Следят ли ви с AirTag на Apple

AirTag на Apple се оказа отлична опция за проследяване на артикули, които могат да бъдат откраднати или изгубени. Цял списък от хора с изгубени части от багаж успяха да се съберат с вещите си благодарение на продуктите за проследяване на Apple. AirTags помагат да се намерят ключове и всичко друго, което хората биха искали, като например домашни любимци. Въпреки това, последните събития показаха, че Apple AirTags може да се използва и за злонамерени цели.

Жени съобщават, че са били преследвани от непознати и са открили Apple AirTags, прикрепени към вещите им. Луксозните автомобили са атакувани с AirTags, така че престъпниците да видят домашното местоположение на автомобила и да планират обир. Въздушните маркери са някои от високотехнологичните продукти, които вероятно ще бъдат обвинявани за увеличения брой последващи домашни кражби, особено забележим проблем в Лос Анджелис.

Преди десетилетие толкова мощна технология беше трудно достъпна или достъпна само за правоприлагащите органи. Престъпниците обаче преминават към високите технологии и пренасочват предназначението на продукта.

Apple казват, че правят всичко възможно, за да предотвратят злонамереното използване на техните продукти и категорично осъждат използването на AirTags за престъпни дейности. Apple също активно си сътрудничи с властите. Но за съжаление престъпниците не са склонни да се справят добре със закона и реда. Нежеланото проследяване и преследване като цяло са обществен проблем от векове, но AirTags на Apple правят нещата доста лесни за престъпниците.

Да предположим, че нежелан AirTag по някакъв начин се прикрепи към потребител на Apple. В този случай потребителят на Apple в крайна сметка ще получи известие, че има AirTag, който е бил с лицето или принадлежността от доста време. Често отнема 2-3 часа на AirTag да изпрати известието. Проблемът, с който се сблъскват много хора, е, че не всеки има iPhone. Жертвите може да не разберат, че някой ги следи, ако имат най-новия Samsung или друг телефон с Android. Apple разработи приложение Tracker Detect, което работи на устройства с Android, но далеч не е перфектно.

Откакто AirTags бяха представени миналата година, времето показа, че продуктът е не само средство за намиране на ключове, но и инструмент, който престъпниците могат да използват. Google разработва приложение против проследяване от доста време, но стартирането на приложението тепърва предстои. AirTags обикновено започват да бипкат, ако са отделени от сдвоените устройства за повече от 24 часа. Въпреки че 24 часа са доста, това все още е мярка, която може или не може да работи. Ако преследвачът е човек, когото жертвата вижда често, като например колега или приятел, и целевият човек няма iPhone, потенциалната жертва може да бъде проследена без съгласие в продължение на месеци, дори години.

Ако откриете AirTag, прикачен към вас или някое от вашите вещи, и не вие ​​сте го поставили там, можете да свалите батерията на устройството, да направите снимка на серийния код и след това да съобщите за инцидента на полицията, която може да си сътрудничи с Apple и да открие самоличността на лицето, което може да е собственик на AirTag. Освен това не унищожавайте AirTag, тъй като той може да се използва като доказателство на по-късен етап, а премахването на батерията го деактивира завинаги.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

8 декември 2022

Устойчиви ли са криптовалутите?

Инвестирането в криптовалути през годините донесе богатство на мноз...
6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
Бъдете социални
Още по темата
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
01/12/2022

За дигиталните активи на по...

Напоследък много наши потребители ни питат...
27/11/2022

Отново за сигурността на па...

Изминаха две години, откакто за първи...
Последно добавени
08/12/2022

Устойчиви ли са криптовалут...

Инвестирането в криптовалути през годините донесе...
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!