Следят ли ви с AirTag на Apple

AirTag на Apple се оказа отлична опция за проследяване на артикули, които могат да бъдат откраднати или изгубени. Цял списък от хора с изгубени части от багаж успяха да се съберат с вещите си благодарение на продуктите за проследяване на Apple. AirTags помагат да се намерят ключове и всичко друго, което хората биха искали, като например домашни любимци. Въпреки това, последните събития показаха, че Apple AirTags може да се използва и за злонамерени цели.

Жени съобщават, че са били преследвани от непознати и са открили Apple AirTags, прикрепени към вещите им. Луксозните автомобили са атакувани с AirTags, така че престъпниците да видят домашното местоположение на автомобила и да планират обир. Въздушните маркери са някои от високотехнологичните продукти, които вероятно ще бъдат обвинявани за увеличения брой последващи домашни кражби, особено забележим проблем в Лос Анджелис.

Преди десетилетие толкова мощна технология беше трудно достъпна или достъпна само за правоприлагащите органи. Престъпниците обаче преминават към високите технологии и пренасочват предназначението на продукта.

Apple казват, че правят всичко възможно, за да предотвратят злонамереното използване на техните продукти и категорично осъждат използването на AirTags за престъпни дейности. Apple също активно си сътрудничи с властите. Но за съжаление престъпниците не са склонни да се справят добре със закона и реда. Нежеланото проследяване и преследване като цяло са обществен проблем от векове, но AirTags на Apple правят нещата доста лесни за престъпниците.

Да предположим, че нежелан AirTag по някакъв начин се прикрепи към потребител на Apple. В този случай потребителят на Apple в крайна сметка ще получи известие, че има AirTag, който е бил с лицето или принадлежността от доста време. Често отнема 2-3 часа на AirTag да изпрати известието. Проблемът, с който се сблъскват много хора, е, че не всеки има iPhone. Жертвите може да не разберат, че някой ги следи, ако имат най-новия Samsung или друг телефон с Android. Apple разработи приложение Tracker Detect, което работи на устройства с Android, но далеч не е перфектно.

Откакто AirTags бяха представени миналата година, времето показа, че продуктът е не само средство за намиране на ключове, но и инструмент, който престъпниците могат да използват. Google разработва приложение против проследяване от доста време, но стартирането на приложението тепърва предстои. AirTags обикновено започват да бипкат, ако са отделени от сдвоените устройства за повече от 24 часа. Въпреки че 24 часа са доста, това все още е мярка, която може или не може да работи. Ако преследвачът е човек, когото жертвата вижда често, като например колега или приятел, и целевият човек няма iPhone, потенциалната жертва може да бъде проследена без съгласие в продължение на месеци, дори години.

Ако откриете AirTag, прикачен към вас или някое от вашите вещи, и не вие ​​сте го поставили там, можете да свалите батерията на устройството, да направите снимка на серийния код и след това да съобщите за инцидента на полицията, която може да си сътрудничи с Apple и да открие самоличността на лицето, което може да е собственик на AirTag. Освен това не унищожавайте AirTag, тъй като той може да се използва като доказателство на по-късен етап, а премахването на батерията го деактивира завинаги.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

19 август 2022

Хакер открадна записите на 5,4 милиона потребит...

Хакерска атака удари Twitter, след като неизвестно лице успя да отк...
19 август 2022

Microsoft намалява цените за Teams Rooms

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането на Microsof...
18 август 2022

Pentesting или сканиране за уязвимости - каква ...

Pentesting и сканирането за уязвимости често се бъркат за една и съ...
16 август 2022

SOVA криптира Android устройства

Банковият троян SOVA Android продължава да се развива с нови функци...
15 август 2022

Излезе доклада на Verizon за нарушаване на данн...

Verizon е една от най-големите телекомуникационни компании в Северн...
11 август 2022

От Анфийлд до Apple

Следващото поколение кибер таланти  расте сред бившите юноши на ...
9 август 2022

ФБР предупреждава за измамни приложения за крип...

ФБР твърди, че хакерите са откраднали 42,7 милиона долара от крипто...
8 август 2022

Какво представляват SSL стрипинг атаките?

Премахването на криптирането, предлагано от HTTPS, наречено SSL Str...
Бъдете социални
Още по темата
18/08/2022

Pentesting или сканиране за...

Pentesting и сканирането за уязвимости често...
08/08/2022

Какво представляват SSL стр...

Премахването на криптирането, предлагано от HTTPS,...
05/08/2022

Най-популярните видове злов...

Агенцията за киберсигурност и сигурност на...
Последно добавени
19/08/2022

Хакер открадна записите на ...

Хакерска атака удари Twitter, след като...
19/08/2022

Microsoft намалява цените з...

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането...
18/08/2022

Pentesting или сканиране за...

Pentesting и сканирането за уязвимости често...
Ключови думи