Търсене
Close this search box.

Сложна шпионска кампания насочена към пакистански граждани

В рамките на нова целенасочена кампания лицата в Пакистан са били подложени на атака с помощта на две измамни приложения за Android, налични в Google Play Store.

Фирмата за киберсигурност Cyfirma приписва кампанията с умерена увереност на извършител, известен като DoNot Team, който се проследява и като APT-C-35 и Viceroy Tiger.

Шпионската дейност включва подвеждане на собствениците на смартфони с Android да изтеглят програма, която се използва за извличане на данни за контакти и местоположение от неволни жертви.

„Мотивът зад атаката е да се събере информация чрез статегическия полезен товар и да се използва събраната информация за атака на втори етап, като се използва зловреден софтуер с по-разрушителни функции“, заяви компанията.

DoNot Team е заподозрян извършител, свързан с Индия, който има репутацията на извършител на атаки срещу различни държави в Южна Азия. Той е активен поне от 2016 г. насам.

Докато доклад на Amnesty International от октомври 2021 г. свързва инфраструктурата за атаки на групата с индийска компания за киберсигурност, наречена Innefu Labs, през февруари 2023 г. Group-IB заяви, че е установила припокриване между DoNot Team и SideWinder, друга хакерска група с вероятен индийски произход.

Веригите от атаки, организирани от групата, използват като примамка за разпространение на злонамерен софтуер имейли за „spear-phishing“, съдържащи подмамващи документи и файлове. Освен това е известно, че при целевите си атаки участниците в заплахата използват зловредни приложения за Android, които се маскират като легитимни помощни програми.

След като бъдат инсталирани, тези приложения активират троянски програми във фонов режим и могат да контролират системата на жертвата от разстояние, като освен това извличат поверителна информация от заразените устройства.

Последният набор от приложения, открити от Cyfirma, произхожда от разработчик на име „SecurITY Industry“ и се представя за VPN и чат приложения, като последното все още е достъпно за изтегляне от Play Store –

Приложението за VPN, което използва отново изходния код, взет от истинския продукт Liberty VPN, вече не се намира в официалния магазин за приложения, въпреки че доказателствата показват, че е било налично още на 12 юни 2023 г.

Малкият брой изтегляния е индикация, че приложенията се използват като част от силно целенасочена операция, което е отличителен белег за национални държави. И двете приложения са конфигурирани така, че да подлъгват жертвите да им предоставят инвазивни разрешения за достъп до списъците им с контакти и точни местоположения.

Малко се знае за жертвите, към които са насочени измамните приложения, като се изключи фактът, че те са базирани в Пакистан. Смята се, че потребителите може да са били привлечени чрез съобщения в Telegram и WhatsApp, за да ги подмамят да инсталират приложенията.

Като използва Google Play Store като вектор за разпространение на зловреден софтуер, подходът злоупотребява с имплицитното доверие на потребителите към онлайн пазара за приложения и му придава вид на легитимен. Ето защо е от съществено значение приложенията да бъдат внимателно проверявани, преди да бъдат изтеглени.

„Изглежда, че този зловреден софтуер за Android е специално разработен за събиране на информация“, казва Cyfirma. „Получавайки достъп до списъците с контакти и местоположенията на жертвите, групата може да изготви стратегия за бъдещи атаки и да използва зловреден софтуер за Android с усъвършенствани функции, за да се насочи към жертвите и да ги експлоатира.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...
Бъдете социални
Още по темата
23/07/2024

САЩ налагат санкции на руск...

Правителството на САЩ наложи санкции на...
23/07/2024

Гърция пребори успешно въл...

Агенцията за поземлен регистър в Гърция...
20/07/2024

Akira Ransomware: Светкавич...

Изнудвачите от Akira вече са способни...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!