Служителите на Google протестират срещу съкращенията

През януари Google потвърди, че планира да съкрати 12 000 служители в световен мащаб, което предизвика протести в Обединеното кралство и Швейцария.

В сряда служителите на Google излязоха на протест срещу планираните съкращения в лондонския офис на технологичния гигант.

Протестът, организиран от профсъюза Unite, последва съобщението на Google от януари, че планира да съкрати около 12 000 работници в глобалните си операции.

В Обединеното кралство в Google работят повече от 5000 служители и се очаква значителна част от тях да бъдат засегнати от съкращенията.

Unite, който е най-големият профсъюз в Google и представлява стотици служители в Обединеното кралство, твърди, че висшето ръководство многократно е „игнорирало повечето от опасенията, изразени от избраните представители на Unite на работното място“.

Профсъюзът заяви, че компанията провежда индивидуални консултации с работниците и „отказва да допусне представители на профсъюза да присъстват“ по време на срещите.

„Google стигна дотам, че отказва да изслуша оплаквания от процеса на съкращаване, представени от отделни лица“, се казва в изявление на профсъюза преди началото на протеста.

„Това е така, защото официалното признаване на такива жалби би дало на лицата правото да имат представител на профсъюза, който да присъства на консултациите.“

Кадри, разпространени в социалните медии от Unite, показват десетки работници, които протестират пред лондонските офиси на Google.

Изявленията на анонимни работници, споделени с Unite, бяха прочетени от представители на профсъюза. Един анонимен служител предполага, че компанията се е отказала от мотото си „не бъди зъл“, като е наложила съкращения.

„Висшето ръководство доказа, че възнамерява да пренебрегне изявленията на нашите основатели и подобно на всяка друга конвенционална компания се интересува единствено от капризите на инвеститорите активисти и цената на акциите.“

Регионалният офицер на Unite Мат Уейли оприличи неотдавнашното поведение на Google на „разбиване на профсъюзи“ и заяви, че Мат Бритин, президент в Google Европа и Google Африка, е отказал да се ангажира със синдиката.

„Ако той слуша там, имам съобщение за г-н Мат Бритин, защото предпочитам да не съм тук с група хора, които протестират, а да разговарям с работодателите за това как можем да подобрим нещата“, каза Уейли.

„Писах му два пъти. И в двата случая г-н Бритин ми отговори с думите: „Ние не признаваме профсъюзите и няма да разговаряме с вас“, добави той.

Протестът в Лондон последва подобен отпор от страна на европейски служители във връзка със съкращаването на работни места в Google през последните седмици. Висшето ръководство участва в консултации относно съкращенията в редица европейски обекти.

Работниците в офиса на Google в Цюрих излязоха на протест миналия месец на фона на твърдения, че висшето ръководство е отказало да разгледа предложенията за намаляване на съкращенията в страната.

Широко разпространените съкращения в световната технологична индустрия през последните месеци поставиха темата за синдикатите в центъра на вниманието, като призоваха работниците от технологичната индустрия да се ангажират по-активно със синдикатите.

„Както казахме на 20 януари, взехме трудното решение да намалим работната си сила с приблизително 12 000 длъжности в световен мащаб“, заяви говорител на Google пред IT Pro.

„Знаем, че това е много труден момент за нашите служители. В Обединеното кралство конструктивно се ангажираме и изслушваме служителите си чрез многобройни срещи и работим усилено, за да им внесем яснота и да споделим актуална информация възможно най-скоро, като спазваме всички процеси и законови изисквания в Обединеното кралство.“

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
Бъдете социални
Още по темата
23/05/2023

Google ще изтрива неактивни...

Google твърди, че промяната в политиката...
21/05/2023

Google пуска оценки за каче...

Google и Android вече ще оценяват...
20/05/2023

Google постепенно ще премах...

Google обяви, че планира официално да...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!