Служителите на Google протестират срещу съкращенията

През януари Google потвърди, че планира да съкрати 12 000 служители в световен мащаб, което предизвика протести в Обединеното кралство и Швейцария.

В сряда служителите на Google излязоха на протест срещу планираните съкращения в лондонския офис на технологичния гигант.

Протестът, организиран от профсъюза Unite, последва съобщението на Google от януари, че планира да съкрати около 12 000 работници в глобалните си операции.

В Обединеното кралство в Google работят повече от 5000 служители и се очаква значителна част от тях да бъдат засегнати от съкращенията.

Unite, който е най-големият профсъюз в Google и представлява стотици служители в Обединеното кралство, твърди, че висшето ръководство многократно е „игнорирало повечето от опасенията, изразени от избраните представители на Unite на работното място“.

Профсъюзът заяви, че компанията провежда индивидуални консултации с работниците и „отказва да допусне представители на профсъюза да присъстват“ по време на срещите.

„Google стигна дотам, че отказва да изслуша оплаквания от процеса на съкращаване, представени от отделни лица“, се казва в изявление на профсъюза преди началото на протеста.

„Това е така, защото официалното признаване на такива жалби би дало на лицата правото да имат представител на профсъюза, който да присъства на консултациите.“

Кадри, разпространени в социалните медии от Unite, показват десетки работници, които протестират пред лондонските офиси на Google.

Изявленията на анонимни работници, споделени с Unite, бяха прочетени от представители на профсъюза. Един анонимен служител предполага, че компанията се е отказала от мотото си „не бъди зъл“, като е наложила съкращения.

„Висшето ръководство доказа, че възнамерява да пренебрегне изявленията на нашите основатели и подобно на всяка друга конвенционална компания се интересува единствено от капризите на инвеститорите активисти и цената на акциите.“

Регионалният офицер на Unite Мат Уейли оприличи неотдавнашното поведение на Google на „разбиване на профсъюзи“ и заяви, че Мат Бритин, президент в Google Европа и Google Африка, е отказал да се ангажира със синдиката.

„Ако той слуша там, имам съобщение за г-н Мат Бритин, защото предпочитам да не съм тук с група хора, които протестират, а да разговарям с работодателите за това как можем да подобрим нещата“, каза Уейли.

„Писах му два пъти. И в двата случая г-н Бритин ми отговори с думите: „Ние не признаваме профсъюзите и няма да разговаряме с вас“, добави той.

Протестът в Лондон последва подобен отпор от страна на европейски служители във връзка със съкращаването на работни места в Google през последните седмици. Висшето ръководство участва в консултации относно съкращенията в редица европейски обекти.

Работниците в офиса на Google в Цюрих излязоха на протест миналия месец на фона на твърдения, че висшето ръководство е отказало да разгледа предложенията за намаляване на съкращенията в страната.

Широко разпространените съкращения в световната технологична индустрия през последните месеци поставиха темата за синдикатите в центъра на вниманието, като призоваха работниците от технологичната индустрия да се ангажират по-активно със синдикатите.

„Както казахме на 20 януари, взехме трудното решение да намалим работната си сила с приблизително 12 000 длъжности в световен мащаб“, заяви говорител на Google пред IT Pro.

„Знаем, че това е много труден момент за нашите служители. В Обединеното кралство конструктивно се ангажираме и изслушваме служителите си чрез многобройни срещи и работим усилено, за да им внесем яснота и да споделим актуална информация възможно най-скоро, като спазваме всички процеси и законови изисквания в Обединеното кралство.“

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
Бъдете социални
Още по темата
15/09/2023

Google плаща 93 милиона до...

Google се съгласи да плати 93...
07/09/2023

Android поправя нов активно...

Google пусна месечни кръпки за сигурност...
03/09/2023

Разширенията за Chrome мога...

Екип от изследователи от Университета на...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!