Търсене
Close this search box.

Служителите на Google протестират срещу съкращенията

През януари Google потвърди, че планира да съкрати 12 000 служители в световен мащаб, което предизвика протести в Обединеното кралство и Швейцария.

В сряда служителите на Google излязоха на протест срещу планираните съкращения в лондонския офис на технологичния гигант.

Протестът, организиран от профсъюза Unite, последва съобщението на Google от януари, че планира да съкрати около 12 000 работници в глобалните си операции.

В Обединеното кралство в Google работят повече от 5000 служители и се очаква значителна част от тях да бъдат засегнати от съкращенията.

Unite, който е най-големият профсъюз в Google и представлява стотици служители в Обединеното кралство, твърди, че висшето ръководство многократно е „игнорирало повечето от опасенията, изразени от избраните представители на Unite на работното място“.

Профсъюзът заяви, че компанията провежда индивидуални консултации с работниците и „отказва да допусне представители на профсъюза да присъстват“ по време на срещите.

„Google стигна дотам, че отказва да изслуша оплаквания от процеса на съкращаване, представени от отделни лица“, се казва в изявление на профсъюза преди началото на протеста.

„Това е така, защото официалното признаване на такива жалби би дало на лицата правото да имат представител на профсъюза, който да присъства на консултациите.“

Кадри, разпространени в социалните медии от Unite, показват десетки работници, които протестират пред лондонските офиси на Google.

Изявленията на анонимни работници, споделени с Unite, бяха прочетени от представители на профсъюза. Един анонимен служител предполага, че компанията се е отказала от мотото си „не бъди зъл“, като е наложила съкращения.

„Висшето ръководство доказа, че възнамерява да пренебрегне изявленията на нашите основатели и подобно на всяка друга конвенционална компания се интересува единствено от капризите на инвеститорите активисти и цената на акциите.“

Регионалният офицер на Unite Мат Уейли оприличи неотдавнашното поведение на Google на „разбиване на профсъюзи“ и заяви, че Мат Бритин, президент в Google Европа и Google Африка, е отказал да се ангажира със синдиката.

„Ако той слуша там, имам съобщение за г-н Мат Бритин, защото предпочитам да не съм тук с група хора, които протестират, а да разговарям с работодателите за това как можем да подобрим нещата“, каза Уейли.

„Писах му два пъти. И в двата случая г-н Бритин ми отговори с думите: „Ние не признаваме профсъюзите и няма да разговаряме с вас“, добави той.

Протестът в Лондон последва подобен отпор от страна на европейски служители във връзка със съкращаването на работни места в Google през последните седмици. Висшето ръководство участва в консултации относно съкращенията в редица европейски обекти.

Работниците в офиса на Google в Цюрих излязоха на протест миналия месец на фона на твърдения, че висшето ръководство е отказало да разгледа предложенията за намаляване на съкращенията в страната.

Широко разпространените съкращения в световната технологична индустрия през последните месеци поставиха темата за синдикатите в центъра на вниманието, като призоваха работниците от технологичната индустрия да се ангажират по-активно със синдикатите.

„Както казахме на 20 януари, взехме трудното решение да намалим работната си сила с приблизително 12 000 длъжности в световен мащаб“, заяви говорител на Google пред IT Pro.

„Знаем, че това е много труден момент за нашите служители. В Обединеното кралство конструктивно се ангажираме и изслушваме служителите си чрез многобройни срещи и работим усилено, за да им внесем яснота и да споделим актуална информация възможно най-скоро, като спазваме всички процеси и законови изисквания в Обединеното кралство.“

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
Бъдете социални
Още по темата
14/05/2024

Google Chrome закърпи шеста...

Google пусна извънредни актуализации на сигурността...
10/05/2024

Google поправя пети нулев д...

Google пусна актуализация на сигурността за...
30/04/2024

Google предотврати достъпа ...

В понеделник Google разкри, че през...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!