Търсене
Close this search box.

СМС измамите – как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава парични награди за милиони долари или безплатен круиз? Подобни съобщения са измамнически текстове, изпращани от измамници с цел да откраднат парите ви или да получат поверителна информация като номера на банкови сметки или пароли.

Макар че измамите с текстови съобщения, известни още като „smishing“, може да изглеждат безобидни, те могат да нанесат хаос в личния ви живот и финансите ви – в действителност през 2020 г. потребителите са загубили 86 млн. долара от спам съобщения.

Важно е да се запознаете с няколко примера за спам текстови съобщения, за да не се възползвате никога от тях и да не рискувате да бъде открадната личната ви информация. Има много неща, които измамниците могат да направят с вашите пароли, информация за банкови сметки и домашен адрес. Ето как да се защитите.

Как действат измамите с текстови съобщения или смишинг?

Измамите с текстови съобщения и smishing измамите се случват, когато измамниците изпращат фалшиви съобщения, за да ви подмамят да споделите личната си информация. Измамните текстове могат да ви подтикнат да кликнете върху връзка, която води към подправен или злонамерен уебсайт, който изглежда легитимен, но след като въведете информацията си за вход, хакерите могат да получат достъп до вашите идентификационни данни и други лични данни.

Други спам съобщения могат да се опитат да ви привлекат с изгодни предложения, като например безплатни парични награди или карти за подаръци на известни търговци. Въпреки че видовете измами с текстови съобщения са различни, всички те имат една и съща цел – да подмамят жертвите да споделят поверителна информация.

Една от най-разпространените измами с текстови съобщения е, че с вас се свързва лице, представящо се за компания или държавна институция. Обикновено тези измамници се опитват да се представят за лица, на които хората имат доверие или които вече познават.

В миналото представянето за чуждестранно известно лице беше много популярно сред измамниците, но оттогава насам хората се справят по-добре с откриването им. Сега измамите се фокусират повече върху субекти като куриерски фирми, данъчни власти и банки.

В най-добрия случай, ако попаднете на тези измами, ще загубите малко пари. Най-лошият сценарий е измамниците да се доберат до вашия личен адрес, информация за банкова сметка и самоличност. Те могат да използват тези данни, за да се представят за вас, да улеснят престъпни дейности и дори да ви тормозят за допълнителни плащания. Съществуват много видове хакери и измамници, като някои от тях са по-лоши от други.

Често срещани видове измами с текстови съобщения

Измамите с текстови съобщения разчитат на креативност, за да бъдат ефективни. Винаги се появява нов вид измама с текстови съобщения, а някои от тях са изключително трудни за разкриване. Тъй като фалшивите текстови съобщения и измамите тип „smishing“ се появяват под различни форми, тук са представени някои от най-често срещаните примери за спам текстове:

1. Фишинг измами

Фишинг измамите имат за цел да се сдобият с чувствителна информация като потребителски имена, пароли и данни за кредитни карти. Обикновено представяйки се за доверен субект, съобщенията често изглеждат легитимни и изискват от потребителите да кликнат върху връзка или да предоставят информацията си.

„Bank of America ALERT. Временна блокировка е наложена на вашата кредитна карта, започваща с 4519**. За да активирате отново достъпа си, моля, проверете номера на картата си, когато посетите [връзка].“

2. Измами с награди или карти за подарък

Вместо да използват доверие, някои измами с текстови съобщения се опитват да манипулират хората чрез традиционния подход „Вие спечелихте!“. Въпреки че много компании стартират кампании за награди, хората обикновено не печелят награди, за които не са се регистрирали. Тези измами са лесни за откриване, особено като посетите уебсайта на истинската компания, за да проверите за програми за награди или печалби.

„Джеймс, имате 450 долара кредит за Amazon Rewards: [линк] Вижте какво можете да поискате, преди да изтече на 22.05 [линк].“

3. Спешни известия за профила

Някои измами с текстови съобщения фалшифицират чувството за спешност, за да пресекат скептицизма на получателя. Като се представят за доверено лице и се свързват с голям брой хора, значителна част от тях вероятно ще бъдат клиенти на лицето. Това е особено често срещано при банкови структури и доставчици на мобилни или интернет услуги.

„БАНКА НА АМЕРИКА: Вашата транзакция в размер на 5500 долара ще бъде автоматично одобрена. За да откажете превода или да съобщите за подозрителна дейност, моля, кликнете върху [линк], за да активирате отново сметката си в BANK OF AMERICA и да продължите да я използвате.“

4. Измами с техническа поддръжка

Измамните съобщения за техническа поддръжка се опитват да заблудят получателите, че техният телефон, компютър или друго устройство се нуждае от поддръжка, актуализации или защита от вируси. Обикновено те са оформени като спешен въпрос, който може да застраши вашите снимки, контакти и съобщения. Истината е, че вероятно нищо не е ненаред с вашите устройства, докато не щракнете върху тази връзка.

„Системата се рестартира за 5 минути! Всички снимки ще бъдат изтрити и никога няма да могат да бъдат възстановени. Това се случва, защото открихме вирус в мобилния ви телефон. Спрете това СЕГА и изчистете всички вируси от мобилния си телефон. [връзка]“

5. Романтични измами

Романтичните измами работят по малко по-различен начин. Докато другите видове веднага се опитват да ви накарат да кликнете върху връзка, романтичните измами се основават на взаимодействието. Имайте предвид, че в повечето случаи тези отговори са написани по сценарий и са автоматизирани. Първоначално измамата започва с въвеждащ текст, а след като получателят отговори на него, измамата преминава в странен сценарий или криза, в която се нуждаят от пари и откровено ги искат.

„Здравейте [Име на получателя], попаднах на вашия профил и ви намерих за интересен. Казвам се [фалшиво име] и в момента работя в чужбина като [професия]. Не можах да не забележа колко красиви са снимките ти. Бих се радвал да се запознаем по-добре“.

6. Измами с доставка на пакети

Измамите с доставка на пакети вероятно са едни от най-известните. Като се има предвид, че често разчитаме на текстови съобщения за известия за доставка, за измамниците е много лесно да възпроизведат съобщението и да се представят за компанията.

Ако очаквате пакет, можете да проверите автентичността на текстовото съобщение, като проверите статуса на доставката директно на уебсайта, от който сте поръчали. Ако съобщението не съвпада с уебсайта, може да се каже, че става въпрос за измама.

Опитахме се да доставим пратката ви, но не бяхте вкъщи или нямаше безопасно място, където да я оставим. За да избегнете изпращането на пратката ви обратно на подателя, е изключително важно да пренасрочите доставката възможно най-скоро. Посетете: [линк], за да изберете дата на доставка. Пощата ви пожелава прекрасен ден!“

6 примера за спам текстове

Между спешността, наградите, доставката и дори романтиката, спам текстовете могат да бъдат трудни за разгадаване. Ето шест примера за спам текстови съобщения, които ще ви помогнат да калибрирате радара си за измами:

 • Вашият пакет е в очакване:

[Име], попаднахме на пакет от [скорошен месец], който чака за вас. Моля, заявете собствеността си и потвърдете за доставка тук: [линк].

 • Закриване на банкова сметка:

[Име], Bank of America закрива банковата Ви сметка. Моля, потвърдете ПИН кода си на [линк], за да запазите сметката си активирана.

 • Победител в конкурса:

Вие спечелихте награда! Отидете на [линк], за да получите своята карта за подарък за 500 USD от Amazon.

 • Ново извлечение за фактуриране:

Скъпи [Име], вашето извлечение от сметката на AT&T е готово. Моля, прегледайте и изпратете плащане до [дата], за да избегнете такса за просрочено плащане: [линк].

 • Данъчната служба се опитва да се свърже с вас:

Възстановяването на данъците Ви от IRS е в процес на приемане. Трябва да се приеме в рамките на 24 часа: [линк].

 • Член на семейството ви се нуждае от помощ:

Вашият внук е бил арестуван снощи в Мексико. Нуждаете се от пари за гаранция незабавно Western Union Wire $9,500: [линк].

Как да разпознаем фалшиво текстово съобщение: 5 отличителни знака: как да откриете фалшив SMS.

Както се вижда по-горе, спам текстовете могат да приемат различни форми. Въпреки това може да се окаже трудно да ги разпознаете, особено след като хакерите стават все по-усъвършенствани в своите измами. Ето няколко основни съвета, които да имате предвид и които могат да ви помогнат да разпознаете спам текст или измама:

 • Съобщението няма отношение към вас: Съобщението изглежда напълно неочаквано и не е свързано с дейност, която сте извършили наскоро. Може би в него се посочва банка, в която никога не сте имали сметка, или ви предупреждава за доставка, която никога не сте поръчвали.
 • Съобщението внушава чувство за спешност: Съобщението ви призовава да действате бързо, за да избегнете някаква санкция. Чувството за спешност е създадено така, че да действате, преди да сте помислили. Когато се съмнявате, проверете два пъти информацията от други източници, проверете дали доставката ви води до допълнителни такси или се обадете на внука си, за да се уверите, че наистина не е арестуван.
 • Съобщението е от непознат телефонен номер: Съобщението е от телефонен номер, който не познавате, или от телефонен номер с пет-шест цифри вместо с 10. Измамниците използват различни телефонни номера и редовно генерират нови. Ако номерът е непознат или има по-малко цифри, отколкото трябва, това е ясен знак, че вероятно става въпрос за измама.
 • Съобщението съдържа правописни грешки и лоша граматика: Съобщението е написано с лоша граматика, грешно изписани думи или като цяло неудобно използване на езика. Това може да е неправилно изписано име на компания, странна пунктуация или очевидно лоша граматика. Не забравяйте, че компаниите, на които се доверявате, разполагат с обучени професионалисти, работещи по техните системи за съобщения, поради което тези грешки са много ясен знак за измама.

Съобщението съдържа подозрителна връзка: Съобщението съдържа подозрителна връзка, често показвана като връзка „bit.ly“ (bit.ly/yourprize001). Обърнете специално внимание на връзката, тъй като много измамници се стремят да я направят да изглежда легитимна на пръв поглед, например „AMAZ0N“ (с 0 вместо с О).

Как да избягваме измами с текстови съобщения

Съществуват редица стъпки, които можете да предприемете, за да намалите вероятността да станете жертва на измама с текстово съобщение:

 • Откажете се от текстовите маркетингови съобщения на компаниите и търговците на дребно, от които пазарувате.
 • Изтеглете безплатни приложения за блокиране на повиквания (които също така блокират спам съобщения), като Nomorobo или Hiya. Можете да видите пълен списък на приложенията за блокиране на повиквания за различни видове телефони на ctia.org (Android, Apple и Windows).
 • Никога не отговаряйте на непоискани съобщения (дори чрез използване на „STOP“ за отказване).
 • Никога не кликвайте върху връзки в текст от непознат или подозрителен подател.
 • Никога не споделяйте лична или финансова информация с непознат подател.
 • Бъдете предпазливи относно това къде споделяте номера на мобилния си телефон или друга лична информация, особено в отговор на изскачащи реклами или предложения за безплатни пробни версии.
 • Редовно актуализирайте настройките за сигурност на телефона си, когато бъдете подканени.
 • Филтрирайте потенциални спам съобщения от непознати податели (инструкции по-долу):

iPhone:

Докоснете Настройки > Съобщения, след което превъртете надолу до Филтриране на съобщения > докоснете Филтриране на неизвестни изпращачи

 

 • Разрешаване на филтрирането на неизвестни изпращачи

Filter-unknown-senders-screenshot

Android:

В съобщенията докоснете иконата с три точки > Настройки > Защита от спам
Поставете отметка в превключвателя Enable Spam Protection (Включване на защитата от спам)

Be-cautious-sharing-phone-number-online

Как да съобщавате за нежелани текстови съобщения

Съобщаването на потенциални спам съобщения е друг чудесен начин да избегнете измама. Има няколко начина, по които можете да ги докладвате:

 • Копирайте съобщението и го препратете на номер 7726 (SPAM).
 • Изпратете доклад до Федералната търговска комисия.

Подайте доклад в приложението за съобщения на телефона си. Инструкциите са дадени по-долу:
iPhone:

 • Отворете приложението „Съобщения“ и отворете съобщението за спам
 • В горната част на разговора докоснете иконата за контакт на подателя
 • Докоснете бутона Информация > превъртете надолу и докоснете Блокирай този обаждащ се

Android:

 • Отворете приложението Messages
 • Докоснете и задръжте разговора, който искате да докладвате
 • Докоснете Блокиране > Докладване на спам > OK.

Много хора разпознават спам съобщенията, блокират контакта, изтриват съобщението и продължават деня си. И макар че тази практика ги отстранява от живота ви, тя не защитава другите и не прави крачка напред в операцията.

Важно е да съобщавате за тези контакти и техните номера, за да защитите не само себе си, но и другите около вас. Когато за измама с текстови съобщения съобщят много хора, това повишава шансовете доставчикът на мобилни услуги да блокира номера или да прекъсне операцията на измамата в голям мащаб.

Когато става въпрос за онлайн и мобилна сигурност, колективните усилия на потребителите са от съществено значение за борбата с измамните дейности – нещо, което никой от нас не може да направи сам.

За да живеете в безопасност и без измами, не забравяйте да прочетете за най-новото в областта на измамите с текстови съобщения и мобилната сигурност и да съобщавате за измамни дейности, когато се сблъскате с тях.

Често задавани въпроси за измами с текстови съобщения

Можете ли да бъдете измамени, като отворите текстово съобщение?
Не можете да бъдете измамени само като отворите спам съобщение, стига да не отговаряте, да не кликвате върху връзки и да не споделяте лична информация. Получаването на съобщението и отварянето му не означава, че сте взаимодействали с измамника. Внимавайте да не щракнете случайно върху някоя от връзките в него, когато отворите съобщението.

Можете ли да бъдете измамени, като отговорите на съобщение?
В някои случаи можете да бъдете измамени, като отговорите на смс. Някои смъртоносни съобщения са създадени така, че да позволят проникването на зловреден софтуер в устройството ви, ако някога отговорите. Не отговаряйте на текстово съобщение, ако то показва някой от горните признаци, а ако се съмнявате, проверете два пъти автентичността му онлайн, преди да отговорите. Можете да направите това, като посетите уебсайта на подставената компания, проверите сметката и поръчките си или влезете в приложението си за банкиране.

Как да спра измамните съобщения?
Няма един-единствен начин да спрете измамните текстове да достигат до вас. Ако телефонният ви номер е в базите данни на тези измамници, вероятно ще продължите да получавате измамни текстови съобщения. Можете обаче да блокирате всяко получено съобщение и да го докладвате, като по този начин намалите вероятността то да се повтори.

Защитете устройствата си

С нарастването на броя на измамите с текстови съобщения и измамите тип „smishing“ е изключително важно да сте нащрек и да знаете предупредителните знаци за фалшиви смс-и. Използването на най-добрата ви преценка и научаването на предупредителните знаци за потенциална измама може да ви помогне да откриете заплахата, преди да е имала възможност да нанесе щети. За да защитите всичките си устройства и да предпазите допълнително данните си, безплатната антивирусна програма на Panda Security е чудесно начало.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
27 февруари 2024

Реакция на пробива в сигурността на AnyDesk с р...

Нарушението и реакцията на AnyDesk На 2 февруари приложението за от...
26 февруари 2024

Организациите са изправени пред големи санкции ...

Това може да се превърне в кошмар за правоприлагащите органи –...
26 февруари 2024

Малави спря издаването на паспорти заради кибер...

Съобщава се, че правителството на Малави е спряло издаването на пас...
Бъдете социални
Още по темата
27/02/2024

SubdoMailing - развива се а...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена...
23/02/2024

"Secure by Design" нараства...

ISC2 – водещата световна организация с...
22/02/2024

Зловреден софтуер за iOS и ...

Югоизточна Азия научава по трудния начин,...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!