Търсене
Close this search box.

Собственикът на BreachForums се признава за виновен

Конор Брайън Фицпатрик, собственик на вече несъществуващия уебсайт BreachForums, се призна за виновен по обвинения, свързани с управлението на форума за киберпрестъпления, както и с притежаването на изображения на детска порнография.

Развитието на ситуацията, за което DataBreaches.net съобщи за първи път миналата седмица, идва близо четири месеца след като Фицпатрик (известен още като pompompurin) беше официално обвинен в САЩ в заговор за извършване на измама с устройства за достъп и притежание на детска порнография.

BreachForums, стартирал през март 2022 г., е функционирал като незаконен пазар, който е позволявал на членовете му да търгуват с хакнати или откраднати бази данни, което е позволявало на други престъпни субекти да получат неоторизиран достъп до целеви системи. Той е закрит през март 2023 г. малко след ареста на Фицпатрик в Ню Йорк.

Смята се, че са открити общо 888 бази данни, състоящи се от 14 милиарда индивидуални записа. Преди да бъде спрян, форумът е имал над 333 000 членове.

„Целта на BreachForums и намерението на Фицпатрик при управлението на форума е била да извършва и подпомага търговията с откраднати или хакнати бази данни, съдържащи, наред с другото, устройства за достъп, както и публикуването на покани за предлагане на бази данни, съдържащи устройства за достъп“, се посочва в съдебните документи.

20-годишният младеж е заплашен от максимален срок на лишаване от свобода до 40 години, както и от глоби в размер на 750 000 долара. Предвидено е присъдата му да бъде произнесена на 17 ноември 2023 г.

Новината за споразумението на Фицпатрик идва в момент, когато испанската национална полиция задържа украински гражданин, обявен за международно издирване заради участието му в измамна операция със софтуер за сплашване, продължила от 2006 г. до 2011 г. и укривала се от залавяне повече от десетилетие.

То следва и осъждането на Ашли Лайлс, 28-годишен бивш анализатор на ИТ сигурността, на три години и седем месеца затвор за опит за изнудване на работодателя му по време на атака с откуп през 2018 г.

Твърди се, че Лaйлс от Хертфордшир е променил оригиналния имейл с искане за откуп и е променил адреса за плащане, предоставен от първоначалния нападател, в опит да пренасочи всички плащания на откупа към себе си. Преди това той се е признал за виновен през април 2023 г.

„Лайлс, заедно с други колеги, работи с полицията за разследване на инцидента“, се казва в съобщение за медиите на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Югоизточна Европа (SEROCU).

„Използвайки информацията, която е научил от това, Лайлс е започнал вторична атака срещу компанията. Той получил достъп до имейлите на висши членове на управителния съвет над 300 пъти и променил първоначалния имейл адрес на нападателите на почти идентичен.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
Бъдете социални
Още по темата
21/02/2024

Глобална полицейска операци...

Правоприлагащите органи от 10 държави са...
16/02/2024

FCC изисква от телекомите и...

Правилата на Комисията за нарушения за...
06/02/2024

Визова забрана за шпионски ...

Държавният секретар Антъни Джей Блинкен обяви...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!