Търсене
Close this search box.

Собственикът на тъмния уеб пазар за наркотици Incognito е арестуван в Ню Йорк

Предполагаемият собственик и оператор на Incognito Market – тъмен интернет пазар за продажба на  наркотици онлайн – беше арестуван на летище „Джон Ф. Кенеди“ в Ню Йорк на 18 май.

На този нелегален пазар за наркотици са били продадени вещества на стойност над 100 млн. долара, включително над 1000 кг наркотици, сред които 295 кг метамфетамини, 364 кг кокаин, 112 кг амфетамин и 92 кг екстази (MDMA).

От момента, в който се появява за първи път през октомври 2020 г., и преди пазарът да бъде затворен от правоприлагащите органи през март, 23-годишният Руй-Сян Лин – известен също като Руйсианг Лин, Фароа и Фаро – предполагаемо е контролирал всички операции, включително служителите (включително двама администратори), продавачите и клиентите.

Както заяви Министерството на правосъдието в прессъобщение, публикувано в понеделник, Лин „е имал пълномощия за вземане на окончателни решения по всеки аспект на операцията за няколко милиона долара“.

„Лин е имал върховен контрол над повече от хиляда продавачи (тези, които продават наркотици на Incognito Market), над 200 000 клиенти (тези, които купуват наркотици на Incognito Market) и поне още един служител, който е подпомагал Лин в управлението на сайта“, гласи обвинителния акт.

„След като се регистрираха, клиентите можеха да избират кои наркотици да закупят от кой продавач и да плащат за тези наркотици, използвайки криптовалута, в транзакции, улеснени от платежна платформа, която Incognito Market описваше като „банка“ („Incognito Bank“).“

Според жалбата през юли 2022 г. и август 2023 г. агентите на правоприлагащите органи изпълняват заповеди за претърсване, за да получат достъп до три сървъра, използвани за функционирането на пазара и съдържащи данни за пазара.

Единият е бил използван за хостинг на системата за предотвратяване на DDoS на Incognito, на другия са били разположени данните за бек енд пазара, включително всички осъществени трансакции с наркотици, а третият е изпълнявал функциите на банка на пазара и е бил използван за обработка на всички трансакции с криптовалута.

Служителите на правоприлагащите органи открили на тези сървъри десетки бази данни, съдържащи информация за поне 1312 акаунта на доставчици, 255 519 акаунта на клиенти и 224 791 трансакции, свързани с поръчките на пазара.

Докато анализирали данните за транзакциите на пазара, те успели да направят и графика на това как обемът на продажбите  се е увеличавал с течение на времето.

По време на своята работа пазарът е генерирал приходи в размер на 83 624 577 USD, като се твърди, че от своята 5% комисиона Лин е получил поне 4 181 228 USD.

През март 2024 г. Лин внезапно закрива пазара, като отказва да върне средствата на продавачите и клиентите и заплашва да публикува историята на транзакциите за всички потребители на Incognito Market, освен ако не му платят допълнителна такса.

„Както се твърди, наглата операция на Руй-Сян Лин е довела до незаконна продажба на наркотици за над 100 млн. долара, включително такива, които са били неправилно етикетирани и за които по-късно е установено, че съдържат смъртоносен фентанил“, заяви специалният агент на отдел „Разследвания на националната сигурност“ Иван Дж.

„Алчността и незачитането на другите от страна на обвиняемия бяха демонстрирани и от предполагаемия му опит за изнудване през последните дни на платформата.“

Ако бъде признат за виновен, Лин може да бъде осъден на задължителна минимална присъда от доживотен затвор за участие в продължаващо престъпление.

Освен това той може да бъде осъден на максимална присъда от доживотен затвор за заговор за производство на наркотици, до 20 години лишаване от свобода за пране на пари и до 5 години за заговор за продажба на фалшифицирани и неправилно маркирани лекарства.

Днес Лин ще се яви във федералния съд в Манхатън пред американския магистрат съдия Уилис.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
17 юни 2024

ASUS предупреждава за проблеми при 7 рутера

ASUS пусна нова актуализация на фърмуера, която отстранява уязвимос...
16 юни 2024

CISA предупреждава за бъг в Windows, използван ...

Американската агенция за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
Бъдете социални
Още по темата
14/06/2024

YouTube преминава към инжек...

Съобщава се, че YouTube вече вкарва...
13/06/2024

Интерпол и ФБР разбиха кибе...

Четирима заподозрени бяха задържани и обвинени,...
10/06/2024

Браузърът Brave отбеляза на...

Браузърът Brave отбеляза най-значителния си ръст...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!