Търсене
Close this search box.

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, установява, че социалните медии са причина за увеличаване на физическите нападения между деца в началното училище. Въз основа на тригодишно проучване изследователите смятат, че сравнително дребни разногласия могат бързо да прераснат в насилие и дори в убийство.

Сега Crest Advisory призовава правителството на Обединеното кралство да определи рейтингова система за приложенията и платформите на социалните медии, която да позволи на родителите да разберат по-добре потенциалните рискове, пред които са изправени децата им онлайн.

Какво откриха изследователите?

Приложенията за социални медии вече са един от основните начини, по които учениците общуват помежду си. Когато има инцидент в училище, жертвите и насилниците често си разменят обиди онлайн, наблюдавани и насърчавани от своите съученици.

Вместо обаче да отшумят естествено, тези сравнително дребни разногласия прерастват в сериозни сблъсъци. Учениците очакват, че спорът ще продължи и офлайн – често с бой или друго физическо насилие.

В доклада се цитира случаят на 13-годишния ученик Оли Стивънс, който е участвал в спор в социалните мрежи с двама свои съученици. Първоначално хулиганите планирали да запишат видеоклип, в който да го унижат и да го споделят отново онлайн. В крайна сметка обаче нещата бързо ескалират и хулиганите убиват Оли, като планират цялото убийство с помощта на приложения в социалните мрежи.

Постоянно излагане на неподходящо съдържание

Crest също така установи, че децата, използващи социалните медии, често са изложени на неподходящо за възрастта им съдържание. Видеоклиповете с насилие са лесно достъпни, а на потребителите често се показват реклами на оръжия. Изследователите смятат, че тези изображения могат да засилят конфликтите и да ускорят несъгласията към насилие, особено при деца с известна уязвимост.

Как ще функционира системата за оценяване?

Докладът на Crest, „Fixing Neverland“, препоръчва уебсайтовете на социалните медии да бъдат оценявани според това доколко са безопасни за децата. Те също така настоятелно препоръчват създаването на стандартизирана национална система за проверка на възрастта, за да се предотврати достъпът на деца до платформи с възрастови ограничения.

Тези предпазни мерки трябва да бъдат подкрепени и от други ресурси извън мрежата. Специалистите в областта на образованието следва да преминат допълнително обучение за придобиване на умения за „разрешаване на конфликти онлайн“, което ще им позволи да деескалират по-ефективно споровете в социалните медии. Самите ученици следва да получат обучение от екипи за „по-безопасни цифрови училища“, ръководени от полицейски служители, които могат да дават съвети за по-безопасно използване на инструментите на социалните медии.

Crest също така смята, че тези мерки трябва да бъдат подкрепени от кампания за повишаване на обществената осведоменост, която да помогне на родителите да разберат по-добре рисковете и предизвикателствата, пред които са изправени техните деца в интернет. При представянето на доклада Джо Калуори, ръководител на отдел „Изследвания и политика“ в Crest Advisory, заяви:

„Нашето проучване показва, че родителите на деца в начална училищна възраст не са подготвени за рисковете, пред които са изправени децата им в интернет, включително дребни разправии, които могат бързо да ескалират, да доведат до сериозно насилие, да причинят наранявания, които да променят живота им, и дори смърт, както в трагичния случай с Оли Стивънс.“

Предстои да разберем дали правителството на Обединеното кралство ще приеме някоя от тези препоръки. Ясно е обаче, че ако не се вземат мерки, използването на социалните медии може да има сериозни отрицателни последици за децата в училищна възраст.

 

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
24/05/2024

Как остарелият рутер подкоп...

В днешната цифрова ера, в която...
24/05/2024

Обяснение на 5G домашен инт...

Доставчиците на интернет услуги (ДУУ) са...
26/04/2024

Мрежови заплахи: Демонстрац...

Проследете тази симулация на реална мрежова...
Последно добавени
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!