Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, установява, че социалните медии са причина за увеличаване на физическите нападения между деца в началното училище. Въз основа на тригодишно проучване изследователите смятат, че сравнително дребни разногласия могат бързо да прераснат в насилие и дори в убийство.

Сега Crest Advisory призовава правителството на Обединеното кралство да определи рейтингова система за приложенията и платформите на социалните медии, която да позволи на родителите да разберат по-добре потенциалните рискове, пред които са изправени децата им онлайн.

Какво откриха изследователите?

Приложенията за социални медии вече са един от основните начини, по които учениците общуват помежду си. Когато има инцидент в училище, жертвите и насилниците често си разменят обиди онлайн, наблюдавани и насърчавани от своите съученици.

Вместо обаче да отшумят естествено, тези сравнително дребни разногласия прерастват в сериозни сблъсъци. Учениците очакват, че спорът ще продължи и офлайн – често с бой или друго физическо насилие.

В доклада се цитира случаят на 13-годишния ученик Оли Стивънс, който е участвал в спор в социалните мрежи с двама свои съученици. Първоначално хулиганите планирали да запишат видеоклип, в който да го унижат и да го споделят отново онлайн. В крайна сметка обаче нещата бързо ескалират и хулиганите убиват Оли, като планират цялото убийство с помощта на приложения в социалните мрежи.

Постоянно излагане на неподходящо съдържание

Crest също така установи, че децата, използващи социалните медии, често са изложени на неподходящо за възрастта им съдържание. Видеоклиповете с насилие са лесно достъпни, а на потребителите често се показват реклами на оръжия. Изследователите смятат, че тези изображения могат да засилят конфликтите и да ускорят несъгласията към насилие, особено при деца с известна уязвимост.

Как ще функционира системата за оценяване?

Докладът на Crest, „Fixing Neverland“, препоръчва уебсайтовете на социалните медии да бъдат оценявани според това доколко са безопасни за децата. Те също така настоятелно препоръчват създаването на стандартизирана национална система за проверка на възрастта, за да се предотврати достъпът на деца до платформи с възрастови ограничения.

Тези предпазни мерки трябва да бъдат подкрепени и от други ресурси извън мрежата. Специалистите в областта на образованието следва да преминат допълнително обучение за придобиване на умения за „разрешаване на конфликти онлайн“, което ще им позволи да деескалират по-ефективно споровете в социалните медии. Самите ученици следва да получат обучение от екипи за „по-безопасни цифрови училища“, ръководени от полицейски служители, които могат да дават съвети за по-безопасно използване на инструментите на социалните медии.

Crest също така смята, че тези мерки трябва да бъдат подкрепени от кампания за повишаване на обществената осведоменост, която да помогне на родителите да разберат по-добре рисковете и предизвикателствата, пред които са изправени техните деца в интернет. При представянето на доклада Джо Калуори, ръководител на отдел „Изследвания и политика“ в Crest Advisory, заяви:

„Нашето проучване показва, че родителите на деца в начална училищна възраст не са подготвени за рисковете, пред които са изправени децата им в интернет, включително дребни разправии, които могат бързо да ескалират, да доведат до сериозно насилие, да причинят наранявания, които да променят живота им, и дори смърт, както в трагичния случай с Оли Стивънс.“

Предстои да разберем дали правителството на Обединеното кралство ще приеме някоя от тези препоръки. Ясно е обаче, че ако не се вземат мерки, използването на социалните медии може да има сериозни отрицателни последици за децата в училищна възраст.

 

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
19/05/2023

Netflix предупреждава парт...

На хората може да не им...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!