Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, установява, че социалните медии са причина за увеличаване на физическите нападения между деца в началното училище. Въз основа на тригодишно проучване изследователите смятат, че сравнително дребни разногласия могат бързо да прераснат в насилие и дори в убийство.

Сега Crest Advisory призовава правителството на Обединеното кралство да определи рейтингова система за приложенията и платформите на социалните медии, която да позволи на родителите да разберат по-добре потенциалните рискове, пред които са изправени децата им онлайн.

Какво откриха изследователите?

Приложенията за социални медии вече са един от основните начини, по които учениците общуват помежду си. Когато има инцидент в училище, жертвите и насилниците често си разменят обиди онлайн, наблюдавани и насърчавани от своите съученици.

Вместо обаче да отшумят естествено, тези сравнително дребни разногласия прерастват в сериозни сблъсъци. Учениците очакват, че спорът ще продължи и офлайн – често с бой или друго физическо насилие.

В доклада се цитира случаят на 13-годишния ученик Оли Стивънс, който е участвал в спор в социалните мрежи с двама свои съученици. Първоначално хулиганите планирали да запишат видеоклип, в който да го унижат и да го споделят отново онлайн. В крайна сметка обаче нещата бързо ескалират и хулиганите убиват Оли, като планират цялото убийство с помощта на приложения в социалните мрежи.

Постоянно излагане на неподходящо съдържание

Crest също така установи, че децата, използващи социалните медии, често са изложени на неподходящо за възрастта им съдържание. Видеоклиповете с насилие са лесно достъпни, а на потребителите често се показват реклами на оръжия. Изследователите смятат, че тези изображения могат да засилят конфликтите и да ускорят несъгласията към насилие, особено при деца с известна уязвимост.

Как ще функционира системата за оценяване?

Докладът на Crest, „Fixing Neverland“, препоръчва уебсайтовете на социалните медии да бъдат оценявани според това доколко са безопасни за децата. Те също така настоятелно препоръчват създаването на стандартизирана национална система за проверка на възрастта, за да се предотврати достъпът на деца до платформи с възрастови ограничения.

Тези предпазни мерки трябва да бъдат подкрепени и от други ресурси извън мрежата. Специалистите в областта на образованието следва да преминат допълнително обучение за придобиване на умения за „разрешаване на конфликти онлайн“, което ще им позволи да деескалират по-ефективно споровете в социалните медии. Самите ученици следва да получат обучение от екипи за „по-безопасни цифрови училища“, ръководени от полицейски служители, които могат да дават съвети за по-безопасно използване на инструментите на социалните медии.

Crest също така смята, че тези мерки трябва да бъдат подкрепени от кампания за повишаване на обществената осведоменост, която да помогне на родителите да разберат по-добре рисковете и предизвикателствата, пред които са изправени техните деца в интернет. При представянето на доклада Джо Калуори, ръководител на отдел „Изследвания и политика“ в Crest Advisory, заяви:

„Нашето проучване показва, че родителите на деца в начална училищна възраст не са подготвени за рисковете, пред които са изправени децата им в интернет, включително дребни разправии, които могат бързо да ескалират, да доведат до сериозно насилие, да причинят наранявания, които да променят живота им, и дори смърт, както в трагичния случай с Оли Стивънс.“

Предстои да разберем дали правителството на Обединеното кралство ще приеме някоя от тези препоръки. Ясно е обаче, че ако не се вземат мерки, използването на социалните медии може да има сериозни отрицателни последици за децата в училищна възраст.

 

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

6 февруари 2023

Новият крипто токен Dingo начислява такса за тр...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност Check Point security са...
6 февруари 2023

#9 Cyber Security Talks Bulgaria ще се проведе...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ // CyberCLUB е отново време з...
4 февруари 2023

Нов рансъмуер използва грешка във VMware и се ...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на нова вълна от атаки, предна...
3 февруари 2023

Разкрити са нови уязвимости в сигурността при е...

Две нови слабости в сигурността, открити в няколко системи за зареж...
3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
Бъдете социални
Още по темата
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
01/02/2023

Как правилно да скриете чув...

Цифровите документи вече са важна част...
01/02/2023

Не знаете къде са вашите тайни

Знаете ли къде са вашите тайни?...
Последно добавени
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!