Търсене
Close this search box.

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, установява, че социалните медии са причина за увеличаване на физическите нападения между деца в началното училище. Въз основа на тригодишно проучване изследователите смятат, че сравнително дребни разногласия могат бързо да прераснат в насилие и дори в убийство.

Сега Crest Advisory призовава правителството на Обединеното кралство да определи рейтингова система за приложенията и платформите на социалните медии, която да позволи на родителите да разберат по-добре потенциалните рискове, пред които са изправени децата им онлайн.

Какво откриха изследователите?

Приложенията за социални медии вече са един от основните начини, по които учениците общуват помежду си. Когато има инцидент в училище, жертвите и насилниците често си разменят обиди онлайн, наблюдавани и насърчавани от своите съученици.

Вместо обаче да отшумят естествено, тези сравнително дребни разногласия прерастват в сериозни сблъсъци. Учениците очакват, че спорът ще продължи и офлайн – често с бой или друго физическо насилие.

В доклада се цитира случаят на 13-годишния ученик Оли Стивънс, който е участвал в спор в социалните мрежи с двама свои съученици. Първоначално хулиганите планирали да запишат видеоклип, в който да го унижат и да го споделят отново онлайн. В крайна сметка обаче нещата бързо ескалират и хулиганите убиват Оли, като планират цялото убийство с помощта на приложения в социалните мрежи.

Постоянно излагане на неподходящо съдържание

Crest също така установи, че децата, използващи социалните медии, често са изложени на неподходящо за възрастта им съдържание. Видеоклиповете с насилие са лесно достъпни, а на потребителите често се показват реклами на оръжия. Изследователите смятат, че тези изображения могат да засилят конфликтите и да ускорят несъгласията към насилие, особено при деца с известна уязвимост.

Как ще функционира системата за оценяване?

Докладът на Crest, „Fixing Neverland“, препоръчва уебсайтовете на социалните медии да бъдат оценявани според това доколко са безопасни за децата. Те също така настоятелно препоръчват създаването на стандартизирана национална система за проверка на възрастта, за да се предотврати достъпът на деца до платформи с възрастови ограничения.

Тези предпазни мерки трябва да бъдат подкрепени и от други ресурси извън мрежата. Специалистите в областта на образованието следва да преминат допълнително обучение за придобиване на умения за „разрешаване на конфликти онлайн“, което ще им позволи да деескалират по-ефективно споровете в социалните медии. Самите ученици следва да получат обучение от екипи за „по-безопасни цифрови училища“, ръководени от полицейски служители, които могат да дават съвети за по-безопасно използване на инструментите на социалните медии.

Crest също така смята, че тези мерки трябва да бъдат подкрепени от кампания за повишаване на обществената осведоменост, която да помогне на родителите да разберат по-добре рисковете и предизвикателствата, пред които са изправени техните деца в интернет. При представянето на доклада Джо Калуори, ръководител на отдел „Изследвания и политика“ в Crest Advisory, заяви:

„Нашето проучване показва, че родителите на деца в начална училищна възраст не са подготвени за рисковете, пред които са изправени децата им в интернет, включително дребни разправии, които могат бързо да ескалират, да доведат до сериозно насилие, да причинят наранявания, които да променят живота им, и дори смърт, както в трагичния случай с Оли Стивънс.“

Предстои да разберем дали правителството на Обединеното кралство ще приеме някоя от тези препоръки. Ясно е обаче, че ако не се вземат мерки, използването на социалните медии може да има сериозни отрицателни последици за децата в училищна възраст.

 

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

6 декември 2023

Austal USA потвърждава кибератака след изтичане...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител на Министерствот...
6 декември 2023

Tipalti: няма пробив на рансъмуер, няма заплаха...

Противно на твърденията, съобщени от известната група BlackCat/ALPH...
6 декември 2023

Хакери са нарушили медицинските данни на израе...

Хакерска група твърди, че е откраднала 500 GB медицински данни от м...
6 декември 2023

Evil Twin - какво е и как да се предпазим

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може да създаде значителни р...
5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
Бъдете социални
Още по темата
06/12/2023

Evil Twin - какво е и как д...

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може...
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
16/11/2023

Киберсигурност в търговията...

Краят на годината е изключително натоварено...
Последно добавени
06/12/2023

Austal USA потвърждава кибе...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител...
06/12/2023

Tipalti: няма пробив на ран...

Противно на твърденията, съобщени от известната...
06/12/2023

Хакери са нарушили медицин...

Хакерска група твърди, че е откраднала...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!