Социалните медии трябва да престанат да копират Tik Tok

Интернет не е само за тийнейджъри. Когато поколението Z навлезе в мрежата, компаниите за социални медии се огънаха и изкривиха, за да отговорят на техните интереси, които изглежда са кратки видеоклипове, социална справедливост и пеене по устни. Оттук идва и възходът на TikTok, а конкурентите в социалната сфера отчаяно крадат идеите му за видеоклипове, за да не изостанат.

Вижте Instagram. Някога „хубавата“ социална мрежа, напоследък  се задъхва. Първо, това беше добавянето на реклами. След това се стигна до промяна в алгоритъма, която означаваше, че публикациите вече не се показват хронологично – по начина, по който повечето от нас възприемат реалността. Накрая Instagram започна да набутва във фийда  „предложени публикации“ – акаунти, които избирам да не следвам – по-специално предпочитайки видеоклипове, често сваляни и презареждани от TikTok.

Не само аз се чудех защо Инстаграм избра да се самоунищожи. Следвам много фотографи и художници в приложението и в продължение на няколко дни това лято всички те споделиха съобщения за въздействието на промените в алгоритъма, като заявиха, че публикациите им вече не се виждат от последователите и това се отразява на продажбите на работата им.

Това оплакване набра скорост, когато се включиха Кардашиян. Така че, благодарим на Ким и сестра ѝ Кайли Дженър – които по случайност са третият и седмият най-следван човек в платформата. Може да не харесвате модните им или житейски избори, но в този случай те използваха правомощията си за добро, споделяйки вирусен пост, в който молят разработчиците да „направят Instagram отново Instagram“, добавяйки, че приложението трябва „да спре да се опитва да бъде TikTok“.

Малко след това главният изпълнителен директор на Instagram Адам Мосери даде интервю, в което заяви, че притежаваното от Meta приложение ще смекчи някои от промените. „Радвам се, че поехме риска“, съобщава той. „Ако не се проваляме от време на време, значи не мислим достатъчно мащабно или смело“.

Приятелю мой, да провалиш идеи, откраднати от конкурент, едва ли е смело мислене. Вместо това за Instagram би било по-добре да има самочувствието да пренебрегне младежките тълпи в TikTok и да осъзнае, че не всички искаме едно и също нещо.

Интернет компаниите са обсебени от това да бъдат номер едно и да регистрират всеки онлайн човек на планетата, сякаш тийнейджърите в Лос Анджелис имат същите желания и нужди като 50-годишните в Токио или технологичните писатели в Лондон. Представете си, че филмите, книгите или списанията се харесваха само на най-нашумелите 25-годишни – IT Pro нямаше да съществува, цялата литература щеше да бъде подражание на Сали Руни, а действието на всеки филм щеше да се развива във филмовата вселена на Marvel. Няма нищо лошо в претрупаните ирландски студенти или в „Тор“ – всъщност аз харесвам и двете – но издателите за щастие са готови да вземат пари от хора, които харесват криминални романи и историческа литература, а режисьорите са щастливи да получат одобрението на критиката, без да оглавяват боксофиса. Има място и пари за всякакви неща.

За съжаление, интернет е обсебен от монолитите. Да бъдеш втората или третата най-използвана социална мрежа със сигурност е достатъчно, за да печелиш пари, но манията по мрежовия ефект – да имаш всички на даден сайт или приложение, така че всеки да чувства, че трябва да бъде там – изглежда предизвиква паника, когато някой съперник получи цялото внимание.

Сигурна съм, че екипът за данни на Instagram би могъл да покаже, че всъщност прекарвам повече време в приложението, тъй като съм засмукана от вирусно съдържание, което се набива на очи. Но аз се чувствам по-зле, че съм изгубила времето и енергията си за подобни глупости, а това означава, че все по-често избягвам да отварям приложението изобщо. Това е краткосрочна печалба, но дългосрочна загуба – и всичко това, за да не избягам в TikTok, приложение, което не ме интересува.

Това е особено жалко, тъй като Instagram остана любим, докато другите социални медии се развалиха; това беше „доброто място“. Уморена от постоянните скандали, вече почти не докосвам Twitter. Facebook? Забравете за него. Но моят Instagram беше пълен с хора, които обичам, и внимателно подбрани акаунти. Бързото скролване ми позволяваше да проверявам приятелите си, да се потапям в колекцията на Tate Modern, да опознавам света чрез фотографите от Lonely Planet и да се унасям в перфектния свят, обитаван от любимия ми фотограф @samyoukilis. Сега мечтите ми се прекъсват от мемета, които не разбирам.

Ето и най-дивото: TikTok има повече от един милиард потребители, но и Instagram също. Той не се проваля и не се бори. Това беше добре използвано приложение, което хората обичат, дори ако някои от тези хора не са от поколението Z.

С половината свят онлайн има много място за всякакви пространства и милиарди хора, които да се регистрират за приложения. Интернет не е само за тийнейджърите или за по-младите поколения – наистина, всичко, което те ще правят, е да остаряват. Престанете да преследвате младежите и техните краткотрайни тенденции, успокойте се и оставете онлайн пространствата да се развиват органично и да процъфтяват. Това би било наистина смел ход.

Автор: Никол Коби

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
Бъдете социални
Още по темата
09/11/2023

NodeStealer отвлича бизнес ...

Компрометирани бизнес акаунти във Facebook се...
26/10/2023

"Влезте с" ... Функцията п...

Дефектите в прилагането на стандарта за...
20/10/2023

Професионалистите предупреж...

Европейският съюз (ЕС) може скоро да...
Последно добавени
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
04/12/2023

Ирански хакери превземат ко...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата...
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!