Търсене
Close this search box.

Софтуерното пиратство

Софтуерното пиратство се е превърнало в световен проблем, като трите най-големи нарушители са Китай, САЩ и Индия. През 2022 г. 6,2 % от хората по света са посетили уебсайтове за софтуерно пиратство.

Софтуерното пиратство не изисква хакер или опитен програмист. Всеки нормален човек с компютър може да стане софтуерен пират, ако не познава софтуерните закони. При толкова широко разпространено въздействие е важно да се разбере какво представлява софтуерното пиратство и какви опасности крие.

Какво представлява софтуерното пиратство?

Софтуерното пиратство е неразрешено използване на законно защитен софтуер, което включва кражба, копиране, разпространение, модифициране или продажба на софтуера. Първоначално законите за авторското право са били въведени, за да могат хората, които разработват софтуер (програмисти, писатели, графични художници и др.), да получат подходящо признание и компенсация за работата си. При софтуерното пиратство тези носители на авторски права получават компенсация.

Регулиране на софтуерното пиратство

Софтуерното пиратство е незаконно и представлява федерално престъпление. Паричните санкции за тези, които нарушават този закон, могат да достигнат до 150 000 долара за всеки случай на нарушаване на авторските права. Лицензионното споразумение с крайния потребител (EULA) е лиценз, който се използва за повечето софтуерни продукти. Това е договор между производителя и/или автора и крайния потребител. Това споразумение определя правилата за използване на софтуера, като не всяко споразумение е еднакво. Едно от общите правила в повечето EULA забранява на потребителите да споделят софтуера с други лица.

 

Опасностите, свързани със софтуерното пиратство

Софтуерното пиратство може да е по-евтино от закупуването на законен софтуер, но има много опасности, за които пиратите трябва да знаят. Лицата, които продължават да се занимават със софтуерно пиратство, рискуват да навредят на цифровото си преживяване, като позволят на вируси да заразят компютрите им или да станат онлайн мишена за властите.

Последствията от софтуерното пиратство включват:

 • Повишена вероятност от неправилно функциониране или повреда на софтуера: Когато софтуерът е придобит нелегално, има по-голяма вероятност да се появят неизправности, грешки или сривове. При пиратския софтуер липсват мерките за контрол на качеството, които законният софтуер използва за тестване или подобряване на софтуера до по-функционална версия, което води до нарушена производителност и потенциално нестабилни системи.
 • Загуба на достъп до услуги за поддръжка: Обучението, ъпгрейдите, поддръжката на клиенти и поправките на грешки са включени в покупката на легитимен софтуер. Потребителите губят достъп до тези услуги, когато използват пиратски софтуер, оставяйки ги без помощта, от която се нуждаят, за да оптимизират работата си със софтуера.
 • Липса на гаранция и актуализации: Пиратският софтуер няма гаранция, което означава, че потребителите нямат възможност да използват ресурси, ако той не работи. Потребителите, които нямат достъп до официални актуализации, пропускат важни пачове и подобрения в сигурността, което прави системите им уязвими за заплахи за киберсигурността и лишени от най-новите функции.
 • Повишен риск от злонамерен софтуер, вируси или рекламен софтуер: Потребителите са по-уязвими към зловреден софтуер, вируси и рекламен софтуер, когато изтеглят неофициален софтуер. Пиратите могат да модифицират софтуерните пакети, за да включат зловреден код, което излага софтуера и компютърната система на потребителя на риск от компрометиране на данни.
 • Забавяне на производителността на компютъра: Нелегитимният софтуер може да съдържа добавени програми, функции или променен код, които могат значително да забавят работата на компютъра. Това оказва отрицателно въздействие върху работата на потребителя и излага на риск стабилността и надеждността на цялата система.
 • Правни последици поради нарушаване на авторските права: Лицата, които използват пиратски софтуер, рискуват сериозни правни последици. Нарушаването на авторските права е наказуемо деяние и може да накара софтуерните компании да предприемат активни правни действия срещу вас. Използването на пиратски софтуер може да доведе до глоби, санкции и дори лишаване от свобода.
 • Проблеми със съвместимостта: Пиратският софтуер може да не работи с други програми или операционни системи, което води до загуба на данни, проблеми с форматирането или неефективност.

Видове софтуерно пиратство

Съществуват седем основни вида софтуерно пиратство. Това разнообразие от пиратски техники обяснява как хората могат да отворят вратата за рисков софтуер или да повлияят на работата на компютъра си.

Софтуерно крадене
Софтлифтирането е, когато някой закупи една версия на софтуера и я изтегли на множество компютри, въпреки че в лиценза на софтуера е посочено, че той трябва да се изтегли само веднъж. Това често се случва в бизнес или училищна среда и обикновено се прави, за да се спестят пари. Софтлифтирането е най-разпространеният вид софтуерно пиратство.

Прекомерна употреба на клиент-сървър
Прекомерното използване на клиент-сървър е, когато твърде много хора в мрежата използват едно основно копие на програмата по едно и също време. Това често се случва, когато фирмите са в локална мрежа и изтеглят софтуера, за да го използват всички служители. Това се превръща във вид софтуерно пиратство, ако лицензът не ви дава право да го използвате многократно.

Зареждане на твърдия диск
Зареждането на твърдия диск е вид търговско софтуерно пиратство, при което някой купува законна версия на софтуера и след това го възпроизвежда, копира или инсталира на твърдите дискове на компютъра. След това лицето продава продукта. Това често се случва в магазините за препродажба на компютри и купувачите невинаги са наясно, че допълнителният софтуер, който купуват, е незаконен.

Фалшифициране
Фалшифицирането се случва, когато софтуерните програми се дублират незаконно и се продават с вид на автентичност. Фалшифицираният софтуер обикновено се продава на по-ниска цена в сравнение с легитимния софтуер.

Онлайн пиратство
Онлайн пиратството, известно също като интернет пиратство, е когато незаконният софтуер се продава, споделя или придобива чрез интернет. Обикновено това става чрез система за споделяне на файлове от типа “peer-to-peer” (P2P), която обикновено се среща под формата на сайтове за онлайн търгове и блогове.

Отдаване под наем
При наемането на софтуер се заема копие за ограничен период от време без съгласието на собственика на авторските права. Въпреки че някои институции, като библиотеки и университети, имат специални лицензи за законно наемане на софтуер, без тези специални разрешения наемането е в разрез с условията на лицензионното споразумение за софтуер. Това е подобно на наемането на видео от Redbox или стрийминг платформа, правенето на копия на наетия софтуер и повторното му използване с цел печалба.

Разделяне на OEM
Разделянето на оригинално оборудване (OEM) се случва, когато дадено лице продава самостоятелни програми, първоначално в комплект с допълнителни продукти. Това е като когато някой ви продава актуализация на сигурността поотделно, вместо да обедини разходите в пакет, който може да включва актуализацията, клиентска поддръжка, софтуер за споделяне на файлове, лицензионни ключове…

Примери за софтуерно пиратство

Софтуерното пиратство може да е по-разпространено, отколкото предполагате. За да ви помогнем да разберете как действа софтуерното пиратство, ето някои често срещани примери:

 • Използване на кракнат или пиратски софтуер, изтеглен от неоторизирани уебсайтове: Това се класифицира като кражба на софтуер, тъй като включва получаване на неоторизирани копия на софтуер без закупуване на валидни лицензи. Избягвайте този вид софтуерно пиратство, като използвате лицензиран софтуер от оторизирани източници. Идентифицирайте неоторизираните уебсайтове, като посещавате официалните сайтове на доставчиците с отзиви и използвате за изтегляне надеждни магазини за приложения като Google Play или Apple App Store. Помислете за инсталиране на антивирусен софтуер за допълнителна сигурност.
 • Използване на генератори на ключове или инструменти за разбиване на лицензионни ключове за незаконно активиране на софтуер: Генераторите на ключове са програми, които генерират лицензионни ключове на случаен принцип с помощта на алгоритъм. Инструментите за разбиване на ключове премахват или модифицират механизмите за защита от копиране на софтуера, за да заобиколят правилните процеси на активиране. Това е още един пример за кражба на софтуер и най-добрият начин да избегнете този сценарий е да преминете през правилните доставчици и да проверите техните онлайн сайтове, а не сайт за препродажба на трета страна.
 • Споделяне на софтуерни лицензи извън предназначението им: Представете си, че малка компания закупува софтуерен лиценз за инструмент за управление на проекти, който позволява достъп на до 10 потребители. С увеличаването на работното натоварване обаче служителите започват да споделят идентификационни данни за вход с колеги извън разрешените 10 потребители. Това е форма на прекомерно използване на клиент-сървър, тъй като повече хора имат достъп до софтуера, отколкото позволява лицензът. Начините за предотвратяване на това включват наблюдение на броя на регистрираните потребители, прилагане на по-силни методи за удостоверяване на потребителите и дори случайни одити.
 • Инсталиране на лиценз за един потребител без правилно лицензиране на няколко компютъра: Този пример също спада към свръхупотребата на клиент-сървър, тъй като включва неправилно инсталиране и използване на лиценз за един потребител на множество устройства.
 • Промяна на софтуера с цел деактивиране на механизмите за защита от копиране: Това е пример за натоварване на твърдия диск, когато лица подправят софтуера, за да премахнат механизмите за защита от копиране и да го разпространяват незаконно.
 • Продажба на фалшиви копия на софтуер: Продажбата на неоторизирани, фалшиви копия на софтуер като истински продукти е пример за фалшифициране.
 • Неразрешено разпространение на патентован софтуер: Да разгледаме лице, което се сдобива с официално копие на популярен софтуер за графичен дизайн и решава да го сподели свободно в уебсайт за споделяне на файлове. Други изтеглят и използват това неоторизирано копие, като лишават софтуерната компания от потенциални приходи и нарушават законите за авторското право. Това е класически случай на онлайн пиратство, при който хората разпространяват неразрешени копия на патентован софтуер в интернет.
 • Закупуване на софтуер без валиден лицензионен ключ или специално разрешение: Ако се сдобиете със софтуер без валиден лиценз, оторизация или специални разрешения и се опитате да го продадете или разпространите, това е форма на лихварство – точно както да копирате видеоклип, взет под наем от Amazon Prime, и да го продадете онлайн без разрешение.
 • Продажба на съдържанието на софтуерен пакет поотделно, а не като цяло: Това е форма на освобождаване на OEM, тъй като потребителите инсталират отделни части на системата вместо целия софтуерен пакет.

Предотвратяване на софтуерното пиратство

Съществуват много начини да се предпазите от неволно пиратстване на софтуер и заразяване на компютъра със зловреден софтуер, включително:

 • Да се образовате: Образовайте себе си и другите за значението на законния софтуер. Разберете условията и лицензионните споразумения на софтуера, който купувате.
 • Проверка на лицензионните ключове: Уверете се, че разполагате с правилните лицензионни ключове и следвате правилните протоколи при активиране на софтуера.
 • Закупуване на софтуер от оторизирани търговци на дребно: Закупувайте софтуер само от оторизирани продавачи и магазини; избягвайте източници от трети страни или такива, които не са оторизирани, за да сте сигурни, че получавате законни продукти.
 • Използване на най-новите протоколи за сигурност на Wi-Fi: Уверете се, че рутерът ви използва най-новия софтуер, за да не позволите на киберпрестъпниците да проникнат в данните ви или да заразят компютъра ви с вируси.
 • Докладване на подозрителен софтуер: Ако срещнете странен или подозрителен софтуер, за който смятате, че може да е пиратски, докладвайте за откритията си на The Software Alliance (BSA).

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
Бъдете социални
Още по темата
07/03/2024

Клиентите на Atlassian тряб...

CISO на Atlassian предупреждава клиентите на...
02/01/2024

Pъководство за купувачите н...

Заинтересованите страни в сферата на сигурността...
10/11/2023

Резултатите показват, че и...

Ето какво е най-важното, когато става...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!