Търсене
Close this search box.

Спира поддръжката на Windows 8.1

Windows 8.1 вече показва предупреждения на цял екран при влизане, че поддръжката на операционната система приключва през януари 2023г. и повече няма да се получават актуализации за защита.

Известието беше представено вчера като част от кумулативната актуализация на Windows 8.1 KB5015874, която включва нова програма – EOSnotify.exe за показване на предупреждение, че операционната система скоро няма да се поддържа.

„10 януари 2023г. е последният ден, в който Microsoft ще предложи актуализации за защита и техническа поддръжка за персонални компютри, които работят с Windows 8.1. Обръщаме се към вас сега, за да ви благодарим за вашата лоялност и да ви помогнем да се подготвите за бъдещето“, гласи известието за Windows 8.1 по-долу .

Когато видят известието, потребителите могат да кликнат върху опцията „Напомни ми по-късно“, което ще накара известието да се покаже отново след 35 дни. Потребителите могат също да кликнат върху опцията „Напомни ми след датата на края на поддръжката“, за да видят известието само след като Windows 8.1 достигне края на поддръжката.

Щракването върху връзката „Научете повече“ извежда  до уеб страница на Microsoft.com, обясняваща, че поддръжката на Windows 8.1 скоро ще приключи. Microsoft заявява, че известието няма да се появи на управлявани устройства Pro и Enterprise, както и устройства с Windows Embedded 8.1 Industry Enterprise и Windows Embedded 8.1 Industry Pro.

Относно EOSnotify.exe

Подобно на известията на цял екран на Windows 7, предупреждаващи потребителите да надстроят до Windows 10, новите известия на Windows 8.1 използват програмата EOSnotify на Microsoft.

EOSNotify.exe се намира в папката C:\Windows\System32 и се стартира чрез две планирани задачи, наречени EOSNotify и EOSNotify2.

Задачата EOSNotify се стартира всеки път, когато потребителят влезе в Windows, а EOSNotify2 се изпълнява веднъж на ден.

Когато програмата EOSNotify.exe се изпълнява, тя ще провери стойността на LastRunTimestamp под ключа HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\EOSNotify и ако вече е стартирана този ден, няма да покаже предупреждението.

Когато потребителят щракне върху връзката „Напомни ми по-късно“ в известието, EOSNotify.exe ще създаде стойността „RemindMeLater“ и ще я зададе на 1, за да покаже, че Windows не трябва да показва предупреждението отново за още 35 дни.

Ако потребителят кликне върху връзката „Напомни ми след датата на края на поддръжката“, EOSNotify ще създаде стойността „RemindMeAfterEndOfSupport“ и ще я зададе на 1, което ще доведе до показване на известието само след като Windows 8.1 достигне края на поддръжката на 10 януари , 2023.

И накрая, възможно е да предотвратите изобщо показването на известието, като конфигурирате стойността „DiscontinueEOS“, чрез задаване на [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\EOSNotify]
„DiscontinueEOS“=dword:00000001.

Въпреки че тези сигнали може да са натрапчиви,  трябва да надстроите до по-нова версия на Windows, преди да се достигне края на поддръжката.

Ако не го направите, операционната система само ще стане по-уязвима към експлойти, зловреден софтуер и други грешки, които могат да се появят с течение на времето.

Снимка: XenoPather

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

6 декември 2023

Austal USA потвърждава кибератака след изтичане...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител на Министерствот...
6 декември 2023

Tipalti: няма пробив на рансъмуер, няма заплаха...

Противно на твърденията, съобщени от известната група BlackCat/ALPH...
6 декември 2023

Хакери са нарушили медицинските данни на израе...

Хакерска група твърди, че е откраднала 500 GB медицински данни от м...
6 декември 2023

Evil Twin - какво е и как да се предпазим

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може да създаде значителни р...
5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
Бъдете социални
Още по темата
06/12/2023

Evil Twin - какво е и как д...

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може...
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
30/11/2023

Microsoft започва тестване ...

Microsoft започна да тества нова функция...
Последно добавени
06/12/2023

Austal USA потвърждава кибе...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител...
06/12/2023

Tipalti: няма пробив на ран...

Противно на твърденията, съобщени от известната...
06/12/2023

Хакери са нарушили медицин...

Хакерска група твърди, че е откраднала...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!