Търсене
Close this search box.

Стартъп от Великобритания използва ИИ, за да открие нов магнит, който не съдържа редки метали

Базиран в Обединеното кралство стартъп е използвал алгоритъм с изкуствен интелект, за да идентифицира неизвестен досега вид свободен магнит с редки изкопаеми, което е потенциален пробив в начина, по който откриваме и създаваме нови материали.

Компанията Materials Nexus, със седалище в Лондон, използва своя алгоритъм за машинно обучение, за да идентифицира и анализира над 100 милиона комбинации от материали, които биха могли да създадат жизнеспособен магнит.

Печелившата формула стартъпът нарича MagNex. Това е постоянен магнит, който не съдържа редкоземни елементи като диспрозий и неодим. Създателите му твърдят, че той може да се произвежда на по-ниска цена и с по-малко въглеродни емисии от сравнимите магнити с редки земни елементи, които се използват днес.

За Materials Nexus магнитите са само началото. Нейният алгоритъм за машинно обучение може да създаде комбинации за всякакви материали, които да се използват във всичко – от микрочипове до свръхпроводници.

„Проектирането на материали с помощта на изкуствен интелект ще повлияе не само на магнитите, но и на цялата област на материалознанието“, казва д-р Джонатан Бийн, главен изпълнителен директор на Materials Nexus.

Бийн основава Materials Nexus през 2020 г. Стартъпът е набрал 5 млн. долара под формата на рисков капитал и безвъзмездни средства и сега се стреми да пусне на пазара своите материали от следващо поколение.

Ускоряване на откриването на материали

Съвременните технологии – от електрониката до електрическите превозни средства – използват хиляди различни материали. Повечето от тези вещества са открити чрез проби и грешки в продължение на десетилетия.

ИИ обаче позволява на изследователите да изпробват виртуално милиони възможни комбинации от материали, което премахва голяма част от работата. Проектирането, синтезирането и тестването на MagNex отне само три месеца.

„Този нов магнитен материал е разработен с главоломна бързина“, казва Иън Тод, професор от университета в Шефилд, който е помогнал за синтезирането на MagNex.

Постоянните магнити се използват в редица различни технологии, като например електромобили, вятърни турбини, роботика и дронове. Повечето от тях разчитат на редкоземни метали. Очаква се търсенето на тези метали в Европа да нарасне пет пъти до 2030 г.

Редкоземните метали, необходими за производството на тези магнити, обаче са уязвими от сътресения във веригата на доставки. Най-големите запаси се намират в Китай. С нарастването на геополитическото напрежение зависимостта от Китай по отношение на редкоземните метали е рискована игра – и Европа го знае.

Този месец влезе в сила Законът на ЕС за критичните суровини. Законът има за цел да намали зависимостта на блока от чуждестранни източници на материали, включително редкоземни метали. Светият граал обаче е създаването на магнит, който изобщо не се нуждае от тези редкоземни метали.

 

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...
Бъдете социални
Още по темата
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
19/07/2024

Proton стартира имейл асист...

Швейцарската компания иска да бъде като...
11/07/2024

Робот се самоуби в Южна Корея

Свидетели са видели робота да кръжи...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!