Търсене
Close this search box.

Стартира нов конкурс за подобряване на сигурността на личните данни

Въпросът за това как се обработват чувствителни лични данни се превръща в сериозен политически проблем. Толкова голям, че международната среща на върха за демокрацията беше използвана, за да се популяризира въпросът.

По време на срещата различни световни лидери и правителствени агенции обсъдиха деликатния баланс между използването на лични данни за добро – и потенциалната злоупотреба с тях. Имаше особен акцент върху начина, по който изкуственият интелект (AI) третира чувствителни лични данни.

Всички имаме нужда от технологии за подобряване на поверителността

Машинното обучение и AI са особено ефективни за решаване на много съвременни предизвикателства. От по-точно ценообразуване на стоки и услуги до ускоряване на диагностицирането на сериозни медицински състояния, технологията помага на човечеството да превърне личните данни в действие.

Сега обаче се набляга на по-добрата защита на личните данни, използвани от тези системи. Участниците в срещата чуха за значението на технологиите за подобряване на поверителността (PETs) и как те дават възможност за трансгранично и междусекторно сътрудничество за решаване на споделени предизвикателства – без да се компрометира личната поверителност или интелектуалната собственост.

Насърчаване на нови разработки

Като част от плана за „годината на действие“ на срещата, правителствата на САЩ и Обединеното кралство създадоха нова награда за иновации. Със споделен фонд от 1,3 милиона паунда състезанието International Grand Challenges on Democracy-Affirming Technologies ще насърчи разработчиците да създават нови решения, които преодоляват „технически пропуски и предизвикателства при приемането, свързани с PET“.

Това не е  просто създаване на нови PET, а състезанието също има за цел да насърчи по-тясното сътрудничество между експерти от САЩ и Обединеното кралство. Очаква се печелившите технологии да помогнат на правителствата и бизнеса да работят в по-тясно сътрудничество за решаване на „критичните транснационални предизвикателства“.

Трансатлантическо партньорство

Обявявайки новата награда, д-р Ерик Ландър, съветник по науката на президента и директор на Службата за политика в областта на науката и технологиите към Белия дом каза:

„Технологиите за подобряване на поверителността са критичен компонент от набора от способности за утвърждаване на демокрацията, които могат да подкрепят нашите споделени демократични ценности в лицето на авторитарната експлоатация на нововъзникващи технологии. Наложително е да се обединим като демокрации, за да разработим подходи за отключване на икономическите, научните и обществените ползи от нововъзникващите технологии, като същевременно защитаваме споделени ценности като поверителност, отчетност и прозрачност.

В Обединеното кралство тогавашният държавен секретар по цифровите технологии, културата, медиите и спорта Надин Дорис добави:

„Обединеното кралство се стреми да отключи силата на данните в цялата икономика. Това предизвикателство за награда ще се основава на всеобхватната национална стратегия за данни на Обединеното кралство и ще помогне за повишаване на профила на тези технологии от двете страни на Атлантическия океан, полагайки основите за бъдещо сътрудничество.“

Очакват се поредица от предизвикателства
Наградата ще включва поредица от предизвикателства, всяко от които е предназначено да се справи с конкретен трансграничен проблем. Първият ще бъде около изграждането на PET, които позволяват на националните правителства да се справят по-добре с финансовите престъпления, особено с международното пране на пари. Второто ще бъде разработването на нови системи за сигурно споделяне на чувствителни медицински данни по такъв начин, че поверителността на пациентите да бъде защитена, но националните здравни служби да разполагат с информацията, от която се нуждаят, за да се справят с големи извънредни ситуации в здравеопазването – като пандемии.

Ще бъде интересно да се види как се развива конкуренцията – и иновативните нови системи, които в крайна сметка печелят паричните награди.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2024

Глобите по GDPR са за над 4...

Технологичните гиганти със седалище в Ирландия...
21/05/2024

Уязвимост на Fluent Bit за...

Критична уязвимост на Fluent Bit, която...
13/05/2024

Как да повишите защитата на...

Кражбата на данни предизвиква все по-голяма...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!