Стартира нов конкурс за подобряване на сигурността на личните данни

Въпросът за това как се обработват чувствителни лични данни се превръща в сериозен политически проблем. Толкова голям, че международната среща на върха за демокрацията беше използвана, за да се популяризира въпросът.

По време на срещата различни световни лидери и правителствени агенции обсъдиха деликатния баланс между използването на лични данни за добро – и потенциалната злоупотреба с тях. Имаше особен акцент върху начина, по който изкуственият интелект (AI) третира чувствителни лични данни.

Всички имаме нужда от технологии за подобряване на поверителността

Машинното обучение и AI са особено ефективни за решаване на много съвременни предизвикателства. От по-точно ценообразуване на стоки и услуги до ускоряване на диагностицирането на сериозни медицински състояния, технологията помага на човечеството да превърне личните данни в действие.

Сега обаче се набляга на по-добрата защита на личните данни, използвани от тези системи. Участниците в срещата чуха за значението на технологиите за подобряване на поверителността (PETs) и как те дават възможност за трансгранично и междусекторно сътрудничество за решаване на споделени предизвикателства – без да се компрометира личната поверителност или интелектуалната собственост.

Насърчаване на нови разработки

Като част от плана за „годината на действие“ на срещата, правителствата на САЩ и Обединеното кралство създадоха нова награда за иновации. Със споделен фонд от 1,3 милиона паунда състезанието International Grand Challenges on Democracy-Affirming Technologies ще насърчи разработчиците да създават нови решения, които преодоляват „технически пропуски и предизвикателства при приемането, свързани с PET“.

Това не е  просто създаване на нови PET, а състезанието също има за цел да насърчи по-тясното сътрудничество между експерти от САЩ и Обединеното кралство. Очаква се печелившите технологии да помогнат на правителствата и бизнеса да работят в по-тясно сътрудничество за решаване на „критичните транснационални предизвикателства“.

Трансатлантическо партньорство

Обявявайки новата награда, д-р Ерик Ландър, съветник по науката на президента и директор на Службата за политика в областта на науката и технологиите към Белия дом каза:

„Технологиите за подобряване на поверителността са критичен компонент от набора от способности за утвърждаване на демокрацията, които могат да подкрепят нашите споделени демократични ценности в лицето на авторитарната експлоатация на нововъзникващи технологии. Наложително е да се обединим като демокрации, за да разработим подходи за отключване на икономическите, научните и обществените ползи от нововъзникващите технологии, като същевременно защитаваме споделени ценности като поверителност, отчетност и прозрачност.

В Обединеното кралство тогавашният държавен секретар по цифровите технологии, културата, медиите и спорта Надин Дорис добави:

„Обединеното кралство се стреми да отключи силата на данните в цялата икономика. Това предизвикателство за награда ще се основава на всеобхватната национална стратегия за данни на Обединеното кралство и ще помогне за повишаване на профила на тези технологии от двете страни на Атлантическия океан, полагайки основите за бъдещо сътрудничество.“

Очакват се поредица от предизвикателства
Наградата ще включва поредица от предизвикателства, всяко от които е предназначено да се справи с конкретен трансграничен проблем. Първият ще бъде около изграждането на PET, които позволяват на националните правителства да се справят по-добре с финансовите престъпления, особено с международното пране на пари. Второто ще бъде разработването на нови системи за сигурно споделяне на чувствителни медицински данни по такъв начин, че поверителността на пациентите да бъде защитена, но националните здравни служби да разполагат с информацията, от която се нуждаят, за да се справят с големи извънредни ситуации в здравеопазването – като пандемии.

Ще бъде интересно да се види как се развива конкуренцията – и иновативните нови системи, които в крайна сметка печелят паричните награди.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...

С летния сезон фишинг и BEC кампаниите на тема ...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се превърнаха от прости и...
27 май 2023

DarkFrost унищожава гейминг индустрията

Наблюдава се нов ботнет, наречен Dark Frost, който извършва разпред...
Бъдете социални
Още по темата
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
23/05/2023

Изтичат ли чувствителни дан...

За никого не е тайна, че...
19/05/2023

Lemon Group използва милион...

Милиони потребители на телефони с Android...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!