Стартира нов конкурс за подобряване на сигурността на личните данни

Въпросът за това как се обработват чувствителни лични данни се превръща в сериозен политически проблем. Толкова голям, че международната среща на върха за демокрацията беше използвана, за да се популяризира въпросът.

По време на срещата различни световни лидери и правителствени агенции обсъдиха деликатния баланс между използването на лични данни за добро – и потенциалната злоупотреба с тях. Имаше особен акцент върху начина, по който изкуственият интелект (AI) третира чувствителни лични данни.

Всички имаме нужда от технологии за подобряване на поверителността

Машинното обучение и AI са особено ефективни за решаване на много съвременни предизвикателства. От по-точно ценообразуване на стоки и услуги до ускоряване на диагностицирането на сериозни медицински състояния, технологията помага на човечеството да превърне личните данни в действие.

Сега обаче се набляга на по-добрата защита на личните данни, използвани от тези системи. Участниците в срещата чуха за значението на технологиите за подобряване на поверителността (PETs) и как те дават възможност за трансгранично и междусекторно сътрудничество за решаване на споделени предизвикателства – без да се компрометира личната поверителност или интелектуалната собственост.

Насърчаване на нови разработки

Като част от плана за „годината на действие“ на срещата, правителствата на САЩ и Обединеното кралство създадоха нова награда за иновации. Със споделен фонд от 1,3 милиона паунда състезанието International Grand Challenges on Democracy-Affirming Technologies ще насърчи разработчиците да създават нови решения, които преодоляват „технически пропуски и предизвикателства при приемането, свързани с PET“.

Това не е  просто създаване на нови PET, а състезанието също има за цел да насърчи по-тясното сътрудничество между експерти от САЩ и Обединеното кралство. Очаква се печелившите технологии да помогнат на правителствата и бизнеса да работят в по-тясно сътрудничество за решаване на „критичните транснационални предизвикателства“.

Трансатлантическо партньорство

Обявявайки новата награда, д-р Ерик Ландър, съветник по науката на президента и директор на Службата за политика в областта на науката и технологиите към Белия дом каза:

„Технологиите за подобряване на поверителността са критичен компонент от набора от способности за утвърждаване на демокрацията, които могат да подкрепят нашите споделени демократични ценности в лицето на авторитарната експлоатация на нововъзникващи технологии. Наложително е да се обединим като демокрации, за да разработим подходи за отключване на икономическите, научните и обществените ползи от нововъзникващите технологии, като същевременно защитаваме споделени ценности като поверителност, отчетност и прозрачност.

В Обединеното кралство тогавашният държавен секретар по цифровите технологии, културата, медиите и спорта Надин Дорис добави:

„Обединеното кралство се стреми да отключи силата на данните в цялата икономика. Това предизвикателство за награда ще се основава на всеобхватната национална стратегия за данни на Обединеното кралство и ще помогне за повишаване на профила на тези технологии от двете страни на Атлантическия океан, полагайки основите за бъдещо сътрудничество.“

Очакват се поредица от предизвикателства
Наградата ще включва поредица от предизвикателства, всяко от които е предназначено да се справи с конкретен трансграничен проблем. Първият ще бъде около изграждането на PET, които позволяват на националните правителства да се справят по-добре с финансовите престъпления, особено с международното пране на пари. Второто ще бъде разработването на нови системи за сигурно споделяне на чувствителни медицински данни по такъв начин, че поверителността на пациентите да бъде защитена, но националните здравни служби да разполагат с информацията, от която се нуждаят, за да се справят с големи извънредни ситуации в здравеопазването – като пандемии.

Ще бъде интересно да се види как се развива конкуренцията – и иновативните нови системи, които в крайна сметка печелят паричните награди.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
30 ноември 2023

Microsoft започва тестване на новата функция за...

Microsoft започна да тества нова функция на Windows 11 Energy Saver...
30 ноември 2023

Dollar Tree е жертва на нарушаване на сигурност...

Веригата дисконтови магазини Dollar Tree беше засегната от нарушава...
Бъдете социални
Още по темата
23/11/2023

2023 Черен петък / Kибер по...

През ноември са два от най-натоварените...
23/11/2023

Нови недостатъци в сензорит...

Ново проучване разкрива множество уязвимости, които...
10/11/2023

Слабите и откраднатите паро...

  Несигурните практики за използване на...
Последно добавени
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!