Стартира нов конкурс за подобряване на сигурността на личните данни

Въпросът за това как се обработват чувствителни лични данни се превръща в сериозен политически проблем. Толкова голям, че международната среща на върха за демокрацията беше използвана, за да се популяризира въпросът.

По време на срещата различни световни лидери и правителствени агенции обсъдиха деликатния баланс между използването на лични данни за добро – и потенциалната злоупотреба с тях. Имаше особен акцент върху начина, по който изкуственият интелект (AI) третира чувствителни лични данни.

Всички имаме нужда от технологии за подобряване на поверителността

Машинното обучение и AI са особено ефективни за решаване на много съвременни предизвикателства. От по-точно ценообразуване на стоки и услуги до ускоряване на диагностицирането на сериозни медицински състояния, технологията помага на човечеството да превърне личните данни в действие.

Сега обаче се набляга на по-добрата защита на личните данни, използвани от тези системи. Участниците в срещата чуха за значението на технологиите за подобряване на поверителността (PETs) и как те дават възможност за трансгранично и междусекторно сътрудничество за решаване на споделени предизвикателства – без да се компрометира личната поверителност или интелектуалната собственост.

Насърчаване на нови разработки

Като част от плана за „годината на действие“ на срещата, правителствата на САЩ и Обединеното кралство създадоха нова награда за иновации. Със споделен фонд от 1,3 милиона паунда състезанието International Grand Challenges on Democracy-Affirming Technologies ще насърчи разработчиците да създават нови решения, които преодоляват „технически пропуски и предизвикателства при приемането, свързани с PET“.

Това не е  просто създаване на нови PET, а състезанието също има за цел да насърчи по-тясното сътрудничество между експерти от САЩ и Обединеното кралство. Очаква се печелившите технологии да помогнат на правителствата и бизнеса да работят в по-тясно сътрудничество за решаване на „критичните транснационални предизвикателства“.

Трансатлантическо партньорство

Обявявайки новата награда, д-р Ерик Ландър, съветник по науката на президента и директор на Службата за политика в областта на науката и технологиите към Белия дом каза:

„Технологиите за подобряване на поверителността са критичен компонент от набора от способности за утвърждаване на демокрацията, които могат да подкрепят нашите споделени демократични ценности в лицето на авторитарната експлоатация на нововъзникващи технологии. Наложително е да се обединим като демокрации, за да разработим подходи за отключване на икономическите, научните и обществените ползи от нововъзникващите технологии, като същевременно защитаваме споделени ценности като поверителност, отчетност и прозрачност.

В Обединеното кралство тогавашният държавен секретар по цифровите технологии, културата, медиите и спорта Надин Дорис добави:

„Обединеното кралство се стреми да отключи силата на данните в цялата икономика. Това предизвикателство за награда ще се основава на всеобхватната национална стратегия за данни на Обединеното кралство и ще помогне за повишаване на профила на тези технологии от двете страни на Атлантическия океан, полагайки основите за бъдещо сътрудничество.“

Очакват се поредица от предизвикателства
Наградата ще включва поредица от предизвикателства, всяко от които е предназначено да се справи с конкретен трансграничен проблем. Първият ще бъде около изграждането на PET, които позволяват на националните правителства да се справят по-добре с финансовите престъпления, особено с международното пране на пари. Второто ще бъде разработването на нови системи за сигурно споделяне на чувствителни медицински данни по такъв начин, че поверителността на пациентите да бъде защитена, но националните здравни служби да разполагат с информацията, от която се нуждаят, за да се справят с големи извънредни ситуации в здравеопазването – като пандемии.

Ще бъде интересно да се види как се развива конкуренцията – и иновативните нови системи, които в крайна сметка печелят паричните награди.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

28 септември 2022

Украйна предупреждава за задаващи се руски кибе...

Украинското военно разузнаване предупреди днес, че Русия планира &#...
28 септември 2022

Microsoft ще оттегли правилата за клиентски дос...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли правилата за клиентски достъп (...
27 септември 2022

Meta ликвидира руска мрежа, която фалшифицира ...

Meta разкри, че е премахнала широка мрежа от акаунти във Facebook и...
27 септември 2022

Нова кибератака чрез Messenger на Meta

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на нови и по-сложни изма...
24 септември 2022

Как да изтриете твърд диск в 4 стъпки

Може да си мислите, че кaто изтриете вашите файлове и ги преместите...
24 септември 2022

Рисковано ли е да уволниш CS екипа

Какво, за бога, си мислеха? Това е, което ние – и други експерти по...
Бъдете социални
Още по темата
22/09/2022

Изследователи разкриха дъл...

Откриха нова вълна от кампания за...
20/09/2022

American Airlines разкрива ...

American Airlines уведоми клиенти за скорошно...
09/09/2022

ЕСЕН НА КИБЕРСИГУРНОСТТА И ...

Според проведено мащабно проучване на STATISTA,...
Последно добавени
28/09/2022

Украйна предупреждава за за...

Украинското военно разузнаване предупреди днес, че...
28/09/2022

Microsoft ще оттегли правил...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли...
27/09/2022

Meta ликвидира руска мрежа...

Meta разкри, че е премахнала широка...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!