Стартира нов конкурс за подобряване на сигурността на личните данни

Въпросът за това как се обработват чувствителни лични данни се превръща в сериозен политически проблем. Толкова голям, че международната среща на върха за демокрацията беше използвана, за да се популяризира въпросът.

По време на срещата различни световни лидери и правителствени агенции обсъдиха деликатния баланс между използването на лични данни за добро – и потенциалната злоупотреба с тях. Имаше особен акцент върху начина, по който изкуственият интелект (AI) третира чувствителни лични данни.

Всички имаме нужда от технологии за подобряване на поверителността

Машинното обучение и AI са особено ефективни за решаване на много съвременни предизвикателства. От по-точно ценообразуване на стоки и услуги до ускоряване на диагностицирането на сериозни медицински състояния, технологията помага на човечеството да превърне личните данни в действие.

Сега обаче се набляга на по-добрата защита на личните данни, използвани от тези системи. Участниците в срещата чуха за значението на технологиите за подобряване на поверителността (PETs) и как те дават възможност за трансгранично и междусекторно сътрудничество за решаване на споделени предизвикателства – без да се компрометира личната поверителност или интелектуалната собственост.

Насърчаване на нови разработки

Като част от плана за „годината на действие“ на срещата, правителствата на САЩ и Обединеното кралство създадоха нова награда за иновации. Със споделен фонд от 1,3 милиона паунда състезанието International Grand Challenges on Democracy-Affirming Technologies ще насърчи разработчиците да създават нови решения, които преодоляват „технически пропуски и предизвикателства при приемането, свързани с PET“.

Това не е  просто създаване на нови PET, а състезанието също има за цел да насърчи по-тясното сътрудничество между експерти от САЩ и Обединеното кралство. Очаква се печелившите технологии да помогнат на правителствата и бизнеса да работят в по-тясно сътрудничество за решаване на „критичните транснационални предизвикателства“.

Трансатлантическо партньорство

Обявявайки новата награда, д-р Ерик Ландър, съветник по науката на президента и директор на Службата за политика в областта на науката и технологиите към Белия дом каза:

„Технологиите за подобряване на поверителността са критичен компонент от набора от способности за утвърждаване на демокрацията, които могат да подкрепят нашите споделени демократични ценности в лицето на авторитарната експлоатация на нововъзникващи технологии. Наложително е да се обединим като демокрации, за да разработим подходи за отключване на икономическите, научните и обществените ползи от нововъзникващите технологии, като същевременно защитаваме споделени ценности като поверителност, отчетност и прозрачност.

В Обединеното кралство тогавашният държавен секретар по цифровите технологии, културата, медиите и спорта Надин Дорис добави:

„Обединеното кралство се стреми да отключи силата на данните в цялата икономика. Това предизвикателство за награда ще се основава на всеобхватната национална стратегия за данни на Обединеното кралство и ще помогне за повишаване на профила на тези технологии от двете страни на Атлантическия океан, полагайки основите за бъдещо сътрудничество.“

Очакват се поредица от предизвикателства
Наградата ще включва поредица от предизвикателства, всяко от които е предназначено да се справи с конкретен трансграничен проблем. Първият ще бъде около изграждането на PET, които позволяват на националните правителства да се справят по-добре с финансовите престъпления, особено с международното пране на пари. Второто ще бъде разработването на нови системи за сигурно споделяне на чувствителни медицински данни по такъв начин, че поверителността на пациентите да бъде защитена, но националните здравни служби да разполагат с информацията, от която се нуждаят, за да се справят с големи извънредни ситуации в здравеопазването – като пандемии.

Ще бъде интересно да се види как се развива конкуренцията – и иновативните нови системи, които в крайна сметка печелят паричните награди.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
1 февруари 2023

Microsoft спря продажбата на Windows 10 по-рано

Слагайки край на една епоха, Microsoft вече не продава директно про...
1 февруари 2023

Как правилно да скриете чувствителен текст в PD...

Цифровите документи вече са важна част от повечето бизнес и правите...
1 февруари 2023

Не знаете къде са вашите тайни

Знаете ли къде са вашите тайни? Ако не, може  да се каже: не сте са...
31 януари 2023

Грешка ли е завръщането в офиса?

Три години след началото на пандемията някои компании вече се опитв...
30 януари 2023

САЩ: Списъкът със забрана за полети лъсна в хак...

Списъкът на САЩ с лица със  забрана за полети, съдържащ над 1,5 мил...
28 януари 2023

Награда от 10 млн. долара за връзки на Hive ran...

Днес Държавният департамент на САЩ предложи до 10 млн. долара за ин...
28 януари 2023

Microsoft започва принудително обновяване на ус...

Microsoft започна принудителното разпространение на Windows 11 22H2...
Бъдете социални
Още по темата
27/01/2023

Достатъчен ли е един pen te...

Всяка организация, която обработва чувствителни данни,...
26/01/2023

Поверителност: по-строгите ...

Поверителността на данните все още е...
17/01/2023

Недостатъци на Microsoft Az...

Четири различни услуги на Microsoft Azure...
Последно добавени
03/02/2023

Google Ads популяризира "ви...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в...
02/02/2023

Нови варианти на руския шпи...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на...
01/02/2023

Microsoft спря продажбата н...

Слагайки край на една епоха, Microsoft...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!