Търсене
Close this search box.

Ще се отърве ли интелигентният дом от умния телефон?

Предполага се, че технологията за интелигентен дом е лесна за използване – след като устройствата са настроени и конфигурирани. Но всеки производител обикновено предлага свое собствено приложение за конфигуриране и управление.

Сега, когато производителите на интелигентни домове работят заедно, използвайки стандарта за оперативна съвместимост Matter, някои от тези неприятности би трябвало да изчезнат. Въпреки това в повечето домове все още има един смартфон, който се използва за по-голямата част от конфигурацията. Защо е така?

Първо, в повечето домакинства има един човек, който е малко по-технически настроен от съквартирантите си. Той не само ще бъде първият, който ще предложи да се използват технологиите за интелигентен дом, но и ще се заеме с конфигурирането на всичко.

Второ, не всички в къщата ще искат да изтеглят и настроят няколко различни приложения за управление на дома си. Вместо това те ще разчитат на гласови асистенти. Като Siri, Alexa и Google Now, за да вършат основните неща. – Ако успеят да запомнят правилната команда и името на устройството.

Трето. Не всеки има знанията и уменията, необходими за настройване на „сцени“, които се използват за задействане на множество събития едновременно. Поради това тези хора не могат да се възползват пълноценно от своите технологии.

 

Картите навлизат в интелигентния дом

На тазгодишното изложение за потребителска електроника (CES) няколко производители демонстрираха системи за управление, базирани на карти, за устройства за домашна автоматизация. При тези нови системи на хората се представя 3D модел на дома им и ако искат да включат светлината в кухнята, просто докосват правилното място на картата. Те могат да виждат и управляват всички свои устройства на дисплея.

Естествено, много хора ще използват картата от своя смартфон, но LG, Samsung и Google демонстрираха как системата може да се използва и на смарт телевизор. С нова актуализация се очаква управлението на картата да бъде въведено и в интелигентния дисплей Amazon Eco Hub. Познатият начин на управление на телевизора, съчетан с възможността да се видят всички устройства на място (без да се налага да се помнят имената им), би трябвало да улесни управлението на дома за всички.

ИИ в интелигентния дом

Друга тенденция, забелязана на CES, е интегрирането на генеративния изкуствен интелект в управлението на интелигентния дом. Приложението Govee, използвано за управление на интелигентни лампи, ще получи подобрение на изкуствения интелект. Потребителите ще могат да кажат на Govee да създаде „ефект, вдъхновен от къщата на мечтите на Барби“. След това приложението автоматично ще препрограмира светлините, за да създаде розово сияние от вашите умни крушки.

Използването на ИИ по този начин улеснява значително създаването на сложни сцени в интелигентните домове от хора, които не са технически специалисти. Да кажете на приложението „Настройте всички светлини на 50 %, затворете завесите в основната спалня и полейте градината при залез“ е много по-лесно, отколкото да се опитвате да програмирате всички тези действия ръчно.

Скоро ще се появят управления, базирани на карти. Генериращият изкуствен интелект може да отнеме малко повече време. Но добрата новина е, че управлението на вашия интелигентен дом ще стане по-лесно – и може би дори няма да ви е необходим смартфон, за да го правите.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
Бъдете социални
Още по темата
17/04/2024

Пробивът на паролите в Sise...

Експертите се опасяват, че компрометирането на...
16/04/2024

UnitedHealth Group отчете 8...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски...
15/04/2024

За проблемите с работната с...

  За проблемите с работната сила...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!