Търсене
Close this search box.

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците и защита от бъдещи заплахи

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха в многонационална операция за унищожаване на известния зловреден софтуер и ботнет Qakbot. Въпреки че операцията беше успешна в прекъсването на тази дългогодишна заплаха, възникнаха опасения, тъй като изглежда, че Qakbot все още може да представлява опасност в намален вид. В тази статия се обсъждат последиците от унищожаването, предоставят се стратегии за смекчаване на последиците и се предлагат насоки за определяне на минали инфекции.

Премахването и неговите ограничения

По време на операцията по изземване правоприлагащите органи получиха съдебни заповеди за отстраняване на зловредния софтуер Qakbot от заразените устройства от разстояние. Установено е, че зловредният софтуер е заразил значителен брой устройства, като към момента на свалянето са били компрометирани 700 000 машини в световен мащаб, включително 200 000 компютъра в САЩ. Последните доклади обаче сочат, че Qakbot все още е активен, но в намалено състояние.

Липсата на арести по време на операцията по залавянето показва, че са били засегнати само сървърите за управление и контрол (C2), като инфраструктурата за доставка на спам е останала незасегната. Следователно лицата, които стоят зад Qakbot, продължават да действат, като представляват постоянна заплаха.

Смекчаващи мерки за бъдеща защита

За да се предпазят от потенциално възобновяване на Qakbot или подобни заплахи, ФБР и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност (CISA) препоръчват няколко ключови смекчаващи мерки:

Изискване на многофакторна автентификация (MFA): Въведете MFA за отдалечен достъп до вътрешни мрежи, особено в сектори на критичната инфраструктура като здравеопазването. MFA е изключително ефективен за предотвратяване на автоматизирани кибератаки.
Редовно провеждайте обучение на служителите по сигурността: Обучавайте служителите относно най-добрите практики за сигурност, включително избягване на кликване върху подозрителни връзки. Насърчавайте практики като проверка на източника на връзките и въвеждане на имена на уебсайтове директно в браузърите.
Актуализирайте корпоративния софтуер: Поддържайте операционните системи, приложенията и фърмуера в актуално състояние. Използвайте централизирани системи за управление на кръпките, за да осигурите навременни актуализации и да оцените риска за всеки мрежов актив.
Премахнете слабите пароли: Спазвайте насоките на NIST за политиките за пароли на служителите и, когато е възможно, давайте приоритет на MFA пред разчитането на пароли.
Филтрирайте мрежовия трафик: Блокирайте входящите и изходящите комуникации с известни злонамерени IP адреси чрез прилагане на списъци за блокиране/допускане.
Разработване на план за възстановяване: Подгответе и поддържайте план за възстановяване, който да ръководи екипите по сигурността в случай на пробив.
Спазвайте правилото за резервно копие „3-2-1“: Поддържайте поне три копия на критични данни, като две от тях се съхраняват на отделни места, а едно – извън обекта.

Проверка за минали инфекции

За лицата, загрижени за минали инфекции с Qakbot, има някои добри новини. Министерството на правосъдието е възстановило над 6,5 милиона откраднати пароли и идентификационни данни от операторите на Qakbot. За да проверите дали информацията ви за вход е била разкрита, можете да използвате следните ресурси:

Have I Been Pwned: Този широко известен сайт ви позволява да проверите дали имейл адресът ви е бил компрометиран при пробиви в данните. Сега той включва набора от данни на Qakbot в своята база данни.
Check Your Hack (Проверете своя хак): Този сайт, създаден от холандската национална полиция с помощта на иззетите данни на Qakbot, ви позволява да въведете имейл адреса си и предоставя автоматично известие по имейл, ако адресът ви е открит в набора от данни.
Списък на най-лошите пароли в света: Тъй като Qakbot използва списък с често срещани пароли за атаки с груба сила, можете да проверите този списък, за да се уверите, че вашата парола не е сред най-лошите.

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...
Бъдете социални
Още по темата
23/07/2024

Всичко за Закона за онлайн ...

За последен път Конгресът прие закон...
13/07/2024

CISA издаде усъвършенствани...

Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
11/07/2024

САЩ разрушават бот ферма с ...

Почти хиляда акаунта в Twitter, контролирани...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!