„Така се прави от години“

Като ИТ специалисти всички стигаме до определен момент в ИТ кариерата си, когато осъзнаваме, че някои от ежедневните ни задачи се изпълняват по един и същи начин година след година, без никой да се запита защо се изпълняват по този начин.

Въпреки постоянните промени и подобрения в технологиите, някои неща просто се правят по един и същ неефективен начин, без да се обмислят, защото „така е правено винаги“.

Типичен пример: пачове

Месец след месец се появява ден, който е посветен на кръпките.

Пачингът може да е по-автоматизиран от преди, защото вече не е необходимо да влизате във всяка система, за да кърпите и рестартирате досадно. Това е стъпка напред, но процесът на пачинг остава същият.

Той  е прекъсващ, бавен, склонен към грешки и рядко достатъчно бърз, за да се справи с новите уязвимости. Защо смущаващо? Всички знаем, че всеки път, когато се появи прозорец за поддръжка, Боб от счетоводството ще напомни на всички как „ИТ- то на компанията ще обърка седмицата ни“.

Разбира се, той е прав, защото извършването на кръпки по начина, по който винаги се прави, оказва влияние върху бизнеса, като напълно спира работата или забавя всичко. Това не се харесва на компаниите и техните заинтересовани страни, а това означава, че кръпките засилват идеята, че ИТ – то е смукач на пари в организацията, а не  двигател на бизнес стойност.

Възможност за подобрение… но без подобрение

Пачингът също така е бавен. Ако приемем, че всеки път се работи в рамките на месец и много часове труд, кръпките, както са правени през всичките тези години, са твърде бавни, за да бъдат ефективно средство за възпиране на киберинциденти, но са достатъчно трудоемки, за да изглежда, че винаги отнемат твърде много време.

Но ако през всичките тези години сме правили пачове по един и същи начин, то със сигурност го правим така, защото е безотказно, нали? Не чак толкова, и това важи и за много други разпространени ИТ практики, при които просто няма добра причина за това как се правят нещата.

Що се отнася до кръпките, всеки системен администратор би се идентифицирал с история, в която… само преди ден… вместо да избере за кръпка само уеб сървърите от горещия резерв, инструментът за управление по някакъв начин разгръща кръпките на всички уеб сървъри, които след това се рестартират едновременно.

На тези уеб сървъри им отне известно време да се възстановят и, разбира се, Боб от счетоводството бързо посочи, че компанията е загубила „един тон пари“ от пропуснати продажби по време на престоя.

Понякога Боб е досаден, защото за пореден път се оказва прав. Въпреки това, пачингът винаги е бил правен по този начин, така че всички продължават да го правят по този начин – а Боб ще продължи да се оплаква, защото ИТ практиките не се променят.

Понякога по-добрият начин вече е налице

Ето и частта, която отваря очите и която предлага поука за всеки случай на „в ИТ винаги сме го правили по този начин“: има по-безопасни, по-ефективни и без прекъсване начини за извършване на пачове.

В продължение на много години пачването в реално време предлага алтернатива на стария начин на пачване. Той е изпитан задълбочено и работи безупречно за организациите, като носи значителни ползи. Защо не се използва повсеместно?

Пачингът на живо прави процеса по-бърз, макар че „незабавен“ е още по-добра дума. Освен това пачове в реално време са по-малко податливи на грешки и няма прекъсване. Пачовете в реално време са одитируеми и обратими и служат за бърза защита срещу нови заплахи.

И все пак по някаква причина кръпките на живо не са всеобщо приети и единственото обяснение за това е съпротивата срещу промяната, макар че някои екипи може просто да не са толкова добре информирани.

Намирате ли по-добър начин? Приемете го

Разбираемо е, че авангардната, неизпитана технология не е за всеки. Но пренебрегването на изпитана технология, която подобрява резултатите, никога не е добра идея.

Може би е време да модернизирате операциите, като превключите на друга предавка и възприемете най-новия начин на работа. ИТ специалистите трябва да са наясно с променящите се практики и да следят за по-добри начини за правене на нещата. Трябва да се запитаме дали ежедневната ни практика отразява най-добрите практики.

Направете това и може би Боб ще спре да се оплаква от ИТ.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
30 ноември 2022

Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключ...

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани ...
28 ноември 2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) наложи глоба на Meta...
Бъдете социални
Още по темата
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
01/12/2022

За дигиталните активи на по...

Напоследък много наши потребители ни питат...
27/11/2022

Отново за сигурността на па...

Изминаха две години, откакто за първи...
Последно добавени
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
04/12/2022

Google с нова актуализация ...

  В петък гигантът в областта...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!