Търсене
Close this search box.

Термини за AI, които трябва да знаете

Объркани сте от изкуствения интелект? Не сте сами. Това кратко ръководство ще ви помогне да разберете някои от новите технологии и какво означават те за вас.

Изкуствен интелект (ИИ)

От много години учените се опитват да създадат компютри, които да могат да „мислят“ сами – и най-накрая достигнахме до момент, в който тези системи са способни да имитират отблизо човешкото поведение. Изкуственият интелект е технологията, която захранва тези системи, извършващи дейности, подобни на човешките, но те обикновено са много по-бързи.

ИИ се използва за разпознаване на изображения, медицинска диагностика, разкриване на престъпления и множество други дейности. Компютрите са много добри в откриването и анализирането на модели и в автоматичното изпълнение на задачи въз основа на намереното.

Машинно обучение (ML)

Системите за изкуствен интелект не се създават просто така – първо трябва да бъдат „обучени“. По време на машинното обучение на изкуствения интелект се подават данни, които помагат да се подобрят възможностите му за откриване на модели. Така че ИИ, предназначен за откриване на рак, първо ще бъде обучен с диагностични изображения, които показват ракови и здрави клетки, което ще позволи на програмата да научи разликата между тях.

Всички системи за изкуствен интелект преминават през процеса на машинно обучение, за да се усъвършенстват и да подобрят точността си – и да станат по-полезни в реалния живот.

Генеративен ИИ

Най-новото поколение ИИ – генеративният ИИ – извежда компютрите на ново ниво. Генеративният ИИ е способен не само да открива и анализира модели, но и да създава ново съдържание въз основа на наученото.

ChatGPT, интелигентният чатбот, който завладя света, е пример за генеративен AI. След като е обучен на милиони статии и набори от данни, ChatGPT може да пише свой собствен текст. Освен да отговаря на основни въпроси, системата може автоматично да пише свои собствени статии, компютърен код, писма, стихотворения и песни – вие само ѝ казвате какво да прави. Инструментът DALL-E може да прави същото и с изображения.

Обработка на естествен език (NLP)

Слушали ли сте някога запис на разговор и сте забелязали, че хората не говорят в правилно подредени изречения. И че голяма част от това, което искат да кажат, се изразява в начина, по който казват думите, а не в самите думи? Тези нюанси са напълно естествени за хората, но са много трудни за разбиране от компютрите.

Обработката на естествен език е специалност на изкуствения интелект, която позволява на компютрите да разбират по-добре естествената реч – начина, по който хората наистина говорят. Технологията NLP се използва от личните цифрови асистенти като Siri, Alexa и Google Now, за да разбират какво всъщност им казваме.

ИИ навсякъде

Изкуственият интелект се превърна в изключително важна технология, защото позволява на всички нас да правим повече и по-ефективно. Много от приложенията, които използваме на смартфоните си, вече използват ИИ по някакъв начин, например. ИИ също така ще позволи на организациите да предоставят персонализирани продукти и услуги, които по-добре отговарят на нашите нужди – като Panda Dome.

Нашият водещ продукт за борба с малуера използва изкуствен интелект, за да открива и блокира подозрителна компютърна дейност, която може да показва наличието на вирус, преди той да нанесе щети на вашия компютър.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

28 февруари 2024

Китай стартира нов план за киберзащита на индус...

Тази седмица Министерството на промишлеността и информационните тех...
28 февруари 2024

Уязвимостта на плъгина WordPress LiteSpeed изла...

В плъгина LiteSpeed Cache за WordPress е разкрита уязвимост в сигур...
28 февруари 2024

Xeno RAT се превръща в мощна заплаха в GitHub

В GitHub е публикуван „сложно проектиран“ троянски кон ...
28 февруари 2024

Хакването на Optum е свързано с рансъмуера Blac...

Кибератаката срещу дъщерното дружество на UnitedHealth Group Optum,...
28 февруари 2024

Новата версия на IDAT loader използва стеганогр...

Хакерска група, проследена като „UAC-0184“, е забелязан...
28 февруари 2024

DOOM идва в интелигентните косачки Husqvarna

Ако някога сте искали да играете DOOM на косачка за трева, скоро ще...
28 февруари 2024

Белият дом призовава да се премине към езици за...

Службата на националния кибердиректор на Белия дом (ONCD) призова д...
Бъдете социални
Още по темата
23/02/2024

"Secure by Design" нараства...

ISC2 – водещата световна организация с...
19/02/2024

Овладейте многооблачността ...

Постигнете скорост и надеждност на интернет,...
09/02/2024

Мрежата за гости

Wi-Fi за гости се отнася до...
Последно добавени
28/02/2024

Китай стартира нов план за ...

Тази седмица Министерството на промишлеността и...
28/02/2024

Уязвимостта на плъгина Word...

В плъгина LiteSpeed Cache за WordPress...
28/02/2024

Xeno RAT се превръща в мощ...

В GitHub е публикуван „сложно проектиран“...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!