Търсене
Close this search box.

Термини за AI, които трябва да знаете

Объркани сте от изкуствения интелект? Не сте сами. Това кратко ръководство ще ви помогне да разберете някои от новите технологии и какво означават те за вас.

Изкуствен интелект (ИИ)

От много години учените се опитват да създадат компютри, които да могат да „мислят“ сами – и най-накрая достигнахме до момент, в който тези системи са способни да имитират отблизо човешкото поведение. Изкуственият интелект е технологията, която захранва тези системи, извършващи дейности, подобни на човешките, но те обикновено са много по-бързи.

ИИ се използва за разпознаване на изображения, медицинска диагностика, разкриване на престъпления и множество други дейности. Компютрите са много добри в откриването и анализирането на модели и в автоматичното изпълнение на задачи въз основа на намереното.

Машинно обучение (ML)

Системите за изкуствен интелект не се създават просто така – първо трябва да бъдат „обучени“. По време на машинното обучение на изкуствения интелект се подават данни, които помагат да се подобрят възможностите му за откриване на модели. Така че ИИ, предназначен за откриване на рак, първо ще бъде обучен с диагностични изображения, които показват ракови и здрави клетки, което ще позволи на програмата да научи разликата между тях.

Всички системи за изкуствен интелект преминават през процеса на машинно обучение, за да се усъвършенстват и да подобрят точността си – и да станат по-полезни в реалния живот.

Генеративен ИИ

Най-новото поколение ИИ – генеративният ИИ – извежда компютрите на ново ниво. Генеративният ИИ е способен не само да открива и анализира модели, но и да създава ново съдържание въз основа на наученото.

ChatGPT, интелигентният чатбот, който завладя света, е пример за генеративен AI. След като е обучен на милиони статии и набори от данни, ChatGPT може да пише свой собствен текст. Освен да отговаря на основни въпроси, системата може автоматично да пише свои собствени статии, компютърен код, писма, стихотворения и песни – вие само ѝ казвате какво да прави. Инструментът DALL-E може да прави същото и с изображения.

Обработка на естествен език (NLP)

Слушали ли сте някога запис на разговор и сте забелязали, че хората не говорят в правилно подредени изречения. И че голяма част от това, което искат да кажат, се изразява в начина, по който казват думите, а не в самите думи? Тези нюанси са напълно естествени за хората, но са много трудни за разбиране от компютрите.

Обработката на естествен език е специалност на изкуствения интелект, която позволява на компютрите да разбират по-добре естествената реч – начина, по който хората наистина говорят. Технологията NLP се използва от личните цифрови асистенти като Siri, Alexa и Google Now, за да разбират какво всъщност им казваме.

ИИ навсякъде

Изкуственият интелект се превърна в изключително важна технология, защото позволява на всички нас да правим повече и по-ефективно. Много от приложенията, които използваме на смартфоните си, вече използват ИИ по някакъв начин, например. ИИ също така ще позволи на организациите да предоставят персонализирани продукти и услуги, които по-добре отговарят на нашите нужди – като Panda Dome.

Нашият водещ продукт за борба с малуера използва изкуствен интелект, за да открива и блокира подозрителна компютърна дейност, която може да показва наличието на вирус, преди той да нанесе щети на вашия компютър.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...
Бъдете социални
Още по темата
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
23/07/2024

Грешки в киберсигурността н...

В днешните забързани организации крайните потребители...
12/07/2024

Избягване на зловреден софт...

Футболната треска на турнирите UEFA EURO...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!