Термини за AI, които трябва да знаете

Объркани сте от изкуствения интелект? Не сте сами. Това кратко ръководство ще ви помогне да разберете някои от новите технологии и какво означават те за вас.

Изкуствен интелект (ИИ)

От много години учените се опитват да създадат компютри, които да могат да „мислят“ сами – и най-накрая достигнахме до момент, в който тези системи са способни да имитират отблизо човешкото поведение. Изкуственият интелект е технологията, която захранва тези системи, извършващи дейности, подобни на човешките, но те обикновено са много по-бързи.

ИИ се използва за разпознаване на изображения, медицинска диагностика, разкриване на престъпления и множество други дейности. Компютрите са много добри в откриването и анализирането на модели и в автоматичното изпълнение на задачи въз основа на намереното.

Машинно обучение (ML)

Системите за изкуствен интелект не се създават просто така – първо трябва да бъдат „обучени“. По време на машинното обучение на изкуствения интелект се подават данни, които помагат да се подобрят възможностите му за откриване на модели. Така че ИИ, предназначен за откриване на рак, първо ще бъде обучен с диагностични изображения, които показват ракови и здрави клетки, което ще позволи на програмата да научи разликата между тях.

Всички системи за изкуствен интелект преминават през процеса на машинно обучение, за да се усъвършенстват и да подобрят точността си – и да станат по-полезни в реалния живот.

Генеративен ИИ

Най-новото поколение ИИ – генеративният ИИ – извежда компютрите на ново ниво. Генеративният ИИ е способен не само да открива и анализира модели, но и да създава ново съдържание въз основа на наученото.

ChatGPT, интелигентният чатбот, който завладя света, е пример за генеративен AI. След като е обучен на милиони статии и набори от данни, ChatGPT може да пише свой собствен текст. Освен да отговаря на основни въпроси, системата може автоматично да пише свои собствени статии, компютърен код, писма, стихотворения и песни – вие само ѝ казвате какво да прави. Инструментът DALL-E може да прави същото и с изображения.

Обработка на естествен език (NLP)

Слушали ли сте някога запис на разговор и сте забелязали, че хората не говорят в правилно подредени изречения. И че голяма част от това, което искат да кажат, се изразява в начина, по който казват думите, а не в самите думи? Тези нюанси са напълно естествени за хората, но са много трудни за разбиране от компютрите.

Обработката на естествен език е специалност на изкуствения интелект, която позволява на компютрите да разбират по-добре естествената реч – начина, по който хората наистина говорят. Технологията NLP се използва от личните цифрови асистенти като Siri, Alexa и Google Now, за да разбират какво всъщност им казваме.

ИИ навсякъде

Изкуственият интелект се превърна в изключително важна технология, защото позволява на всички нас да правим повече и по-ефективно. Много от приложенията, които използваме на смартфоните си, вече използват ИИ по някакъв начин, например. ИИ също така ще позволи на организациите да предоставят персонализирани продукти и услуги, които по-добре отговарят на нашите нужди – като Panda Dome.

Нашият водещ продукт за борба с малуера използва изкуствен интелект, за да открива и блокира подозрителна компютърна дейност, която може да показва наличието на вирус, преди той да нанесе щети на вашия компютър.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
Бъдете социални
Още по темата
15/09/2023

Международен ден на самолич...

Този блог е различен от тези,...
15/09/2023

Как да разпознаем фалшиво о...

Подобно на повечето хора, вероятно четете...
14/09/2023

Какво представлява киберзас...

В днешния пейзаж на заплахи за...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!