Търсене
Close this search box.

Terrapin атаките

Изследователи по сигурността от Рурския университет в Бохум са открили уязвимост в криптографския мрежов протокол Secure Shell (SSH), която може да позволи на нападател да понижи сигурността на връзката, като наруши целостта на защитения канал.

Наречена Terrapin (CVE-2023-48795, CVSS оценка: 5,9), уязвимостта е описана като „първата практически използваема атака за съкращаване на префикс“.

„Чрез внимателно коригиране на поредните номера по време на handshake атакуващият може да премахне произволно количество съобщения, изпратени от клиента или сървъра в началото на защитения канал, без клиентът или сървърът да забележи това“, казват изследователите Фабиан Баумер, Маркус Бринкман и Йорг Швенк.

SSH е метод за сигурно изпращане на команди към компютър през незащитена мрежа. Той разчита на криптографията за удостоверяване и криптиране на връзките между устройствата.

Това се постига чрез ръкостискане, при което клиентът и сървърът се договарят за криптографски примитиви и обменят ключове, необходими за създаването на защитен канал, който може да осигури гаранции за поверителност и цялостност.

Въпреки това престъпник в активна позиция на противник в средата (AitM), който има възможност да прихваща и променя трафика на връзката на TCP/IP ниво, може да понижи сигурността на SSH връзката, когато се използва договаряне на разширение на SSH.

„Атаката може да бъде извършена на практика, като позволява на нападателя да понижи сигурността на връзката чрез съкращаване на съобщението за договаряне на разширение (RFC8308) от транскрипта“, обясняват изследователите.

„Съкращаването може да доведе до използване на по-малко сигурни алгоритми за удостоверяване на клиента и до деактивиране на специфични контрамерки срещу атаки за определяне на времето на натискане на клавишите в OpenSSH 9.5.“

Друга важна предпоставка, необходима за осъществяване на атаката, е използването на уязвим режим на криптиране като ChaCha20-Poly1305 или CBC с Encrypt-then-MAC за защита на връзката.

„В реален сценарий нападателят би могъл да се възползва от тази уязвимост, за да прихване чувствителни данни или да получи контрол над критични системи, използвайки привилегирован достъп на администратор“, казва Qualys. „Този риск е особено остър за организации с големи, взаимосвързани мрежи, които осигуряват достъп до привилегировани данни.“

Недостатъкът засяга много реализации на SSH клиенти и сървъри, като OpenSSH, Paramiko, PuTTY, KiTTY, WinSCP, libssh, libssh2, AsyncSSH, FileZilla и Dropbear, което накара поддържащите ги да пуснат кръпки за намаляване на потенциалните рискове.

„Тъй като SSH сървърите и по-специално OpenSSH се използват толкова често в средите на облачно базирани корпоративни приложения, за компаниите е наложително да се уверят, че са взели подходящи мерки за пачове на сървърите си“, заяви пред The Hacker News Яир Мизрахи, старши изследовател по сигурността в JFrog.

„Въпреки това, уязвим клиент, който се свързва с поправен сървър, все още ще доведе до уязвима връзка. По този начин компаниите трябва също така да предприемат стъпки за идентифициране на всяка уязвима проява в цялата си инфраструктура и незабавно да приложат смекчаващо действие.“

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
12 април 2024

Глобиха AWS с над 1 млрд. лева

Съдебните заседатели установиха, че AWS е нарушила правата на собст...
Бъдете социални
Още по темата
13/04/2024

Latrodectus продължава там,...

Брокерите за първоначален достъп използват новия...
11/04/2024

CISA нарежда на агенциите, ...

CISA издаде нова спешна директива, с...
11/04/2024

10 млн. долара рекет за Hoy...

Неотдавнашната кибератака срещу Hoya Corporation, за...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!