ТОП 200 най – често употребявани пароли за 2022 година

Последователните низове от цифри и „парола“ остават най-популярните пароли за потребителите по целия свят въпреки тяхната несигурност.

Годишното проучване на 200-те най-популярни пароли, публикувано от NordPass, разкрива също, че в Обединеното кралство имената на футболни отбори също заемат високо място сред най-използваните пароли през годината.

Така например „liverpool“ е четвъртата най-популярна парола за годината, а „arsenal“, „chelsea“ и „liverpool1“ са в топ 15.

Регионалните резултати от Франция разкриха подобни несигурни практики за пароли, но самите пароли се различаваха. Например „azerty“ е третата най-популярна парола в страната – еквивалент на „qwertу“ на френската клавиатурна подредба.

NordPass включва и набори от данни, сортирани по пол на потребителите, които разкриват някои забележителни разлики в честотата на паролите. В САЩ най-използваната парола от потребителите, които се идентифицират като жени, е „guest“ (гост), а сред потребителите, които се идентифицират като мъже, е старата любима парола „12345“.

И двата пола в Обединеното кралство използват „парола“ и „123456“ като най-добри избори, но в останалите пет най-добри резултата се наблюдават големи разлики: „charlie“, „tigger“ и „sunshine“ срещу „mosh2021“, „12345“ и „liverpool“ – това са резултатите съответно за жените и мъжете.

Данните от всички 30 държави обаче показват общо уеднаквяване на паролите, като единствено включването на „bigbasket“ като седмата най-използвана парола от жените в света се откроява като аномалия.

Най-сигурната парола, попаднала в списъка на 200-те най-използвани, е „9136668099“, за чието разбиване според NordPass хакерите ще се нуждаят от около четири дни. Въпреки това, освен тази цифра, тя все още е далеч от сигурна парола, тъй като не съдържа никакви букви или специални символи.

Редовното актуализиране на паролата е добра практика в областта на сигурността и експертите препоръчват да се избягва използването на лесни за отгатване думи или фрази, както и на такива, които може да свържат с вас без проблем.

Хакерите използват различни техники за разбиване на пароли, но често срещани са атаките с груба сила, при които хакерите отгатват паролата на жертвата чрез различни форми на проба и грешка.

Хакерите могат да използват мощен хардуер, като например графични процесори, за разбиване на пароли, което може да съкрати времето, необходимо за разкриване на данните, но най-простите атаки с груба сила включват просто изпробване на често срещани пароли, докато не бъде предоставен достъп – достатъчна причина потребителите да се въздържат от използването на пароли, които приличат на тези от първите 200.

Служителите не трябва да използват общи пароли за множество влизания, особено за акаунти, свързани с чувствителни бизнес данни, за да се предотвратят пробиви в данните. Предприятията често са призовавани да използват многофакторна автентикация в допълнение към силната политика за паролите, за да се гарантира, че нежеланите лица са преодолели допълнителното препятствие за достъп до чувствителни акаунти.

Може да е трудно да се запомнят поредица от силни, уникални пароли – някои специалисти твърдят, че най-добре е да не се помнят паролите- и поради тази причина много предприятия предпочитат да използват мениджъри на пароли.

Те могат да се използват за създаване на различни пароли за всички акаунти на потребителя и да се съхраняват зад главна парола (използвана за достъп до самия мениджър на пароли).

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
30 ноември 2023

Microsoft започва тестване на новата функция за...

Microsoft започна да тества нова функция на Windows 11 Energy Saver...
Бъдете социални
Още по темата
23/11/2023

2023 Черен петък / Kибер по...

През ноември са два от най-натоварените...
16/11/2023

Киберсигурност в търговията...

Краят на годината е изключително натоварено...
14/11/2023

Топ 5 предизвикателства пре...

Ефективните маркетингови операции днес се движат...
Последно добавени
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!