Търсене
Close this search box.

ТОП 200 най – често употребявани пароли за 2022 година

Последователните низове от цифри и „парола“ остават най-популярните пароли за потребителите по целия свят въпреки тяхната несигурност.

Годишното проучване на 200-те най-популярни пароли, публикувано от NordPass, разкрива също, че в Обединеното кралство имената на футболни отбори също заемат високо място сред най-използваните пароли през годината.

Така например „liverpool“ е четвъртата най-популярна парола за годината, а „arsenal“, „chelsea“ и „liverpool1“ са в топ 15.

Регионалните резултати от Франция разкриха подобни несигурни практики за пароли, но самите пароли се различаваха. Например „azerty“ е третата най-популярна парола в страната – еквивалент на „qwertу“ на френската клавиатурна подредба.

NordPass включва и набори от данни, сортирани по пол на потребителите, които разкриват някои забележителни разлики в честотата на паролите. В САЩ най-използваната парола от потребителите, които се идентифицират като жени, е „guest“ (гост), а сред потребителите, които се идентифицират като мъже, е старата любима парола „12345“.

И двата пола в Обединеното кралство използват „парола“ и „123456“ като най-добри избори, но в останалите пет най-добри резултата се наблюдават големи разлики: „charlie“, „tigger“ и „sunshine“ срещу „mosh2021“, „12345“ и „liverpool“ – това са резултатите съответно за жените и мъжете.

Данните от всички 30 държави обаче показват общо уеднаквяване на паролите, като единствено включването на „bigbasket“ като седмата най-използвана парола от жените в света се откроява като аномалия.

Най-сигурната парола, попаднала в списъка на 200-те най-използвани, е „9136668099“, за чието разбиване според NordPass хакерите ще се нуждаят от около четири дни. Въпреки това, освен тази цифра, тя все още е далеч от сигурна парола, тъй като не съдържа никакви букви или специални символи.

Редовното актуализиране на паролата е добра практика в областта на сигурността и експертите препоръчват да се избягва използването на лесни за отгатване думи или фрази, както и на такива, които може да свържат с вас без проблем.

Хакерите използват различни техники за разбиване на пароли, но често срещани са атаките с груба сила, при които хакерите отгатват паролата на жертвата чрез различни форми на проба и грешка.

Хакерите могат да използват мощен хардуер, като например графични процесори, за разбиване на пароли, което може да съкрати времето, необходимо за разкриване на данните, но най-простите атаки с груба сила включват просто изпробване на често срещани пароли, докато не бъде предоставен достъп – достатъчна причина потребителите да се въздържат от използването на пароли, които приличат на тези от първите 200.

Служителите не трябва да използват общи пароли за множество влизания, особено за акаунти, свързани с чувствителни бизнес данни, за да се предотвратят пробиви в данните. Предприятията често са призовавани да използват многофакторна автентикация в допълнение към силната политика за паролите, за да се гарантира, че нежеланите лица са преодолели допълнителното препятствие за достъп до чувствителни акаунти.

Може да е трудно да се запомнят поредица от силни, уникални пароли – някои специалисти твърдят, че най-добре е да не се помнят паролите- и поради тази причина много предприятия предпочитат да използват мениджъри на пароли.

Те могат да се използват за създаване на различни пароли за всички акаунти на потребителя и да се съхраняват зад главна парола (използвана за достъп до самия мениджър на пароли).

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
27/05/2024

Глобите по GDPR са за над 4...

Технологичните гиганти със седалище в Ирландия...
24/05/2024

Как остарелият рутер подкоп...

В днешната цифрова ера, в която...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!