ТОП 200 най – често употребявани пароли за 2022 година

Последователните низове от цифри и „парола“ остават най-популярните пароли за потребителите по целия свят въпреки тяхната несигурност.

Годишното проучване на 200-те най-популярни пароли, публикувано от NordPass, разкрива също, че в Обединеното кралство имената на футболни отбори също заемат високо място сред най-използваните пароли през годината.

Така например „liverpool“ е четвъртата най-популярна парола за годината, а „arsenal“, „chelsea“ и „liverpool1“ са в топ 15.

Регионалните резултати от Франция разкриха подобни несигурни практики за пароли, но самите пароли се различаваха. Например „azerty“ е третата най-популярна парола в страната – еквивалент на „qwertу“ на френската клавиатурна подредба.

NordPass включва и набори от данни, сортирани по пол на потребителите, които разкриват някои забележителни разлики в честотата на паролите. В САЩ най-използваната парола от потребителите, които се идентифицират като жени, е „guest“ (гост), а сред потребителите, които се идентифицират като мъже, е старата любима парола „12345“.

И двата пола в Обединеното кралство използват „парола“ и „123456“ като най-добри избори, но в останалите пет най-добри резултата се наблюдават големи разлики: „charlie“, „tigger“ и „sunshine“ срещу „mosh2021“, „12345“ и „liverpool“ – това са резултатите съответно за жените и мъжете.

Данните от всички 30 държави обаче показват общо уеднаквяване на паролите, като единствено включването на „bigbasket“ като седмата най-използвана парола от жените в света се откроява като аномалия.

Най-сигурната парола, попаднала в списъка на 200-те най-използвани, е „9136668099“, за чието разбиване според NordPass хакерите ще се нуждаят от около четири дни. Въпреки това, освен тази цифра, тя все още е далеч от сигурна парола, тъй като не съдържа никакви букви или специални символи.

Редовното актуализиране на паролата е добра практика в областта на сигурността и експертите препоръчват да се избягва използването на лесни за отгатване думи или фрази, както и на такива, които може да свържат с вас без проблем.

Хакерите използват различни техники за разбиване на пароли, но често срещани са атаките с груба сила, при които хакерите отгатват паролата на жертвата чрез различни форми на проба и грешка.

Хакерите могат да използват мощен хардуер, като например графични процесори, за разбиване на пароли, което може да съкрати времето, необходимо за разкриване на данните, но най-простите атаки с груба сила включват просто изпробване на често срещани пароли, докато не бъде предоставен достъп – достатъчна причина потребителите да се въздържат от използването на пароли, които приличат на тези от първите 200.

Служителите не трябва да използват общи пароли за множество влизания, особено за акаунти, свързани с чувствителни бизнес данни, за да се предотвратят пробиви в данните. Предприятията често са призовавани да използват многофакторна автентикация в допълнение към силната политика за паролите, за да се гарантира, че нежеланите лица са преодолели допълнителното препятствие за достъп до чувствителни акаунти.

Може да е трудно да се запомнят поредица от силни, уникални пароли – някои специалисти твърдят, че най-добре е да не се помнят паролите- и поради тази причина много предприятия предпочитат да използват мениджъри на пароли.

Те могат да се използват за създаване на различни пароли за всички акаунти на потребителя и да се съхраняват зад главна парола (използвана за достъп до самия мениджър на пароли).

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
21/05/2023

Запознайте се с Jack от Рум...

Самоличността на втория член на бандата...
Последно добавени
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
31/05/2023

Как да избегнете прегарянет...

Въпреки че кибератаките се увеличават през...
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!