ТОП 200 най – често употребявани пароли за 2022 година

Последователните низове от цифри и „парола“ остават най-популярните пароли за потребителите по целия свят въпреки тяхната несигурност.

Годишното проучване на 200-те най-популярни пароли, публикувано от NordPass, разкрива също, че в Обединеното кралство имената на футболни отбори също заемат високо място сред най-използваните пароли през годината.

Така например „liverpool“ е четвъртата най-популярна парола за годината, а „arsenal“, „chelsea“ и „liverpool1“ са в топ 15.

Регионалните резултати от Франция разкриха подобни несигурни практики за пароли, но самите пароли се различаваха. Например „azerty“ е третата най-популярна парола в страната – еквивалент на „qwertу“ на френската клавиатурна подредба.

NordPass включва и набори от данни, сортирани по пол на потребителите, които разкриват някои забележителни разлики в честотата на паролите. В САЩ най-използваната парола от потребителите, които се идентифицират като жени, е „guest“ (гост), а сред потребителите, които се идентифицират като мъже, е старата любима парола „12345“.

И двата пола в Обединеното кралство използват „парола“ и „123456“ като най-добри избори, но в останалите пет най-добри резултата се наблюдават големи разлики: „charlie“, „tigger“ и „sunshine“ срещу „mosh2021“, „12345“ и „liverpool“ – това са резултатите съответно за жените и мъжете.

Данните от всички 30 държави обаче показват общо уеднаквяване на паролите, като единствено включването на „bigbasket“ като седмата най-използвана парола от жените в света се откроява като аномалия.

Най-сигурната парола, попаднала в списъка на 200-те най-използвани, е „9136668099“, за чието разбиване според NordPass хакерите ще се нуждаят от около четири дни. Въпреки това, освен тази цифра, тя все още е далеч от сигурна парола, тъй като не съдържа никакви букви или специални символи.

Редовното актуализиране на паролата е добра практика в областта на сигурността и експертите препоръчват да се избягва използването на лесни за отгатване думи или фрази, както и на такива, които може да свържат с вас без проблем.

Хакерите използват различни техники за разбиване на пароли, но често срещани са атаките с груба сила, при които хакерите отгатват паролата на жертвата чрез различни форми на проба и грешка.

Хакерите могат да използват мощен хардуер, като например графични процесори, за разбиване на пароли, което може да съкрати времето, необходимо за разкриване на данните, но най-простите атаки с груба сила включват просто изпробване на често срещани пароли, докато не бъде предоставен достъп – достатъчна причина потребителите да се въздържат от използването на пароли, които приличат на тези от първите 200.

Служителите не трябва да използват общи пароли за множество влизания, особено за акаунти, свързани с чувствителни бизнес данни, за да се предотвратят пробиви в данните. Предприятията често са призовавани да използват многофакторна автентикация в допълнение към силната политика за паролите, за да се гарантира, че нежеланите лица са преодолели допълнителното препятствие за достъп до чувствителни акаунти.

Може да е трудно да се запомнят поредица от силни, уникални пароли – някои специалисти твърдят, че най-добре е да не се помнят паролите- и поради тази причина много предприятия предпочитат да използват мениджъри на пароли.

Те могат да се използват за създаване на различни пароли за всички акаунти на потребителя и да се съхраняват зад главна парола (използвана за достъп до самия мениджър на пароли).

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
30 ноември 2022

Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключ...

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани ...
28 ноември 2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) наложи глоба на Meta...
28 ноември 2022

Социалните медии трябва да престанат да копират...

Интернет не е само за тийнейджъри. Когато поколението Z навлезе в м...
28 ноември 2022

975 артестувани при глобална операция на Интерпол

В резултат на продължилата няколко месеца операция на Интерпол, под...
Бъдете социални
Още по темата
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
01/12/2022

За дигиталните активи на по...

Напоследък много наши потребители ни питат...
27/11/2022

Отново за сигурността на па...

Изминаха две години, откакто за първи...
Последно добавени
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
04/12/2022

Google с нова актуализация ...

  В петък гигантът в областта...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!