Търсене
Close this search box.

Това ли е бъдещето на кафето? Kaffa Roastery пуска на пазара смес от ИИ

Финландската пекарна си сътрудничи със стартъпа Elev за консултации в областта на изкуствения интелект, за да създаде необичайна комбинация от четири сорта.

Много обичам (приятелите ми биха казали, че съм малко обсебена от) кафето. Не само заради кофеина, който подхранва нашето капиталистическо общество, вдъхновено от производителността, но и заради вкуса, както и заради различните стилове на приготвяне (въпреки че шведските ми корени ме правят привърженик на кафето с преливане).

За съжаление, не ми се случва често да пиша за това, тъй като – въпреки че печенето и приготвянето на кафе се основава на технологично инженерство – технологичните стартъпи и кафето почти никога не се пресичат в новините. Влезте в базираната в Хелзинки пекарна Kaffa и нейната нова смес от зърна, наречена AI-conic.

Сместа за кафето (което струва 12,90 евро за 250 г и е със средна степен на изпичане) е определена чрез подаване на данни за кафените зърна на Kaffa Roastery към модел с изкуствен интелект, предоставен от местната консултантска компания Elev.

Основателят на Elev, Анти Мерилехто, е дългогодишен потребител на стоките на Kaffa, а според съобщенията сътрудничеството е възникнало като начин да се провери дали изкуственият интелект може да бъде полезен в такъв традиционно занаятчийски сектор като специалното кафе. А също и като доста добра възможност за реклама, както може да се предположи.

Elev, която не разработва собствени модели, а оптимизира ChatGPT за компании и предлага обучения за използване на Copilot на Microsoft, твърди, че е привлякла ИИ първо при проектирането на процеса, а след това и при подбора на зърната. След това Kaffa определя профила на изпичане и „оттам нататък“.

Макар да се радвам, че все още има човек, който извършва действителното изпичане, тъй като много ценя майсторството, което се влага в изпичането на кафе на зърна, няма да се учудя, ако скоро видим профили за изпичане, определени от ИИ. Въпреки че за повечето дребни пекари удоволствието със сигурност е в ботаниката и щателното внимание към детайлите, които изисква.

„Не се изисква човешка намеса“

Сместа (прескочете тази част, ако сте привърженици на изпичането само на зърна от един произход) се състои от четири различни вида зърна. Тя е 40% от Бразилия, Fazenda Pinhal, по 25% от Колумбия, San Lorenzo, и Гватемала, La Bolsa, както и 10% от Етиопия, Geruke.

Обикновено блендовете се правят от две или три зърна. Въпреки че са изненадани от решението на модела да използва четири различни, след сляпа дегустация пекарите на Kaffa очевидно са преценили, че сместа е „перфектна“ и не се нуждае от човешка намеса.

Kaffa представи AI-conic кафе-сместа на фестивала на кафето в Хелзинки, който се проведе през изминалия уикенд във фабриката за кабели в Хелзинки.

„Това (изпитание) беше първата стъпка, за да видим как ИИ може да ни помогне в бъдеще“, заяви основателят и управляващ директор на Kaffa Сванте Хампф пред Associated Press по време на фестивала. „Мисля, че ИИ може да ни предложи много в дългосрочен план. Особено сме впечатлени от създадените от него описания на вкуса на кафето“.

Описанието на дегустационните нотки, измислено от AI за нейната смес AI-conic, е „Сочно и динамично. Добре балансирана комбинация от сладост и зрели плодове.“

Лично аз предпочитам малко повече подробности. Но от друга страна, аз съм определеният от редакционния екип сноб по отношение на кафето. И в двата случая Kaffa предизвика интереса ми. Ще си поръчам пакетче AI-conic и ще актуализирам тази статия, когато опитам от напитката.

Автор: Линея Алгрен, ТНW

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
17 юни 2024

ASUS предупреждава за проблеми при 7 рутера

ASUS пусна нова актуализация на фърмуера, която отстранява уязвимос...
Бъдете социални
Още по темата
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
12/06/2024

Стартъп от Великобритания и...

Базиран в Обединеното кралство стартъп е...
12/06/2024

Mistral увеличи оценката с...

Френският (и европейски) любимец на GenAI...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!