Търсене
Close this search box.

ТОВА ЛИ Е КРАЯТ НА АВТОМАТИЧНИТЕ ОБАЖДАНИЯ?

Организациите от много индустрии от години използват автоматизирани системи за повикване. Технологията за автоматизация, използвана в такива системи, непрекъснато напредва и регулаторните вратички позволяват на почти всеки, който има бюджет, да достигне до огромно количество хора.

Понякога роботизираните обаждания са полезни, но когато идват от измамници, това в крайна сметка създава проблем, който струва милиарди долари на икономиката. FCC наскоро заяви, че незаконните роботизирани разговори струват на американците 10 милиарда долара годишно, а загубеното време лесно може да бъде закръглено до 3 милиарда долара загуби.

Много често компаниите, предлагащи автоматизирани обаждания, не приемат клиенти, идващи от чувствителни индустрии, които искат да прокарат политическо, маркетингово или набиращо средства обаждане. Това обаче не означава, че търговците, продавачите и измамниците не са успели да намерят своите начини да използват масови VoIP разговори за генериране на потенциални клиенти за продажби и измама на хора. И това е огромен проблем; FCC заяви, че само през 2020г. хората са получавали приблизително 4 милиарда автоматични обаждания на месец. В допълнение, един от трите най-добри безжични оператора в САЩ заяви, че блокира над 1 милиард роботизирани обаждания на месец.

Някои компании използват системите за автоматично повикване отговорно, но за съжаление списъкът на организациите, които използват роботизирани обаждания за злоупотреба и измама на хора, също не е кратък. И проблемът нараства през годините, тъй като експертите от бранша забелязват значителен скок в автоматизираните разговори през последните пет години. Не всички автоматични обаждания са вредни; някои от тях имат стойност и идват от източници, за които сте дали съгласието си. Мащабната вълна от нежелани обаждания на злонамерени хора логично доведе до безброй жалби, подадени до FCC, които открито обявиха война на автоматичните обаждания.

За щастие, FCC се вслуша и засили ролята си за регулиране на автоматични обаждания. Най-новото оръжие за война с роботизирани обаждания, одобрено от FCC, се нарича STIR / SHAKEN. И трите основни безжични оператора бяха принудени да се съобразят с новата технология, насочена към предотвратяване на подправянето на идентификацията на повикващия и намаляване на броя на общите обаждания, достигащи до американците всеки ден.

Новият инструмент на FCC идва под формата на изискване, което се състои от разнообразни протоколи и процедури, които се борят с подправянето на идентификацията на обаждащия се в обществени телефонни мрежи. Новите правила влязоха в сила на 1 юли 2021г. и имат за цел да предотвратят извикване на ID подправяне, което често се използва от измамници, които искат да прикрият самоличността си и да създадат впечатление, че обажданията идват от легитимен източник като IRS или други държавни агенции.

Без новата технология на FCC измамниците от цял ​​свят имаха възможността да се появяват, докато се обаждат от легитимен източник. В резултат на това обърканите клиенти понякога споделят чувствителна информация като ЕГН, банкова информация и дори номера на заеми – информация, която измамниците след това могат да използват за извършване на банкови измами и кражба на самоличност.

 

Ако искате да намалите броя на обажданията, които получавате, може да искате да използвате едно от онези приложения на трети страни, които ви помагат да извадите потенциални спам повиквания. Ако номерът, който ви се обажда, ви стане твърде досаден, може да помислите за блокиране на номера. Също така трябва да избягвате какъвто и да е контакт, когато получавате нежелани роботизирани обаждания; дори натискането на червения бутон за отхвърляне на повикването би предупредило системата за автоматизация, че потребителят е „активен“, така че системата може да насрочи друго повикване за по-късно време. И накрая, ако искате да намалите броя на обажданията, които получавате на телефона си, може да помислите да добавите своя телефонен номер към националния списък без обаждания тук – https://www.donotcall.gov/register.html .

Новата технология за идентификация на обаждащия се, внедрена от първите три безжични оператора, несъмнено би намалила способността на измамниците да се представят за легитимни повикващи. Измамниците обаче винаги ще намерят нови начини да заобиколят набора от правила, разработени от правителството. Не бихме се изненадали, ако лошите решат да се преструктурират и да увеличат усилията си за приближаване на цели по други начини – чрез изпращане на текстови съобщения или платформи за социални медии. Новоразгърнатото оръжие от FCC може да помогне за намаляване обема на нежеланите обаждания, но със сигурност не означава, че войната е приключила.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
Бъдете социални
Още по темата
27/02/2024

SubdoMailing - развива се а...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена...
23/02/2024

"Secure by Design" нараства...

ISC2 – водещата световна организация с...
22/02/2024

Зловреден софтуер за iOS и ...

Югоизточна Азия научава по трудния начин,...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!