ТОВА ЛИ Е КРАЯТ НА АВТОМАТИЧНИТЕ ОБАЖДАНИЯ?

Организациите от много индустрии от години използват автоматизирани системи за повикване. Технологията за автоматизация, използвана в такива системи, непрекъснато напредва и регулаторните вратички позволяват на почти всеки, който има бюджет, да достигне до огромно количество хора.

Понякога роботизираните обаждания са полезни, но когато идват от измамници, това в крайна сметка създава проблем, който струва милиарди долари на икономиката. FCC наскоро заяви, че незаконните роботизирани разговори струват на американците 10 милиарда долара годишно, а загубеното време лесно може да бъде закръглено до 3 милиарда долара загуби.

Много често компаниите, предлагащи автоматизирани обаждания, не приемат клиенти, идващи от чувствителни индустрии, които искат да прокарат политическо, маркетингово или набиращо средства обаждане. Това обаче не означава, че търговците, продавачите и измамниците не са успели да намерят своите начини да използват масови VoIP разговори за генериране на потенциални клиенти за продажби и измама на хора. И това е огромен проблем; FCC заяви, че само през 2020г. хората са получавали приблизително 4 милиарда автоматични обаждания на месец. В допълнение, един от трите най-добри безжични оператора в САЩ заяви, че блокира над 1 милиард роботизирани обаждания на месец.

Някои компании използват системите за автоматично повикване отговорно, но за съжаление списъкът на организациите, които използват роботизирани обаждания за злоупотреба и измама на хора, също не е кратък. И проблемът нараства през годините, тъй като експертите от бранша забелязват значителен скок в автоматизираните разговори през последните пет години. Не всички автоматични обаждания са вредни; някои от тях имат стойност и идват от източници, за които сте дали съгласието си. Мащабната вълна от нежелани обаждания на злонамерени хора логично доведе до безброй жалби, подадени до FCC, които открито обявиха война на автоматичните обаждания.

За щастие, FCC се вслуша и засили ролята си за регулиране на автоматични обаждания. Най-новото оръжие за война с роботизирани обаждания, одобрено от FCC, се нарича STIR / SHAKEN. И трите основни безжични оператора бяха принудени да се съобразят с новата технология, насочена към предотвратяване на подправянето на идентификацията на повикващия и намаляване на броя на общите обаждания, достигащи до американците всеки ден.

Новият инструмент на FCC идва под формата на изискване, което се състои от разнообразни протоколи и процедури, които се борят с подправянето на идентификацията на обаждащия се в обществени телефонни мрежи. Новите правила влязоха в сила на 1 юли 2021г. и имат за цел да предотвратят извикване на ID подправяне, което често се използва от измамници, които искат да прикрият самоличността си и да създадат впечатление, че обажданията идват от легитимен източник като IRS или други държавни агенции.

Без новата технология на FCC измамниците от цял ​​свят имаха възможността да се появяват, докато се обаждат от легитимен източник. В резултат на това обърканите клиенти понякога споделят чувствителна информация като ЕГН, банкова информация и дори номера на заеми – информация, която измамниците след това могат да използват за извършване на банкови измами и кражба на самоличност.

 

Ако искате да намалите броя на обажданията, които получавате, може да искате да използвате едно от онези приложения на трети страни, които ви помагат да извадите потенциални спам повиквания. Ако номерът, който ви се обажда, ви стане твърде досаден, може да помислите за блокиране на номера. Също така трябва да избягвате какъвто и да е контакт, когато получавате нежелани роботизирани обаждания; дори натискането на червения бутон за отхвърляне на повикването би предупредило системата за автоматизация, че потребителят е „активен“, така че системата може да насрочи друго повикване за по-късно време. И накрая, ако искате да намалите броя на обажданията, които получавате на телефона си, може да помислите да добавите своя телефонен номер към националния списък без обаждания тук – https://www.donotcall.gov/register.html .

Новата технология за идентификация на обаждащия се, внедрена от първите три безжични оператора, несъмнено би намалила способността на измамниците да се представят за легитимни повикващи. Измамниците обаче винаги ще намерят нови начини да заобиколят набора от правила, разработени от правителството. Не бихме се изненадали, ако лошите решат да се преструктурират и да увеличат усилията си за приближаване на цели по други начини – чрез изпращане на текстови съобщения или платформи за социални медии. Новоразгърнатото оръжие от FCC може да помогне за намаляване обема на нежеланите обаждания, но със сигурност не означава, че войната е приключила.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
23/05/2023

Изтичат ли чувствителни дан...

За никого не е тайна, че...
Последно добавени
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
31/05/2023

Как да избегнете прегарянет...

Въпреки че кибератаките се увеличават през...
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!