Twitter уволнява 3700 служители и затваря офиси

Служителите, които са уволнени по електронната поща, са били лишени от достъп до системите на компанията без предупреждение.

Twitter започна масови съкращения, които могат да доведат до уволнението на 50% от служителите в рамките на първото голямо преструктуриране на компанията, откакто тя беше придобита от Илон Мъск.

Служителите на Twitter бяха уведомени в четвъртък, че до 09:00 ч. българско време в петък, 4 ноември, ще бъдат информирани за статута си по имейл.

Тези, които остават в компанията, ще получат известието на електронната си поща в Twitter, а уволнените ще получат известието на личната си електронна поща. Съобщава се, че темите и на двата вида имейли са следните: „Вашата роля в Twitter“.

По последни данни Twitter има около 7500 служители в цял свят. Очаква се, че при съкращенията ще бъдат съкратени общо около 3700 служители или малко над 50 % от цялата работна сила.

„Колеги, в стремежа си да поставим Twitter на здравословен път, ще преминем през трудния процес на намаляване на глобалната ни работна сила в петък“, гласи имейлът, според репортер на Washington Post, който е публикувал копие в Twitter.

„Наясно сме, че това ще засегне редица хора, които са дали ценен принос към Twitter, но за съжаление това действие е необходимо, за да се гарантира успехът на компанията занапред.

„Предвид естеството на разпределената ни работна сила и желанието ни да информираме засегнатите лица възможно най-бързо, комуникациите за този процес ще се осъществяват по имейл. До 9:00 ч. българско време в петък, 4 ноември, всеки ще получи индивидуален имейл с тема: Вашата роля в Twitter“.

Офисите на Twitter са временно затворени. Въпреки че са избрали да уведомят служителите за съкращението си по имейл, редица служители написаха в Twitter, че още преди да бъдат официално уведомени, са загубили достъп до служебния си акаунт или им е бил отнет достъпът до служебния Slack.

Според съобщенията след уведомлението служителите на Twitter са се включили в каналите на Slack на компанията, за да публикуват поредица от сини сърца, представляващи запазената марка на компанията – синята цветова схема. Въпреки това, някои служители са били отстранени от Slack, дори когато това се е случвало.

Руман Чоудхури, директор на екипа за етика, прозрачност и отчетност на машинното обучение в Twitter (META), чиято задача е да подобрява машинното обучение в Twitter и да намалява пристрастията на алгоритмите, съобщи в Twitter, че паролата ѝ за Google е била променена без нейно знание рано в четвъртък вечерта.

Image

В подобна ситуация Саймън Балмейн, вече бивш старши мениджър на общността в Twitter, пише в Twitter, че „е бил дистанционно изключен от работния си лаптоп и премахнат от Slack“.

След уволнението си служителите също се опитват да контролират акаунтите си в Twitter. Алекс Хийт от The Verge отбеляза, че Twitter изисква от служителите да свържат служебните си имейли с акаунтите си за двуфакторно удостоверяване (2FA), но с предстоящата загуба на достъп до имейлите си се борят да ги изключат.

Съобщава се, че цели екипи са били уволнени наведнъж, като един служител твърди, че всички членове на екипа, който в момента работи по функция за стена за заобикаляне на плащанията, която Мъск е обещал като част от предложението си за платена проверка в Twitter, са били уволнени.

Блумбърг съобщи, че вече е подаден колективен иск срещу Twitter за начина, по който се е провело уволнението, като се твърди, че компанията е нарушила изискването за масови уволнения от този вид, които трябва да се извършват с 60-дневно предизвестие.

Критики към методологията на Мъск

В миналото подобни масови уволнения са предизвиквали вниманието на медиите и на социалните мрежи. През 2021г. Вишал Гарг, главен изпълнителен директор на Better.com, стана популярен с видеоклип, в който уволнява 900 служители по време на разговор в Zoom.

В отзвука се водеха дебати около удобството и жестокостта на подобен метод, като някои стигнаха до заключението, че електронната поща и видеоразговорите вероятно са ефективен начин за уведомяване на големи групи хора за някаква промяна.

Редица журналисти и бивши служители обаче вече критикуват методологията, която Twitter използва, за да уведоми служителите си за техния служебен статус. Особен гняв се надига срещу Мъск за това, че не е прикачил името си към имейла, с който служителите се уведомяват за решението, и който е подписан просто „Twitter“.

След като придоби компанията за 44 млрд. долара в края на октомври, Мъск разпусна съвета на директорите и впоследствие пое ролята на едноличен директор и главен изпълнителен директор на компанията.

През изминалата седмица се появиха слухове, че Мъск ще съкрати Twitter както по икономически, така и по идеологически причини, тъй като стратегическият ход на компанията е насочен към проверка за печалба и към насърчаване на „свободата на словото“.

Ройтерс съобщи, че Мъск е наредил на екипите на Twitter да освободят 1 млрд. долара за инфраструктурни разходи, като според информацията крайният срок е 7 ноември. Това е същият краен срок, за който се твърдеше, че е за въвеждането на платена верификация, и може да се стигне до съкращения на разходите на Twitter за облачни услуги.

Този ход идва на фона на съкращенията и замразяването на наемането на служители в редица технологични гиганти. През октомври Meta отмени стажовете, които вече бяха договорени, в името на намаляване на разходите, а платформата за облачни комуникации Twilio уволни 11% от служителите си през септември.

Междувременно Microsoft нареди на служителите си да забавят набирането на персонал и да бъдат предпазливи по отношение на набирането на служители, а Google призова служителите си да подобрят производителността си с помощта на „спринтове за опростяване„.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

20 март 2023

Хакерите са се насочвали предимно към уязвимост...

Хакерите продължават да се насочват към уязвимостите от типа „...
20 март 2023

Препоръки на CISA за домашните мрежи - част1

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА За да се предотв...
20 март 2023

Windows 11 ще иска разрешение, преди да закача ...

Microsoft съобщава, че ще предостави на разработчиците нов API, кой...
19 март 2023

Winter Vivern е насочена към индийски, източное...

АРТ групата, известна като Winter Vivern, е свързана с кампании, на...
18 март 2023

Измерване на ефективността на SOC

Компаниите трябва да измерват ефективността във всички области на д...
17 март 2023

(ISC)² с програма за 1 000 000 безплатни курсов...

Искате да видите  себе си в киберсигурността? Не ви е необходим опи...
17 март 2023

Поддръжката на Microsoft краква Windows на клие...

При неочакван обрат инженер по поддръжката на Microsoft прибягва до...
16 март 2023

Фалшиво ChatGPT разширение за Chrome отвлича ак...

Установено е, че фалшиво разширение за браузър Chrome с марката Cha...
Бъдете социални
Още по темата
15/03/2023

Федералната агенция на САЩ ...

Миналата година уеб сървърът на Microsoft...
15/03/2023

Белият дом пристъпва към об...

Белият дом направи историческа крачка към...
04/03/2023

Белият дом с нова националн...

Днес администрацията на Байдън публикува своята...
Последно добавени
20/03/2023

Хакерите са се насочвали пр...

Хакерите продължават да се насочват към...
20/03/2023

Препоръки на CISA за домашн...

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА...
20/03/2023

Windows 11 ще иска разрешен...

Microsoft съобщава, че ще предостави на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!