Търсене
Close this search box.

Twitter уволнява 3700 служители и затваря офиси

Служителите, които са уволнени по електронната поща, са били лишени от достъп до системите на компанията без предупреждение.

Twitter започна масови съкращения, които могат да доведат до уволнението на 50% от служителите в рамките на първото голямо преструктуриране на компанията, откакто тя беше придобита от Илон Мъск.

Служителите на Twitter бяха уведомени в четвъртък, че до 09:00 ч. българско време в петък, 4 ноември, ще бъдат информирани за статута си по имейл.

Тези, които остават в компанията, ще получат известието на електронната си поща в Twitter, а уволнените ще получат известието на личната си електронна поща. Съобщава се, че темите и на двата вида имейли са следните: „Вашата роля в Twitter“.

По последни данни Twitter има около 7500 служители в цял свят. Очаква се, че при съкращенията ще бъдат съкратени общо около 3700 служители или малко над 50 % от цялата работна сила.

„Колеги, в стремежа си да поставим Twitter на здравословен път, ще преминем през трудния процес на намаляване на глобалната ни работна сила в петък“, гласи имейлът, според репортер на Washington Post, който е публикувал копие в Twitter.

„Наясно сме, че това ще засегне редица хора, които са дали ценен принос към Twitter, но за съжаление това действие е необходимо, за да се гарантира успехът на компанията занапред.

„Предвид естеството на разпределената ни работна сила и желанието ни да информираме засегнатите лица възможно най-бързо, комуникациите за този процес ще се осъществяват по имейл. До 9:00 ч. българско време в петък, 4 ноември, всеки ще получи индивидуален имейл с тема: Вашата роля в Twitter“.

Офисите на Twitter са временно затворени. Въпреки че са избрали да уведомят служителите за съкращението си по имейл, редица служители написаха в Twitter, че още преди да бъдат официално уведомени, са загубили достъп до служебния си акаунт или им е бил отнет достъпът до служебния Slack.

Според съобщенията след уведомлението служителите на Twitter са се включили в каналите на Slack на компанията, за да публикуват поредица от сини сърца, представляващи запазената марка на компанията – синята цветова схема. Въпреки това, някои служители са били отстранени от Slack, дори когато това се е случвало.

Руман Чоудхури, директор на екипа за етика, прозрачност и отчетност на машинното обучение в Twitter (META), чиято задача е да подобрява машинното обучение в Twitter и да намалява пристрастията на алгоритмите, съобщи в Twitter, че паролата ѝ за Google е била променена без нейно знание рано в четвъртък вечерта.

Image

В подобна ситуация Саймън Балмейн, вече бивш старши мениджър на общността в Twitter, пише в Twitter, че „е бил дистанционно изключен от работния си лаптоп и премахнат от Slack“.

След уволнението си служителите също се опитват да контролират акаунтите си в Twitter. Алекс Хийт от The Verge отбеляза, че Twitter изисква от служителите да свържат служебните си имейли с акаунтите си за двуфакторно удостоверяване (2FA), но с предстоящата загуба на достъп до имейлите си се борят да ги изключат.

Съобщава се, че цели екипи са били уволнени наведнъж, като един служител твърди, че всички членове на екипа, който в момента работи по функция за стена за заобикаляне на плащанията, която Мъск е обещал като част от предложението си за платена проверка в Twitter, са били уволнени.

Блумбърг съобщи, че вече е подаден колективен иск срещу Twitter за начина, по който се е провело уволнението, като се твърди, че компанията е нарушила изискването за масови уволнения от този вид, които трябва да се извършват с 60-дневно предизвестие.

Критики към методологията на Мъск

В миналото подобни масови уволнения са предизвиквали вниманието на медиите и на социалните мрежи. През 2021г. Вишал Гарг, главен изпълнителен директор на Better.com, стана популярен с видеоклип, в който уволнява 900 служители по време на разговор в Zoom.

В отзвука се водеха дебати около удобството и жестокостта на подобен метод, като някои стигнаха до заключението, че електронната поща и видеоразговорите вероятно са ефективен начин за уведомяване на големи групи хора за някаква промяна.

Редица журналисти и бивши служители обаче вече критикуват методологията, която Twitter използва, за да уведоми служителите си за техния служебен статус. Особен гняв се надига срещу Мъск за това, че не е прикачил името си към имейла, с който служителите се уведомяват за решението, и който е подписан просто „Twitter“.

След като придоби компанията за 44 млрд. долара в края на октомври, Мъск разпусна съвета на директорите и впоследствие пое ролята на едноличен директор и главен изпълнителен директор на компанията.

През изминалата седмица се появиха слухове, че Мъск ще съкрати Twitter както по икономически, така и по идеологически причини, тъй като стратегическият ход на компанията е насочен към проверка за печалба и към насърчаване на „свободата на словото“.

Ройтерс съобщи, че Мъск е наредил на екипите на Twitter да освободят 1 млрд. долара за инфраструктурни разходи, като според информацията крайният срок е 7 ноември. Това е същият краен срок, за който се твърдеше, че е за въвеждането на платена верификация, и може да се стигне до съкращения на разходите на Twitter за облачни услуги.

Този ход идва на фона на съкращенията и замразяването на наемането на служители в редица технологични гиганти. През октомври Meta отмени стажовете, които вече бяха договорени, в името на намаляване на разходите, а платформата за облачни комуникации Twilio уволни 11% от служителите си през септември.

Междувременно Microsoft нареди на служителите си да забавят набирането на персонал и да бъдат предпазливи по отношение на набирането на служители, а Google призова служителите си да подобрят производителността си с помощта на „спринтове за опростяване„.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
21 юни 2024

Хакери на Хамас шпионират Палестина и Египет

Хакери, свързани с Хамас, са замесени в пет кампании за кибершпиона...
Бъдете социални
Още по темата
21/06/2024

САЩ наложиха санкции на 12 ...

Службата за контрол на чуждестранните активи...
19/06/2024

Двама се признаха за виновн...

Двама мъже са се признали за...
12/06/2024

Кибератака парализира админ...

Град Кливланд, Охайо, се сблъсква с...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!