Уебсайтовете за възрастни призовани да защитят децата

Британският регулаторен орган Ofcom призова операторите на уебсайтове за възрастни да положат повече усилия, за да предпазят децата от достъп до неподходящо съдържание. Според нов доклад от 19-те сайта за споделяне на видеоклипове за възрастни, базирани във Великобритания, само един е въвел ефективни предпазни мерки за лица под 18 години.

Каква е предисторията?

През 2021г. Ofcom, британският регулаторен орган за радиоразпръскване, пощенски услуги, телекомуникации и радиокомуникации, получи допълнителни отговорности. Една от тях е да контролира базираните в Обединеното кралство сайтове, които дават възможност за споделяне и излъчване на съдържание за възрастни. Понастоящем има 19 британски сайта, които попадат в тази категория.

В рамките на своята работа Ofcom проверява дали операторите изпълняват задълженията си да предотвратяват достъпа на деца до съдържание за възрастни. Според техния доклад почти всички сайтове позволяват на потребителите да удостоверяват сами възрастта си; като просто отбележат квадратчето с надпис „Да, аз съм на 18 години или повече“ (или подобно), всеки може да продължи да гледа порнографско съдържание. Само една услуга, OnlyFans, изисква от потребителите да представят документ за самоличност и възраст, преди да бъдат допуснати до уебсайта.

Нещата са на път да се променят

Дългоочакваният законопроект за онлайн безопасност се очаква да промени радикално начина, по който функционират уебсайтовете в Обединеното кралство. Сред редица нови мерки ще бъде изискването всеки собственик на сайт за възрастни да проверява възрастта на потребителите, преди да им разреши достъп. Това ново изискване ще обхване всички порнографски сайтове и всички други услуги, които хостват съдържание с възрастови ограничения, а не само видеоклипове. Темите за регулиране включват: дезинформация, реч на омразата, манипулиране на избори, микроцеленасочена реклама, тролене, тормоз, обидна реч, злоупотреба с деца, самонараняване, тероризъм, киберпрестъпления, лошо качество на съня, тормоз и др.

Все още не е договорено как тази промяна ще влезе в сила. Някои коментатори смятат, че допълнителните административни разходи биха могли да доведат до пълно прекратяване на услугите в Обединеното кралство или до въвеждане на абонаменти и платени стени за покриване на допълнителните разходи. Въпреки че целите на новия закон са добри, ефектът върху функционирането на интернет във Великобритания може да бъде огромен. Законът може да защити по-добре децата, но може да има дългосрочни проблеми със свободата на словото за възрастните.

По-добър вариант за родителите

В момента най-добрият вариант за загрижените родители все още са образованието и технологиите. Като обсъждат открито какво е (и какво не е) подходящо, родителите могат да помогнат на децата си да разберат по-добре потенциалните вреди, които съществуват онлайн. Те могат да обяснят опасностите от съдържанието за възрастни и защо е важно родителите да държат децата си далеч от него.

След това тези дискусии могат да бъдат подсилени чрез прилагане на родителски контрол на устройствата, за да се предотврати заобикалянето на домашните правила от децата. Можете също така да предотвратите случайното или нежеланото съдържание, което се показва на децата ви, с Panda Dome Family, който има вградено филтриране на съдържанието, за да блокира сайтове за възрастни.

Очевидно е, че в Обединеното кралство настъпва промяна, но много бавно. Бездействието на операторите на сайтове за споделяне на видеоклипове за възрастни не допринася за защитата на децата – затова родителите ще трябва да поемат инициативата и да действат сами.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
Бъдете социални
Още по темата
15/09/2023

Международен ден на самолич...

Този блог е различен от тези,...
15/09/2023

Как да разпознаем фалшиво о...

Подобно на повечето хора, вероятно четете...
14/09/2023

Какво представлява киберзас...

В днешния пейзаж на заплахи за...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!