Търсене
Close this search box.

Уебсайтовете за възрастни призовани да защитят децата

Британският регулаторен орган Ofcom призова операторите на уебсайтове за възрастни да положат повече усилия, за да предпазят децата от достъп до неподходящо съдържание. Според нов доклад от 19-те сайта за споделяне на видеоклипове за възрастни, базирани във Великобритания, само един е въвел ефективни предпазни мерки за лица под 18 години.

Каква е предисторията?

През 2021г. Ofcom, британският регулаторен орган за радиоразпръскване, пощенски услуги, телекомуникации и радиокомуникации, получи допълнителни отговорности. Една от тях е да контролира базираните в Обединеното кралство сайтове, които дават възможност за споделяне и излъчване на съдържание за възрастни. Понастоящем има 19 британски сайта, които попадат в тази категория.

В рамките на своята работа Ofcom проверява дали операторите изпълняват задълженията си да предотвратяват достъпа на деца до съдържание за възрастни. Според техния доклад почти всички сайтове позволяват на потребителите да удостоверяват сами възрастта си; като просто отбележат квадратчето с надпис „Да, аз съм на 18 години или повече“ (или подобно), всеки може да продължи да гледа порнографско съдържание. Само една услуга, OnlyFans, изисква от потребителите да представят документ за самоличност и възраст, преди да бъдат допуснати до уебсайта.

Нещата са на път да се променят

Дългоочакваният законопроект за онлайн безопасност се очаква да промени радикално начина, по който функционират уебсайтовете в Обединеното кралство. Сред редица нови мерки ще бъде изискването всеки собственик на сайт за възрастни да проверява възрастта на потребителите, преди да им разреши достъп. Това ново изискване ще обхване всички порнографски сайтове и всички други услуги, които хостват съдържание с възрастови ограничения, а не само видеоклипове. Темите за регулиране включват: дезинформация, реч на омразата, манипулиране на избори, микроцеленасочена реклама, тролене, тормоз, обидна реч, злоупотреба с деца, самонараняване, тероризъм, киберпрестъпления, лошо качество на съня, тормоз и др.

Все още не е договорено как тази промяна ще влезе в сила. Някои коментатори смятат, че допълнителните административни разходи биха могли да доведат до пълно прекратяване на услугите в Обединеното кралство или до въвеждане на абонаменти и платени стени за покриване на допълнителните разходи. Въпреки че целите на новия закон са добри, ефектът върху функционирането на интернет във Великобритания може да бъде огромен. Законът може да защити по-добре децата, но може да има дългосрочни проблеми със свободата на словото за възрастните.

По-добър вариант за родителите

В момента най-добрият вариант за загрижените родители все още са образованието и технологиите. Като обсъждат открито какво е (и какво не е) подходящо, родителите могат да помогнат на децата си да разберат по-добре потенциалните вреди, които съществуват онлайн. Те могат да обяснят опасностите от съдържанието за възрастни и защо е важно родителите да държат децата си далеч от него.

След това тези дискусии могат да бъдат подсилени чрез прилагане на родителски контрол на устройствата, за да се предотврати заобикалянето на домашните правила от децата. Можете също така да предотвратите случайното или нежеланото съдържание, което се показва на децата ви, с Panda Dome Family, който има вградено филтриране на съдържанието, за да блокира сайтове за възрастни.

Очевидно е, че в Обединеното кралство настъпва промяна, но много бавно. Бездействието на операторите на сайтове за споделяне на видеоклипове за възрастни не допринася за защитата на децата – затова родителите ще трябва да поемат инициативата и да действат сами.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

21 май 2024

Arm ще пусне чипове с ИИ през 2025 година

Съобщава се, че базираната в Обединеното кралство компания Arm, еди...
20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
20 май 2024

Квантовата навигация може да замени GPS съвсем ...

Британски консорциум, финансиран от правителството на Обединеното к...
Бъдете социални
Още по темата
26/04/2024

Мрежови заплахи: Демонстрац...

Проследете тази симулация на реална мрежова...
20/04/2024

Критична уязвимост на Formi...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в...
09/04/2024

(Пре)откриване на скритата ...

Съвременното нулево доверие е модел за...
Последно добавени
21/05/2024

Arm ще пусне чипове с ИИ пр...

Съобщава се, че базираната в Обединеното...
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!