Уебсайтовете за възрастни призовани да защитят децата

Британският регулаторен орган Ofcom призова операторите на уебсайтове за възрастни да положат повече усилия, за да предпазят децата от достъп до неподходящо съдържание. Според нов доклад от 19-те сайта за споделяне на видеоклипове за възрастни, базирани във Великобритания, само един е въвел ефективни предпазни мерки за лица под 18 години.

Каква е предисторията?

През 2021г. Ofcom, британският регулаторен орган за радиоразпръскване, пощенски услуги, телекомуникации и радиокомуникации, получи допълнителни отговорности. Една от тях е да контролира базираните в Обединеното кралство сайтове, които дават възможност за споделяне и излъчване на съдържание за възрастни. Понастоящем има 19 британски сайта, които попадат в тази категория.

В рамките на своята работа Ofcom проверява дали операторите изпълняват задълженията си да предотвратяват достъпа на деца до съдържание за възрастни. Според техния доклад почти всички сайтове позволяват на потребителите да удостоверяват сами възрастта си; като просто отбележат квадратчето с надпис „Да, аз съм на 18 години или повече“ (или подобно), всеки може да продължи да гледа порнографско съдържание. Само една услуга, OnlyFans, изисква от потребителите да представят документ за самоличност и възраст, преди да бъдат допуснати до уебсайта.

Нещата са на път да се променят

Дългоочакваният законопроект за онлайн безопасност се очаква да промени радикално начина, по който функционират уебсайтовете в Обединеното кралство. Сред редица нови мерки ще бъде изискването всеки собственик на сайт за възрастни да проверява възрастта на потребителите, преди да им разреши достъп. Това ново изискване ще обхване всички порнографски сайтове и всички други услуги, които хостват съдържание с възрастови ограничения, а не само видеоклипове. Темите за регулиране включват: дезинформация, реч на омразата, манипулиране на избори, микроцеленасочена реклама, тролене, тормоз, обидна реч, злоупотреба с деца, самонараняване, тероризъм, киберпрестъпления, лошо качество на съня, тормоз и др.

Все още не е договорено как тази промяна ще влезе в сила. Някои коментатори смятат, че допълнителните административни разходи биха могли да доведат до пълно прекратяване на услугите в Обединеното кралство или до въвеждане на абонаменти и платени стени за покриване на допълнителните разходи. Въпреки че целите на новия закон са добри, ефектът върху функционирането на интернет във Великобритания може да бъде огромен. Законът може да защити по-добре децата, но може да има дългосрочни проблеми със свободата на словото за възрастните.

По-добър вариант за родителите

В момента най-добрият вариант за загрижените родители все още са образованието и технологиите. Като обсъждат открито какво е (и какво не е) подходящо, родителите могат да помогнат на децата си да разберат по-добре потенциалните вреди, които съществуват онлайн. Те могат да обяснят опасностите от съдържанието за възрастни и защо е важно родителите да държат децата си далеч от него.

След това тези дискусии могат да бъдат подсилени чрез прилагане на родителски контрол на устройствата, за да се предотврати заобикалянето на домашните правила от децата. Можете също така да предотвратите случайното или нежеланото съдържание, което се показва на децата ви, с Panda Dome Family, който има вградено филтриране на съдържанието, за да блокира сайтове за възрастни.

Очевидно е, че в Обединеното кралство настъпва промяна, но много бавно. Бездействието на операторите на сайтове за споделяне на видеоклипове за възрастни не допринася за защитата на децата – затова родителите ще трябва да поемат инициативата и да действат сами.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
30 ноември 2022

Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключ...

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани ...
28 ноември 2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) наложи глоба на Meta...
Бъдете социални
Още по темата
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
01/12/2022

За дигиталните активи на по...

Напоследък много наши потребители ни питат...
27/11/2022

Отново за сигурността на па...

Изминаха две години, откакто за първи...
Последно добавени
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
04/12/2022

Google с нова актуализация ...

  В петък гигантът в областта...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!