Търсене
Close this search box.

Украйна арестува трио за отвличане на над 100 милиона имейл акаунта и акаунта в Instagram

Киберполицията на Украйна е арестувала трима души по подозрение, че са отвлекли над 100 милиона имейла и акаунта в Instagram на потребители от цял свят.

Твърди се, че заподозрените, които са на възраст между 20 и 40 години, са част от организирана престъпна група, живееща в различни части на страната. Ако бъдат признати за виновни, ги грози до 15 години затвор.

Властите твърдят, че акаунтите са били превзети чрез атаки с груба сила, при които се използват методите „проба-грешка“ за отгатване на идентификационните данни за вход. Групата е действала под ръководството на лидер, който е разпределял хакерските задачи между останалите членове.

Впоследствие групата за киберпрестъпления е осребрила незаконно придобитите си идентификационни данни, като ги е обявила за продажба във форуми в тъмната мрежа.

Други хакери, които закупили информацията, използвали компрометираните акаунти за осъществяване на различни измамни схеми, включително такива, при които измамници се свързват с приятели на жертвата, за да прехвърлят спешно пари по банковата им сметка.

„Можете да защитите акаунта си от този метод на хакване, като настроите двуфакторна автентикация и използвате силни пароли“, заявиха от агенцията.

В рамките на операцията служителите са извършили седем претърсвания в Киев, Одеса, Виница, Ивано-Франковск, Донецк и Кировоград, като са конфискували 70 компютъра, 14 телефона, банкови карти и пари в брой на стойност над 3 000 долара.

Развитието на събитията идва в момент, когато гражданин на САЩ се призна за виновен за проникване в над дузина структури в САЩ, включително медицинска клиника в Грифин, и ексфилтриране на личната информация на над 132 000 лица. Осъждането му е насрочено за 18 юни 2024 г.

Робърт Пурбек (известен още като Lifelock или Studmaster) „утежнява престъпленията си, като използва чувствителни данни като оръжие в зловещ опит да изнудва жертвите си“, заяви прокурорът Райън К. Бюканън.

Според Министерството на правосъдието на САЩ (МП) Пурбек, който днес се призна за виновен по федерални обвинения в компютърни измами и злоупотреби, е закупил достъп до компютърния сървър на клиниката от даркнет през 2017 г., като го е използвал, за да изтегли медицински досиета и други документи, които са съдържали данни, отнасящи се до над 43 000 лица, като имена, адреси, рождени дати и номера на социални осигуровки.

Обвиняемият също така закупил на нелегален пазар идентификационни данни, свързани със сървъра на полицейското управление на град Нюнан, Джорджия. След това заграбил записи, състоящи се от полицейски доклади и документи, които съдържали информация, принадлежаща на не по-малко от 14 000 души.

Като част от споразумението за признаване на вина Пурбек се съгласява да изплати повече от 1 млн. долара под формата на обезщетение на 19-те пострадали. Той е обвинен от федерално жури през март 2021 г.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
Бъдете социални
Още по темата
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!