Търсене
Close this search box.

Уменията в областта на наследените технологии стават все по-важни

 

От COBOL до Pascal и SQL – наследените технологични умения са търсени – опитните лидери трябва да направят всичко възможно, за да помогнат на новодошлите таланти да усвоят тези умения.

Наследените технологични умения трябва да се предават, както занаятите в историята, като всяко поколение предава жизненоважни знания, за да се гарантира, че работният свят може да продължи без прекъсване.

Лицата с т.нар. наследени технологични умения се считат за все по-ценни за работната сила, особено когато става въпрос за разбиране на по-стари езици за програмиране или вече неработещи и наследени технологии като сървъри и компютри.

В момента технологичният сектор страда от недостиг на умения в областта на киберсигурността и изкуствения интелект, но скоро към тях може да се присъедини и сериозният недостиг на работници, притежаващи наследени технически умения, необходими за запазване на осветлението.

Петра Теш има 30-годишен опит в областта на ИТ, като последните 10 години е прекарала като главен информационен директор (CIO) в няколко фирми. Сега тя признава, че някои технически умения вече са „остарели“ или са „с изтекъл срок на годност поради напредъка на технологиите“. Задачата за предаването им на милениалите и поколението Z не бива да се подценява, казва тя.

„Даването на възможност на следващото поколение да бъде част от работата и изискванията на организацията – и да оказва съответното влияние върху тях – ще осигури много по-естествено и безпроблемно разбиране на необходимите знания, за да се гарантира непрекъснато предлагане на технически умения през следващите години“, обяснява Теш.

Това може да се постигне, казва Теш, до известна степен чрез предаване на „способности, подходи и стратегии“, като се има предвид, че те са технологично агностични. Но на фона на „развиващия се пейзаж“ Теш признава също, че някои умения трябва да бъдат предадени.

„Програмистите на COBOL са добър пример за търсени квалифицирани лица, но въпреки това се наблюдава нарастваща липса на умения“, добавя тя. „Това е голям проблем за организации като банките и застрахователните компании, които по същество са заклещени с огромни, сложни системи, базирани на COBOL.

„Много от тези предприятия досега не са успели да намерят решения за замяна на тези системи, без това да доведе до сериозни смущения в ежедневната дейност на компанията.“

Наследени технически умения: Ключови области, върху които трябва да се съсредоточат лидерите

Майкъл Сметс, професор по мениджмънт в Said Business School към Оксфордския университет, казва, че прехвърлянето на експертни знания и умения в работна сила от няколко поколения трябва да бъде ключов фокус за лидерите.

„Те трябва да се уверят, че по-младите поколения работници имат достъп до наследените умения. Ако не успеят да го направят, рискуват да се появят сериозни проблеми с оперативната съвместимост, рискове за сигурността и предизвикателства пред стратегическата им устойчивост“, предупреждава той.

Сметс също така вярва, че организациите и техният опитен технически персонал трябва да пресекат настоящия шум около „безпрецедентността“.

„Съществува изкушението и рискът сегашните и бъдещите поколения да мислят, че всичко, което правят, е новост, че никой досега не е преживявал нещо подобно“, обяснява той. „Те трябва да разберат, че има уроци, които трябва да се научат, и умения, които трябва да се поддържат от миналото. От тях не трябва да се изисква да усвояват тези умения, а да разбират тяхната значимост и как да имат достъп до тях.“

Друг начин за преодоляване на разликата според Сметс е по-възрастните технологични работници, които се отказват от ролята си на пълен работен ден – само когато са готови – да останат слабо свързани с организацията си като хора на свободна практика.

Майкъл Кантор, главен информационен директор на Park Place Technologies, добавя C++, Visual Basic и по-стари версии на Java като други умения, които се присъединяват към COBOL в списъка на търсените. Други, често цитирани от експертите, включват и познания по езика за обектно-ориентирано програмиране Pascal, както и FORTRAN по-стари и крехки мейнфрейм системи – често срещани в държавната администрация – или масово паралелни компютри, плюс окабеляване или управление на захранването в традиционните центрове за данни.

„Навлизането на софтуера като услуга (SaaS) и принудителното обновяване премахва друга област от умения, които са търсени и трудно се намират: пакетния софтуер“, казва Кантор. „Компаниите, които използват по-стари пакети с вечен лиценз, могат да срещнат трудности при намирането на умения за работа с тези пакети.“

Кантор предупреждава компаниите да бъдат бдителни по отношение на необходимостта от миграция на приложенията, като същевременно отбелязва, че винаги има варианти за запазване на старите приложения в сегашното им състояние. „Като цяло, ако изобщо има някакъв пазар, някой го обслужва. Макар че може да стане по-скъпо, не съм открил нещо, с което да не мога да намаля рисковете от продължаване на работата.“

Киберсигурността и вътрешните уязвимости са други ключови области, в които наследените умения могат да бъдат отчаяно необходими в кратки срокове, за да се поправи хаосът след атака.

Чарли Кокс, търговски директор на SThree, компания, специализирана в областта на STEM в рамките на FTSE 250, смята, че обучението през целия живот и менторството са ценни в тази област. „Свързването на опитни професионалисти с по-нови колеги създава динамични партньорства, които се възползват от различните гледни точки, като подобряват решаването на проблеми и творчеството“, казва той.

„Непредаването на наследените умения може да доведе до спиране на системата и рискове за сигурността. Предприятията трябва да идентифицират критичните наследени системи, да документират архитектурите, да създадат резерви и да инвестират в обучение, за да предотвратят катастрофални сривове.“

Наследени технически умения: SQL се възражда

Апратим Пуракаяща, главен продуктов директор и главен технологичен директор в Skillsoft, подчертава как традиционни индустрии като финансовите услуги, транспорта и производството могат да използват корпоративни доставчици на електронно обучение, тъй като те все още предоставят обучение в определени наследени области.

„Предприятията могат да предотвратят „силозите“ в уменията, като насърчават програми за кръстосано обучение, стандартизирана документация, редовни оценки на уменията и планиране на приемствеността“, казва Пуракаяща.

„Чрез прилагането им организациите могат да намалят рисковете, свързани със затварянето на умения в малки джобове на работната сила.“

За Демед Л’Ер, главен технологичен директор (CTO) в DigitalRoute, умения като половинвековния SQL може да не се харесат на по-младите студенти по информатика, които учат днес. Но той предупреждава: „Базите данни SQL все още захранват много облачни системи. Всъщност изглежда, че SQL се възражда. Някои от най-бързо развиващите се нови технологии го използват в голяма степен.“

С оглед на това курсовете по SQL могат да бъдат бърз начин за поддържане на наследените технически умения в съзнанието на служителите. Кристиан Райли, главен технически директор в HashiCorp, казва, че във финансовия сектор 60-годишният език COBOL все още управлява 70-80 % от бизнес транзакциите в света.

„Въпреки темпото на новите технологии, факт е, че много организации по света разчитат на технологии от миналото, които все още представляват критична част от компютърната им база“, обяснява Рейли.

„Въпреки че изчисленията в облак теоретично улесняват разработването и внедряването на приложения и инфраструктура, традиционните умения като корпоративна архитектура и системна интеграция всъщност стават по-важни, тъй като размерът на приложенията се свива, но се умножава.“

Райли цитира концепцията „хора, процеси и технологии“, която от десетилетия се използва като крайъгълен камък на корпоративните изчисления, като концепция, която все още се развива. Райли отбелязва, че следващото поколение ще бъде различно и в трите точки на триъгълника, и призовава компаниите да не „подценяват дългата опашка на наследството“, за да гарантират намаляване на оперативния риск.

Умения в областта на наследените технологии: Бариери в отделите

Мишел Харис, старши мениджър, продуктови услуги и развитие в Macro 4, подразделение на UNICOM Global, е експерт, добре запознат с този риск, тъй като има над 30-годишен опит в мейнфрейм и разпределени компютърни среди.

Харис казва, че в момента в нейната компания има хора, които са избрали да останат на работа до средата на 70-те си години.

Но тя казва: „Това не е, защото те смятат, че трябва да го направят. С IBM Z можете да навлезете в дълбока техническа област, което означава, че опитни техници откриват, че все още се учат и са изправени пред предизвикателства.“

Харис съветва тези, които искат да постигнат успешен преход към наследството, да преразгледат структурите на екипите си: „Ако искате да гарантирате, че важните умения за работа с мейнфрейм не са затворени в джобове, уверете се, че сте премахнали бариерите между отделите. Настройте ИТ организацията си така, че повече хора да се докоснат до мейнфрейма – не го управлявайте в отделна организация.

„Въпреки че Assembler и COBOL не са за всеки, ще има хора, които наистина се наслаждават на предизвикателството. Ако никога не ги допуснете до мейнфрейма, никога няма да разберете кой в екипа ви има естествен афинитет към него.“

В перспектива лидерите могат да се обърнат към нови технологии, за да помогнат за преодоляване на тази пропаст между поколенията. Сравнително скорошното развитие на генеративния изкуствен интелект, особено на инструментите за генериране на код на изкуствен интелект, може значително да помогне на лидерите в стремежа да гарантират, че наследените технически умения не са напълно загубени.

Например, Gemini Code Assist на Google е специално насочен към превод на код, като може да обработва цели бази данни с един замах. По време на Google Cloud Next 2024 Неншад Бардоливалла, директор на продуктовия мениджмънт за Vertex AI в Google Cloud, заяви пред ITPro, че инструментът може да бъде помощник в решаването на проблема с „отминаването“ на хората, владеещи COBOL или други наследени технически умения.

Но дори и с помощта на ИИ, работниците ще трябва да използват комбинация от софтуер и сътрудничество, за да гарантират, че наследените технически умения няма да изчезнат напълно. Тъй като генеративният ИИ може да бъде отличен за обобщаване на сложни инструкции и данни, това би могло да стане и в двете посоки: моделите биха могли да се използват като наставници, които обучават човешките програмисти на тънкостите на старите езици или умения, за да се гарантира, че тази информация ще надживее своите създатели.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
Бъдете социални
Още по темата
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
12/06/2024

Бейзбол: Играта за сигурнос...

Стратегията на бейзболния отбор за изграждане...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!