Търсене
Close this search box.

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски долара въздействие на атаката с рансъмуер

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски долара въздействие върху приходите си за първото тримесечие поради атаката с рансъмуер, която нарушава работата на здравната система в САЩ от февруари насам.
Въпреки удара в размер на 872 млн. долара върху тримесечната печалба от 7,9 млрд. долара, UnitedHealth заявява, че приходите ѝ за първото тримесечие са нараснали с почти 8 млрд. долара на годишна база до 99,8 млрд. долара.
Въздействието на ransomware атаката включва 593 млн. долара преки разходи за реакция на кибератаката и 279 млн. долара поради прекъсване на дейността.
UnitedHealth също така заяви, че кибератаката ще окаже общо въздействие от 0,74 долара на акция през първото тримесечие, а за цялата 2024 г. въздействието се оценява на 1,15-1,35 долара на акция.
„От предпазливост, поради възможността кибератаката да повлияе на времето за получаване на искове, компанията отрази допълнителни резерви за искове в размер на 800 млн. долара“, добави компанията.
„Паричните потоци от дейността от първото тримесечие на 2024 г. възлизат на 1,1 млрд. долара и са повлияни от приблизително 3 млрд. долара поради действията на компанията в отговор на кибератаката, включително ускоряване на финансирането на доставчиците на грижи, и са допълнително повлияни поради времето на получаване на паричните постъпления в публичния сектор.“
Change Healthcare е най-голямата платформа за обмен на плащания, използвана от лекари, доставчици на здравни услуги и над 70 000 аптеки в рамките на здравната система на САЩ.
UnitedHealth също така има договори с над 1,6 млн. здравни специалисти и 8000 здравни заведения във всички 50 щата. Понастоящем компанията все още работи за намаляване на въздействието на кибератаката върху потребителите и доставчиците на здравни услуги, като същевременно разширява финансовата помощ за засегнатите доставчици.

Атака с рансъмуер, последвана от двойно изнудване

Нарушението през февруари накара дъщерното дружество на UnitedHealth Optum да спре системите и услугите на Change Healthcare, като попречи на лекарите и здравните заведения в САЩ да издават фактури или да изпращат искове до застрахователните компании.
Макар че първоначално компанията свързва атаката с хакери от „национална държава“, по-късно тя е свързана с групата BlackCat/ALPHV, която твърди, че е откраднала 6 TB данни по време на пробива,
Бандата за изнудване е прекратила дейността си и вероятно е извършила измама, като е откраднала откупа от 22 млн. долара, платен на Notchy, филиала, който е координирал атаката.
В средата на март Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ също обяви, че започва разследване дали защитена здравна информация е била открадната при атаката с рансъмуер на Change Healthcare.
Докладът на UnitedHealth за първото тримесечие на 2024 г. идва един ден, след като бандата за изнудване RansomHub започна да пуска скрийншоти на документи, за които се твърди, че съдържат пациентски и корпоративни данни, откраднати от компрометираните системи на Change Healthcare.
Тези данни идват от бившия филиал на ALPHV Notchy, който сега си партнира с RansomHub, за да изнудва отново Change Healthcare.
В понеделник участниците в заплахата предупредиха, че Change Healthcare има пет дни да плати нов откуп, за да спре продажбата на данните на този, който предложи най-висока цена.

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
Бъдете социални
Още по темата
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
14/06/2024

Засилени киберзаплахи пред ...

Евро 2024  в Германия започва след...
14/06/2024

Рансъмуерът Fog се насочва ...

Нова група хакери криптира данни във...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!