Търсене
Close this search box.

Управлението на ИТ на ФК Фулъм е голямо предизвикателство

Всеки офис има своите уникални особености – всички знаем това, разбира се. Те могат да включват съмнителни прозорци, които не се затварят правилно, заседателни зали с неработещи уебкамери или ненужно шумни колеги. Но се замислете за Артурс Банкс и Раджиев Бхандари, съответно ръководител на ИТ отдела и анализатор на инфраструктурата на третата линия във ФК Фулъм, чиито условия на работното място са изключително предизвикателни.

Управлението на ИТ и киберсигурността на професионален футболен клуб е предизвикателство по редица причини, основната от които е разположението на „офиса“. В крайна сметка няма много централи в света, които да са разцепени в основата си, принуждавайки служителите да избират най-дългия възможен маршрут, когато пътуват от точка А до точка Б.

Географията на „Крейвън Котидж“, където се подвизават  звезди от Висшата лига като Александър Митрович и Андреас Перейра, е много по-различна от тази на кампуса на Apple в Купертино. Те казват, че разположението на офиса на Банкс и Бхандари – стадион с 25 000 места в Западен Лондон – се оказва голямо главоболие.

БОРБА ЗА ФУТБОЛЕН СТАДИОН

„Това не е среда на център за данни, така че често оборудването ни е на различни места по стадиона, поради размера му“, казва Банкс. „Трябва да имаме много локално оборудване, разпръснато наоколо, за да захранваме целия стадион, така че не можем да имаме просто централизирана точка, където всичко е херметично и отговаря на стандартите, които биха имали повечето по-големи организации или организации с по-офисен характер.

„Може да се случи микробус да премине през оптичните ви кабели или върху кабела за данни да падне буре с бира. Това е реалността в нашето ежедневие.“

Поддържането на връзка със стадиона и осигуряването на онлайн системи е абсолютно необходимо за гладкото протичане на мачовете на ФК Фулъм. Всичко – от сигурността на целия сайт до поддържането на системите за разплащане на доставчиците онлайн – разчита на опита на Банкс и Бхандари. А за да поддържа тези системи онлайн, екипът разчита на цял арсенал от оборудване.

„Имаме мрежови точки, разположени навсякъде“, казва Банкс. „Така че това не е като един шкаф с три комутатора, който управлява всичко. Не, това са 20 шкафа с по три комутатора и различни други части от мрежовото оборудване.“

Цялото оборудване е разпределено между четирите трибуни на обширния стадион в близост до Темза, поради което поставянето на кръпки на всеки комутатор е най-голямото им главоболие, казват те. Освен очевидната географска сложност, двойката трябва също така да въвежда поетапни подобрения, за да сведе до минимум времето за престой.

ПЪРВОКЛАСНА КИБЕРСИГУРНОСТ

Те казват, че сървърите с Windows и Linux се обновяват ежемесечно, но често мрежовото оборудване се обновява само когато екипът получи „достатъчно сериозен бюлетин“ от доставчици като Cisco. Стратегията съответства на тази на повечето други организации, погледнато реално. Разбира се, в един идеален свят всичко би било патчирано безпроблемно и светкавично, но при проблеми, възникващи при прилагането на поправките, често се случва стратегиите за патчинг да приемат форма, подобна на тази на Фулъм.

Подобно на всеки футболен клуб от Висшата лига, необходимостта от стабилна киберсигурност е от съществено значение. Фулъм беше влезе в горната лига за сезон 2022/23 г., след като прекара предишните три сезона във втора дивизия. Отборът трябваше да бъде още по-съвестен, отколкото беше свикнал. Фишингът, например, е сериозен проблем, като се има предвид изискването на Висшата лига контактната информация на клубните служители да бъде публикувана онлайн. Затова атаките, насочени към изпълнителния и финансовия директор, както и към други висши служители, са често срещани.

Всъщност ФК Фулъм никога не е бил подложен на сериозна атака и може би за това е допринесла целогодишната работа на отбора за постигане на състояние на киберготовност. Когато звездите през уикенда прекарват времето си през лятото, релаксирайки на различни слънчеви места по света, Банкс и Бхандари възлагат ежегодни тестове за проникване, за да укрепят киберрешителността на клуба. Последният от тях, казва Бхандари, е хвърлил светлина върху практиките на клуба по отношение на паролите.

„Мисля, че най-големият проблем, по който трябваше да предприемем доста сериозни действия, беше сложността на паролите“, казва Бхандари. „По принцип закупихме инструмент, който ще ограничи повторната употреба на пароли и ще наложи по-голяма сложност на паролите.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
16 май 2024

Украински и латвийски телевизии бяха отвлечени

Само в Украйна бяха прекъснати поне 15 телевизионни канала, което, ...
Бъдете социални
Още по темата
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
14/05/2024

DNS тунелирането се използв...

Наблюдавани са  киберпрестъпни групи, които използват...
14/05/2024

Щитовe! Или как да сведете ...

Атаката с рансъмуер срещу дъщерното дружество...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!