Устойчиви ли са криптовалутите?

Инвестирането в криптовалути през годините донесе богатство на мнозина, но в тази индустрия също така бяха изгубени милиарди долари за няколко часа, което остави рисковите инвеститори с пръст в устата. Мнозина вярват, че цифровите активи и златото са „устойчиви на инфлация“, но 2022г. показа, че това може и да не е така, особено когато става въпрос за крипто.

През последните две години инфлацията опустошава САЩ, но криптовалутите като биткойн и етериум все още не са оправдали очакванията за растеж на много инвеститори. Цифровото злато започна да расте добре в началото на пандемията  и продължи да расте стабилно в продължение на около година. Биткойнът успя да достигне своя исторически връх от над 64 000 долара. Въпреки това криптоиндустрията постепенно избледня с напредването на пандемията. След достигането на най-високата си стойност биткойнът поевтиня близо четири пъти, като през ноември тази година можеше да се купи за едва 15 000 USD. Цената е доста добра за криптоентусиастите, които са инвестирали преди пандемията, но е удар за тези, които са решили да навлязат в криптосвета в края на 2020г., 2021г. и 2022г.

Предстоящата зима може да се окаже предизвикателство за притежателите на цифрови активи, тъй като инфлацията продължава да оре икономиката на САЩ, докато общата стойност на криптовалутите бавно намалява. Множеството скандали в индустрията също не помагат на общата цена на популярните крипто токени. Този месец FTX подаде молба за обявяване в несъстоятелност, след като хакер открадна криптоактиви на клиенти на стойност стотици милиони долари. Инвеститорите се опасяват, че това може да се случи и с други криптоборси. Тази година видяхме и Luna / Terra, която изтри милиарди в стойност, и кибератаката на Axie Infinity, която позволи на хакера да си тръгне с над 600 млн. долара. Инвеститорите очевидно се плашат и все повече от тях избират да се борят с инфлацията, като инвестират в по-малко волатилните пазари на недвижими имоти и акции.

Криптосветът може би ще бъде изправен пред тест за устойчивост тази зима, тъй като водещите криптоиграчи като Биткойн и Етериум бавно се връщат обратно до стойностите отпреди пандемията, но цените на храните и енергията продължават да се покачват по- бързо. През лятото на 2022г. инфлацията в Америка достигна 9,1%, най-високото ниво за последните четири десетилетия, и цените не показват никакви признаци на забавяне. Разходките с крипто влакче в увеселителен парк може да са били печеливши за мнозина. И все пак криптовалутите може да не са толкова „устойчиви на инфлация“, колкото мнозина първоначално смятаха, нито пък борсовите опции, свързани с криптоборси като Coin Base и по-традиционните приложения за борсови брокери с крипто опции като Robin Hood.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
22/05/2023

Платформата, която поддържа...

Години наред зловредна платформа се използва...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!