Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключалките и двигателя

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани с марки автомобили, които са позволявали получаване на лични данни и дистанционно управление на превозни средства с помощта на лесно придобити идентификационни номера.

Изследователи в областта на сигурността са открили уязвимост, засягаща автомобилите Hyundai и Genesis, която би позволила на хакери да контролират от разстояние функции като заключването на вратите и двигателя.

Уязвимостта засяга автомобили на Hyundai и Genesis, пуснати на пазара от 2012г. насам, и е насочена към слабост в използването на несигурни данни за автомобила в мобилни приложения, предназначени за използване от собствениците на автомобилите.

Извикванията на API, използвани за управление на ключалките, клаксона, двигателя, фаровете и управлението на багажника на автомобилите, са лесно използваеми и могат да бъдат обратно разработени, за да дадат на хакерите пълен отдалечен достъп до функциите на автомобила, казват изследователите.

В тема в Twitter ловецът на бъгове Сам Къри обясни изцяло процеса. В рамките на засегнатите приложения функционалностите като заключване и отключване на автомобила на потребителя са били защитени зад токен за достъп – JSON уеб токен, генериран от автентикиран имейл акаунт, проверен спрямо HTTP заявката, направена в приложението, и идентификационния номер на автомобила (VIN).

Регулярният израз (regex), използван за приемане на имейл низове като валидни, обаче позволява включването на специални символи. Къри и колегите му изследователи бързо открили, че като добавят символа за връщане на карета в реда (CRLF) в края на имейл адрес, който вече съществувал в системата, могат да изпратят HTTP заявка към защитена крайна точка. Тя съдържа списък на автомобилите, регистрирани на дадения адрес, което позволява да се съберат VIN номерата на всеки избран клиент.

Използвайки фалшивия JWT, изследователите изпратиха заявка за отключване на автомобил до автомобил, собственост на сътрудник, и получиха обратно „200 OK“ в същия момент, когато ключалките на автомобила отговориха на заявката.

След като ръчният процес е бил установен, изследователите са успели да намалят значително стъпките, които е трябвало да предприеме хакер, като са използвали прост скрипт, написан на Python. При използването му е бил необходим само имейл адресът на жертвата, за да получи достъп до автомобила й, а командите са можели да се изпълняват изцяло в рамките на програмата.

Дерек Абдин, главен изпълнителен директор на компанията за изкуствен интелект furl, отговори на Къри с твърдението, че VIN номерата са широко достъпни на уебсайтовете на дилърите и че следователно хакерите могат да използват уязвимостта, без дори да се нуждаят от имейл адреса на жертвата.

По-късно самият Къри отбелязва, че VIN номерата често се появяват в долния ъгъл на предното стъкло на автомобила. Това означава, че хакер с физически достъп до автомобила би могъл да използва идентифицирания експлойт, за да получи достъп до жизненоважни системи.

По-рано през годината Къри и други изследователи проведоха стрес-тестове на редица подобни телематични приложения, като общата връзка беше разработчикът SiriusXM, както беше описано в последваща тема в Twitter.

SiriusXM предоставя системи за свързани превозни средства за автомобили от редица популярни автомобилни марки. Изследователите откриха, че чрез използването само на VIN номера на автомобила на клиента е възможно не само да се активират дистанционно функциите на автомобила, както при Hyundai, но и да се получи потребителският профил на клиента в приложението NissanConnect. Той съдържа данни, включително името, телефонния номер и адреса на жертвата. Подобни уязвимости бяха възпроизведени в приложенията на Honda, Infiniti, FCA и Acura.

Всички уязвимости бяха докладвани на съответните компании, а Къри изрично посочи Hyundai и SiriusXM като компании, които незабавно са закърпили уязвимостите.

Опасенията относно уязвимостта на автомобилите, които се свързват с приложения, съществуват от години. През 2016г. ФБР предупреди, че свързаните автомобили могат да бъдат хакнати, и особено подчерта риска, който представляват автомобилите, които се свързват с мобилни устройства. Същата година китайски хакери се насочиха дистанционно към Tesla, като изследователи по сигурността като Keen Labs на Tencent предадоха подробностите за успешната атака на фирмата за електромобили, за да ги коригира.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
22/05/2023

Платформата, която поддържа...

Години наред зловредна платформа се използва...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!