Уязвимост в WordPress оставя сайтовете неподсигурени

Фирмата за сигурност WordFence предупреди за активно използвана уязвимост в широко използван плъгин за WordPress, който може да остави уебсайтове напълно изложени на хакери.

WPGateway е платен плъгин, който дава възможност на потребителите на WordPress да управляват уебсайта си от централизирано табло за управление. Пропускът, обозначен като CVE-2022-3180, позволява на хакерите да добавят свой собствен профил с администраторски достъп до таблото за управление и напълно да превземат уебсайта на жертвата.

WordFence, която предоставя услуга за защитна стена за уебсайтове на WordPress, пусна правило за блокиране на експлойта за плащащи клиенти на своите пакети Premium, Care и Response (съответно $99, $490 и $950 на година).

Въпреки това, клиентите, които използват безплатния му пакет, няма да получат защита срещу атаки до 8 октомври, което може да изложи малкия или среден бизнес на риск.

За един бизнес това може да доведе до кражба на чувствителна финансова информация или просто да доведе до унищожаване на жизненоважни данни или дори на целия уебсайт. Алтернативно, хакерите могат да използват контрола, за да стартират фишинг или злонамерен софтуер чрез доверени уебсайтове, което може да причини широко разпространени щети на системите и да нанесе щети на репутацията на засегнатите компании.

Подобна стратегия беше наблюдавана наскоро при заплахи, насочени към Facebook Business или Ad акаунти, с цел промяна на информацията за плащане от страна на администратора, за да канализира парите, предназначени за компанията, директно към бандите.

WordFence твърди, че неговата защитна стена е открила и блокирала повече от 4,6 милиона атаки, насочени към уязвимостта на WPGateway, в над 280 000 уебсайта само през последния месец. Операторите на WPGateway бяха информирани за уязвимостта на 8 септември, но все още се смята, че е заплахата е само теоретична, без реален израз засега.

Администраторите на уебсайтове на WordPress, използващи WPGateway, бяха посъветвани да внимават за добавянето на администратор, озаглавен „rangex“, което показва, че уебсайтът е бил пробит.

Регистрационни файлове, показващи, че уебсайтът е направил заявка към „//wp-content/plugins/wpgateway/wpgateway-webservice-new.php?wp_new_credentials=1“, също показват, че е бил насочен от експлойт, но не са сигурни предварителни индикатори, поглъщането вече се е случило по същия начин като при гореспоменатия измамен потребител.

„Ако имате инсталиран плъгин WPGateway, ние ви призоваваме да го премахнете незабавно, докато не бъде наличен пач, и да проверите за злонамерени администратори във вашето табло за управление на WordPress“, съветва Wordfence в публикация в блога си.

Приставките на WordPress са излагали сайтове на подобни уязвимости в миналото. Миналата година над 90 000 уебсайта бяха изложени на риск от пълно поглъщане поради пропуск в Brizy Page Builder, плъгин, който предоставя на потребителите изживяване при изграждане на уебсайт без код. През 2020г. се наблюдават подобни експлойти в приставката Elementor, използвана от хакери за инсталиране на задни врати в CMS на уебсайт за пълен контрол.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

28 септември 2022

WatchGuard предупреждава, че Emotet се възражда

Компанията за мрежова сигурност подчерта, че експлойтите на Microso...
28 септември 2022

Украйна предупреждава за задаващи се руски кибе...

Украинското военно разузнаване предупреди днес, че Русия планира &#...
28 септември 2022

Microsoft ще оттегли правилата за клиентски дос...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли правилата за клиентски достъп (...
27 септември 2022

Meta ликвидира руска мрежа, която фалшифицира ...

Meta разкри, че е премахнала широка мрежа от акаунти във Facebook и...
27 септември 2022

Нова кибератака чрез Messenger на Meta

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на нови и по-сложни изма...
24 септември 2022

Как да изтриете твърд диск в 4 стъпки

Може да си мислите, че кaто изтриете вашите файлове и ги преместите...
24 септември 2022

Рисковано ли е да уволниш CS екипа

Какво, за бога, си мислеха? Това е, което ние – и други експерти по...
Бъдете социални
Още по темата
22/09/2022

Изследователи разкриха дъл...

Откриха нова вълна от кампания за...
02/09/2022

Черна гора е жертва на мощн...

Правителството на Черна гора предостави повече...
31/08/2022

Хакери крият злонамерен соф...

Анализатори на заплахи са забелязали нова...
Последно добавени
28/09/2022

WatchGuard предупреждава, ...

Компанията за мрежова сигурност подчерта, че...
28/09/2022

Украйна предупреждава за за...

Украинското военно разузнаване предупреди днес, че...
28/09/2022

Microsoft ще оттегли правил...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!