Уязвимостта на Sirius XM

Ловецът на бъгове Сам Къри откри уязвимост в телематичната платформа SiriusXM Connected Vehicle Services, която му позволява да извършва от разстояние неоторизирани задачи в смарт автомобили, като отключване, стартиране на двигателя и дори натискане на клаксона на всички дистанционно свързани автомобили Honda, Nissan, Infiniti и Acura.

Всичко, от което се е нуждаел хакерът с бяла шапка, е било да знае VIN кода на автомобила. VIN номерът често е лесно достъпен за всеки, който минава покрай някой автомобил, тъй като  се вижда на предното стъкло или на други части на автомобилите. Освен това VIN номерата често са част от изтичане на данни – през 2017г. личната информация на повече от 10 милиона собственици на автомобили в САЩ беше разкрита при масово изтичане на идентификационни номера на автомобили.

Бъга на телематичната платформа Sirius XM също позволява на хакерите да откраднат данни от набелязаните интелигентни автомобили. Информацията, която е лесно достъпна за проучване от хакерите, включва името на собственика и данни за контакт, като телефонен номер и адрес. Изследователят по киберсигурност е докладвал за грешката на Sirius XM и уязвимостта е била отстранена.

Gizmodo потърси Sirius XM за коментар и PR представител на американската компания за радиоразпръскване призна за проблема и потвърди съществуването на грешката. Неназованият представител на Sirius XM заяви пред Gizmodo, че проблемът е бил разрешен в рамките на 24 часа след подаването на доклада. Според изявлението хакерите никога не са се възползвали злонамерено от грешката. В нито един момент не са били компрометирани данни за абонати или други данни, нито пък някой акаунт е бил модифициран с помощта на тази уязвимост в сигурността.

22-годишният ловец на  бъгове обясни в Twitter, че повечето автомобили със SiriusXM са оборудвани със системата за развлечение и информация. Системата осигурява много удобства, като например възможност за извършване на действия с автомобила, които включват заключване, отключване и намиране. Всеки, който може да се легитимира, може да изпълнява тези задачи и от разстояние. Понякога киберпрестъпниците могат да намерят начин за проникване, тъй като информацията се предава чрез сателит към интернет и се озовава в API на SiriusXM.

Интелигентните автомобили по същество са устройства, свързани с интернет, и това не е първият път, когато хакери намират такива пропуски в удостоверяването като този, открит от младия хакер. Kia и Hyundai все още се занимават с гневни клиенти след предизвикателство в TikTok, което показа как всеки може да открадне някои от по-старите модели на автомобилите само с USB кабел и отвертка. Докато Sirius XM успя да издаде незабавна поправка, производителите на автомобили като Kia и Hyundai трябваше да преосмислят системата за заключване на бъдещите модели.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...
Бъдете социални
Още по темата
26/05/2023

Грешка в OAuth засяга стоти...

Уязвимост в киберсигурността, открита при прилагането...
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
22/05/2023

HP работи по проблема с лош...

HP работи по отстраняване на проблема...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!