Възрастните във Великобритания се информират от TikTok

Ново проучване, проведено от OFCOM, комуникационният регулатор на Обединеното кралство, установи, че все по-голям брой възрастни британци използват TikTok като основен източник на новини. Те също така установиха, че Instagram и YouTube са популярни източници на новини.

В момента само седем процента от възрастните разчитат на TikTok, но  платформата е най-бързо растящата по отношение на пазарен дял. Може би още по-интересни са видовете акаунти, на които потребителите разчитат за своите новини.

Новините вече не са новини

Според респондентите в проучването 44% получават новините си от „хора, които следват“. 32% разчитат на своите приятели и семейство – но само 24% следват или използват традиционни медии като ITV или BBC.

Тази промяна в потреблението на новини също не е ограничена до Обединеното кралство. Подобни изследвания сочат, че 25% от потребителите на хилядолетието и Gen Z извличат новините си и от TikTok. Това би означавало, че TikTok далеч не е просто платформа за  видеоклипове, TikTok може да се утвърди и като важен източник на навременна информация.

Но има проблем…

Подобно на други социални медийни платформи, съществува сериозно безпокойство относно точността на „новините“, които се споделят в TikTok. Подобно на Facebook и Twitter преди него, TikTok също е бил използван за споделяне на много „фалшиви новини“ в миналото. Има много оплаквания, че приложението се използва за разпространение на фалшиви истории за войната в Украйна например.

Правилата на общността на TikTok гласят, че модераторите ще предприемат действия за премахване на фалшиви новини. Въпреки това, подобно на други социални медийни платформи, видеоклиповете често се гледат и споделят повторно хиляди пъти, преди да бъдат свалени. Дотогава щетите върху общественото доверие вече са нанесени.

Възможно ли е да има още по-голям проблем с TikTok?

TikTok също беше обект на критики за това, че не успя да защити данните и сигурността на своите потребители. И съвсем наскоро през юни членовете на Федералната комисия по комуникациите призоваха Apple и Google да премахнат TikTok от своите магазини за приложения.

Защо? Тъй като няколко източника в правителството на САЩ твърдят, че компанията зад TikTok, ByteDance, е задължена по закон да следва законите на китайското правителство за наблюдение на данни. Което поражда опасения, че се събират лични данни от потребители на приложения по целия свят – някои предполагат, че приложението може дори да е проблем за националната сигурност.

Без никакво окончателно доказателство освен потвърждението, че базираните в Китай служители са имали достъп до потребителски данни в САЩ, е трудно да се каже дали тези опасения са легитимни. Въпреки това е ясно, че TikTok е изключително популярен сред своите потребители – и те го намират за полезен източник на информация, както и за забавление.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

28 септември 2022

Украйна предупреждава за задаващи се руски кибе...

Украинското военно разузнаване предупреди днес, че Русия планира &#...
28 септември 2022

Microsoft ще оттегли правилата за клиентски дос...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли правилата за клиентски достъп (...
27 септември 2022

Meta ликвидира руска мрежа, която фалшифицира ...

Meta разкри, че е премахнала широка мрежа от акаунти във Facebook и...
27 септември 2022

Нова кибератака чрез Messenger на Meta

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на нови и по-сложни изма...
24 септември 2022

Как да изтриете твърд диск в 4 стъпки

Може да си мислите, че кaто изтриете вашите файлове и ги преместите...
24 септември 2022

Рисковано ли е да уволниш CS екипа

Какво, за бога, си мислеха? Това е, което ние – и други експерти по...
Бъдете социални
Още по темата
24/09/2022

Рисковано ли е да уволниш C...

Какво, за бога, си мислеха? Това...
23/09/2022

Путин освободи от мобилизац...

Руското министерство на отбраната публикува списък...
03/09/2022

EPP - EDR - XDR: Сравнение

Сигурността на крайните точки се развива...
Последно добавени
28/09/2022

Украйна предупреждава за за...

Украинското военно разузнаване предупреди днес, че...
28/09/2022

Microsoft ще оттегли правил...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли...
27/09/2022

Meta ликвидира руска мрежа...

Meta разкри, че е премахнала широка...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!