Търсене
Close this search box.

ВИДОВЕДЕТЕ ХАКЕРИ

Технологиите се развиха бързо през последните две десетилетия, като донесоха полезни иновации и нови инструменти, които да ни помогнат да се ориентираме в нашия технологичен свят. Докато голямото технологично развитие доведе до бурно развитие на инструменти, които ни помагат да работим, да живеем и да се движим  по -лесно в съвременния живот, технологиите също отворят все по – широко  прозореца с уязвимости в сигурността, които киберпрестъпниците обичат да използват.

Хакерите – и зловредният софтуер, който използват в престъпленията си – също са претърпели голяма еволюция, а методите, които използват за извършване на атаките си, стават все по -сложни. Днешните хакери не са нищо друго освен квалифицирани професионалисти и те попадат в няколко различни категории въз основа на техните мотиви и начина, по който извършват атаките си.

Далеч не всички хакери са престъпници – някои всъщност са наети, за да спрат престъпниците. Прочетете нашата разбивка на 14 типа хакери, за които трябва да внимавате.

 1. Черна шапка: Престъпници

Хакер с черна шапка е киберпрестъпник, който прониква в компютърни системи със злонамерени или престъпни намерения. Хакерите с черна шапка вероятно са това, за което си мислите, когато си представяте типичен хакер или киберпрестъпник. Усъвършенстваните им  технически познания и способността да се ориентират в пейзажа на киберсигурността е това, което ги прави толкова умели в осъществяването на техните атаки. Те правят всичко възможно да намерят уязвимости в компютърните системи и софтуера, които използват за финансова печалба или други злонамерени цели.

Тези лица могат да нанесат сериозни вреди както на отделни лица, така и на организации, като крадат чувствителни или лични данни, компрометират цели компютърни системи или променят критични мрежи.

Мотиви: Печалба

Кой е най -застрашен? Черните шапки представляват най -голям риск за организациите, като обикновено са насочени към кражба на чувствителни данни, които могат да компрометират финансово бизнеса.

 1. Бяла шапка: Оторизирани хакери

Подобно на черните шапки, хакерите с бели шапки са експерти по киберсигурност, които използват уменията си, за да открият уязвимости в организационните мрежи и компютърните системи. Ключовата разлика между тях обаче е, че хакерите с бели шапки са упълномощени да хакнат тези системи с цел откриване на уязвимости в сигурността, преди черната шапка да може да го направи.

Обикновено наети от правителства или големи предприятия, хакерите с бели шапки идентифицират и отстраняват вратичките или слабостите, открити в системите за сигурност на организацията, за да предотвратят външна атака или пробив на данни.

 

Мотиви: Помагат на бизнеса да предотврати атаки

Кой е най -застрашен? Престъпниците от горната категория

 1. Сива шапка: Хакери „Само за забавление“

Хакер със сива шапка е експерт по киберсигурност, който намира начини да проникне в компютърни мрежи и системи, но без лошото намерение на хакер с черна шапка.

Обикновено те се занимават с хакерски дейности за чисто удоволствие от намирането на пропуски в компютърните системи и дори биха могли да уведомят собственика, ако бъдат открити слаби места. Въпреки това, те не винаги поемат най -етичния път, когато извършват своите хакерски дейности – те могат да проникнат в системи или мрежи без разрешение на собственика (въпреки че не се опитват да причинят никаква вреда).

Мотиви: Лично удоволствие

Кой е най -застрашен? Всеки, който не иска неоторизиран достъп до своите системи и мрежи

 

 1. Скриптъри – аматьори

Скриптърите са аматьори, които не притежават същото ниво на умения или опит като по -напредналите хакери в тази област. За да компенсират това, те се обръщат към съществуващ зловреден софтуер, създаден от други хакери, за да извършат своите атаки.

Мотиви: Да предизвика смущения

Кой е най -застрашен? Организации с незащитени мрежи и системи

 1. Зелени шапки – обучаващи се хакери

Хакерът със зелена шапка е някой, който е нов в света на хакерството, но е съсредоточен внимателно върху увеличаването на уменията си за кибератаки. Те се фокусират предимно върху придобиването на знания за това как да извършват кибератаки на същото ниво като своите колеги с черна шапка. Основното им намерение е в крайна сметка да се превърнат в пълноправен хакер, така че те прекарват времето си в търсене на възможности за обучение от по-опитни хакери.

 

Мотиви: Обучение за  опитен хакер

 

Кой е най -застрашен? Никой (все още)

 

 1. Сини шапки: Оторизирани софтуерни хакери

Хакерите със сини шапки се наемат от организации, за да тестват грешки в нов софтуер или системна мрежа, преди да бъдат пуснати. Тяхната роля е да откриват вратички или уязвимости в сигурността в новия софтуер и да ги отстраняват преди стартирането му.

 

Мотиви: Да се идентифицират уязвимости в новия организационен софтуер, преди да бъде пуснат

 

Кой е най -застрашен? Черните шапки

.7. Червени шапки: Наети от правителството хакери

Хакерите с червена шапка се наемат от правителствените агенции, за да открият уязвимости в системите за сигурност, със специален акцент върху намирането и обезоръжаването на хакери с черни шапки. Известно е, че са особено безмилостни в лов за престъпници с черна шапка и обикновено използват всички възможни средства, за да ги свалят. Това често изглежда като използване на същите тактики като хакерите с черна шапка и използването им срещу тях – използване на същия зловреден софтуер, вируси и други стратегии за компрометиране на техните машини отвътре навън.

Мотиви: Да се ​​намерят и унищожат хакери с черна шапка

Кой е най -застрашен? Хакери с черна шапка

 

 1. Спонсорирани от държавата/нацията хакери: международна превенция на заплахите

Спонсорираните от държавата/нацията хакери се назначават от правителството на страната, за да получат достъп до компютърните системи на друга държава. Техните умения за киберсигурност се използват за извличане на поверителна информация от други държави в подготовка за потенциална предстояща заплаха или атака, както и за поддържане на информираност върху чувствителни ситуации, които биха могли да представляват заплаха в бъдеще. Тези видове хакери се наемат единствено от правителствени агенции.

Мотиви: За наблюдение и предотвратяване на международни заплахи

Кой е най -застрашен? Международни организации и престъпници

 

 1. Вътрешен хакер

Вътрешните хакери  са лица, които използват кибератака в рамките на организацията, за която работят. Известни още като подавачи на сигнали, мотивацията им за атака може да варира от действие по лична злоба към някой, за когото работят, до откриване и разкриване на незаконна дейност в рамките на организацията.

Мотиви: Да разкрие или използва поверителната информация на организацията

Кой е най -застрашен? Вътрешни ръководители и бизнес лидери

 

 1. Хактивисти: Политически мотивирани хакери

Хактивистът е някой, който прониква в правителствените мрежи и системи, за да привлече вниманието към политическа или социална кауза – затова и името „хактивист“ е игра на думата „активист“. Те използват хакерството като форма на протест, като извличат чувствителна правителствена информация, която се използва за политически или социални цели.

Мотиви: Да се ​​хвърли светлина върху тревожна социална или политическа кауза (или да се направи политическо или идеологическо изявление)

Кой е най -застрашен? Правителствени агенции

 

 1. Елитни хакери: Най -напредналите хакери

Елитните хакери са каймакът в света на киберпрестъпниците и се считат за най -квалифицираните хакери в своята област. Те често са първите, които откриват авангардни методи за атака и са известни като експертите и новаторите в света на хакерството.

Мотиви: За извършване на напреднали кибератаки на организации и отделни лица

Кой е най -застрашен? Корпорации с високи приходи

 

 1. Криптохакери

Известно е, че криптохакерите експлоатират уязвимости в мрежата и крадат компютърни ресурси като начин за добив на криптовалути. Те разпространяват зловреден софтуер по различни начини, често чрез засаждане на инфекциозни щамове в мрежата. Тези вируси и подобни на ransomware тактики се използват за насаждане на зловреден код в системите на жертвите, които работят тихо във фонов режим без знанието на жертвите. След като кодът бъде засаден, той изпраща резултатите обратно на хакера.

Трудно е да се забележат криптоджекърите, тъй като зловредният код може да остане незабелязан за дълго време. Тъй като мотивът им не е да откраднат данните на жертвите, а по -скоро да използват системата им като средство за добив на криптовалути, е трудно да се проследи източника на инфекцията, след като бъде открита.

Мотиви: добив на криптовалута

Кой е най -застрашен? Всяко лице или организация с незащитени мрежи

 

 1. Хакери за игри

Хакер за игри е някой, който фокусира усилията си за хакерство върху конкурентите в света на игрите. С процъфтяването на игралната индустрия не е изненадващо, че в резултат на това се появи собствена специализирана категория хакери за игри. Професионалните геймъри могат да похарчат хиляди долари за високопроизводителен хардуер и кредити за игри, а хакерите обикновено извършват атаките си в опит да откраднат кредитните кешове на конкурента или да причинят разпределени DDoS атаки, за да ги извадят от играта. .

 

Мотиви: Да се ​​компрометират конкурентите в игрите

 

Кой е най -застрашен? Известни геймъри

 

 1. Ботнети: Мащабни хакери

Botnet хакерите са кодиращи зловреден софтуер, които създават ботове за извършване на атаки с голям обем на възможно най-много устройства, обикновено насочени към рутери, камери и други устройства с Интернет на нещата (IoT). Ботовете работят, като търсят незащитени устройства (или устройства, които все още имат непокътнати идентификационни данни за вход), в които да се поставят. Ботнетите могат да се използват директно от хакера, който ги е създал, но те също са често достъпни за закупуване в тъмната мрежа за да се възползват други хакери.

 

Мотиви: Да се ​​компрометира голям обем мрежови системи

 

Кой е най -застрашен? Лица с незащитени рутери и устройства, свързани с WiFi

 

Постоянното развитие на днешния кибер пейзаж означава, че все по-голямо количество информация е достъпно онлайн и има безброй видове хакери, които искат да я използват. Въпреки че намеренията на всеки хакер са различни, опасността, която представляват за сигурността на вашите данни, остава същата. Една от най -простите стъпки, които можете да предприемете, за да задържите хакерите настрана и да се защитите от потенциална атака, е да се уверите, че сте оборудвани с надежден антивирус.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...
Бъдете социални
Още по темата
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
23/07/2024

Грешки в киберсигурността н...

В днешните забързани организации крайните потребители...
12/07/2024

Избягване на зловреден софт...

Футболната треска на турнирите UEFA EURO...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!