Въздействие на киберпрестъпността върху обществото

Киберпрестъпността представлява сериозна заплаха за тези, които използват интернет, като през последните няколко години беше открадната информация за милиони потребители. Тя също така нанесе сериозни щети на икономиките на много държави. Президентът и главен изпълнителен директор на IBM Джини Ромети определи киберпрестъпността като „най-голямата заплаха за всяка професия, всяка индустрия, всяка компания в света“. Прочетете по-долу шокиращата статистика за въздействието на киберпрестъпността върху нашето общество към днешна дата.

  • До 2023 г. разходите за киберпрестъпления в световен мащаб ще достигнат 8 трилиона долара.
  • Според проучването „Cost of Data Breach Study“ на Ponemon Institute от 2022 г. средната стойност на пробив в сигурността на многонационална компания е 4,35 млн. долара.
  • 48% от нарушенията на сигурността на данните са причинени от действия със злонамерен характер.
  • Според Acronis глобалните разходи за ransomware ще надхвърлят 30 млрд. долара през 2023 г..
  • Киберпрестъпността ще увеличи повече от три пъти броя на незаетите работни места в областта на киберсигурността до 2023 г.

Как да се борим с киберпрестъпността

Изглежда, че в съвременната епоха на технологиите хакерите превземат системите ни и никой не е в безопасност. Средното време на престой, или времето, което е необходимо на дадена компания да открие кибернетичен пробив, е повече от 200 дни. Повечето потребители на интернет не се замислят за това, че могат да бъдат хакнати, и много от тях рядко променят идентификационните си данни или актуализират паролите си. Това оставя много хора податливи на киберпрестъпления и е важно да се информират. Информирайте себе си и другите за превантивните мерки, които можете да предприемете, за да се защитите като физическо лице или като предприятие.

1 Бъдете бдителни, когато разглеждате уебсайтове.

2 Маркирайте и докладвайте за подозрителни имейли.

3 Никога не кликвайте върху непознати връзки или реклами.

4 Използвайте VPN, когато е възможно.

5 Уверете се, че уебсайтовете са безопасни, преди да въведете идентификационни данни.

6 Поддържайте антивирусните системи/приложения в актуално състояние.

7 Използвайте силни пароли с над 14 символа.