Виетнамeц зарази 500 000 устройства, използвайки тактиката „Malverposting“

Виетнамски хакер е обявен за отговорник на кампания за „злонамерено публикуване“ в платформите на социалните медии, която през последните три месеца е заразила над 500 000 устройства по целия свят, за да предостави варианти на програми за кражба на информация, като S1deload Stealer и SYS01stealer.

Малуерпостингът се отнася до използването на промотирани публикации в социалните медии в услуги като Facebook и Twitter за масово разпространение на зловреден софтуер и други заплахи за сигурността. Идеята е да се достигне до по-широка аудитория, като се плаща за реклами, които да „усилват“ публикациите им.

Според Guardio Labs подобни атаки започват със създаването от противника на нови бизнес профили и превземането на вече популярни акаунти, за да се показват реклами, които твърдят, че предлагат безплатно изтегляне на фотоалбуми с оценки за възрастни.

В тези архивни файлове ZIP се намират предполагаеми изображения, които всъщност са изпълними файлове, които при кликване активират веригата на заразяване и в крайна сметка разгръщат зловредния софтуер за кражба, за да изтеглят бисквитките на сесията, данните за акаунта и друга информация.

Веригата от атаки е изключително ефективна, тъй като създава „порочен кръг“, в който информацията, ограбена с помощта на крадеца, се използва за създаване на все по-голяма армия от отвлечени акаунти на ботове във Facebook, които след това се използват за прокарване на повече спонсорирани публикации, като по този начин схемата се разширява още повече.

Установено е, че за да се изплъзне от радара на Facebook, хакерът представя новосъздадените страници с бизнес профили за фотографски акаунти. Повечето от инфекциите са регистрирани в Австралия, Канада, Индия, Великобритания и САЩ.

Твърди се, че методът, чрез който се внедрява PHP-базираният стийлър, непрекъснато се развива, за да включва повече функции за избягване на откриването, което предполага, че хакерът, който стои зад кампанията, активно усъвършенства и преработва тактиката си в отговор на публичните разкрития.

„Злонамереният полезен товар е доста сложен и се променя постоянно, като въвежда нови техники за избягване“, каза изследователят по сигурността от Guardio Labs Нати Тал.

Откритията идват в момент, когато Group-IB разкри подробности за продължаваща фишинг операция, която е насочена към потребителите на Facebook, като ги подмамва да въведат идентификационните си данни във фалшиви имитиращи сайтове, предназначени да откраднат идентификационните данни на профилите им и да ги превземат.

Във връзка с това Malwarebytes разкри кампания за злонамерена реклама, за която е установено, че подмамва потребители, търсещи игри и хранителни рецепти в Google, за да им показва злонамерени реклами, които ги пренасочват към фалшиви уебсайтове, създадени в Weebly, с цел провеждане на измама за техническа поддръжка.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
Бъдете социални
Още по темата
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
30/05/2023

CosmicEnergy е способен да ...

Руски софтуер, който може да изключва...
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
Последно добавени
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!