Търсене
Close this search box.

Виртуални частни мрежи – ръководство за начинаещи

Всички правим  това: чакаме да се качим на самолет и проверяваме имейла си. Проверяваме  баланса на сметката ни, докато сме на опашка в любимия ни ресторант за бързо хранене. Добавяме още пари към нашето приложение Starbucks, преди да платим, за да можем да спечелим наградите си. Ако сте един от повече от 80% от хората, които смятат, че техните данни са достъпни за крадци на самоличност и други киберпрестъпници, може да решите да не участвате в нито една от тези дейности, но има друго, по-удобно решение: използване на VPN. Но ако не сте експерт по киберсигурност, може да не знаете какво е VPN и как може да ви помогне да сте в безопасност онлайн.

Продължете да четете, за да научите всичко, което трябва да знаете за VPN мрежите на обикновен език, за да можете да си  настроите такава още днес.

Какво е VPN и какво прави?

VPN или виртуална частна мрежа е интернет услуга, която предоставя допълнителен слой сигурност, за да защити вас и вашите данни, докато сте онлайн. Без него всичко, което правите онлайн, е видимо за тези, които знаят как да го търсят. С оглед на нарастването на кражбите на самоличност – докладите показват, че случаите на кражба на самоличност са се утроили от 2017г. насам – VPN е един от най-добрите начини да защитите данните си, докато сте онлайн.

Най-общо казано, VPN маскира вашия IP адрес, така че никой хакер, киберпрестъпник, доставчик на интернет услуги (ISP), рекламодател, правителствена организация или друга трета страна да знае къде се намирате. Той също така скрива вашето онлайн поведение, като го кодира докато стане безсмислено за проследяване. Ако киберпрестъпник хакне връзката ви по някакъв начин, той няма да може да разбере вашите данни, защото само вашият компютър и VPN сървърът имат ключа за дешифрирането им.

Как работи VPN?

Независимо от доставчика, всички лични VPN мрежи работят еднакво, въпреки че техните протоколи за сигурност може да се различават.

 1. Свързвате се с VPN, преди да се свържете с интернет.
 2. VPN установява фалшив IP адрес на шифрования VPN сървър.
 3. Данните, които изпращате, докато сте онлайн, се криптират, като се разделят на пакети, които след това се обвиват във външен пакет, създавайки защитен тунел около вашите данни, докато се изпращат до уебсайтовете, които посещавате.
 4. Уебсайтът смята, че информацията произхожда от фалшивия IP адрес, създаден от вашия VPN сървър.
 5. Уебсайтът ви изпраща данни, които са криптирани точно като вашите изпратени данни. Когато тези данни достигнат вашия VPN сървър, те се дешифрират и се изпращат обратно до вас.

Видове VPN

Има четири вида VPN. Личните VPN са за лична употреба от физически лица, докато компаниите използват другите три типа (VPN за отдалечен достъп, VPN от сайт към сайт и мобилна VPN).

1. Личен VPN
Най-добро за: Шифроване на лични данни онлайн и скриване на вашето географско местоположение на лично устройство

Индивидуални потребители като вас използват лична VPN за защита на данните си, когато са онлайн. С този тип VPN се свързвате с VPN сървър, преди да влезете в интернет.

2. VPN за отдалечен достъп
Най-добро за: Свързване на отдалечени служители към частната мрежа на компанията

Служител използва VPN за отдалечен достъп, за да влезе в частната мрежа на компанията си, докато пътува или работи от разстояние. Вместо да се свързва с VPN сървър, VPN свързва потребителя директно към частната мрежа на компанията, сякаш физически е на работа.

За да получите достъп до тази VPN, ще трябва да инсталирате конкретен софтуер на вашия компютър или да използвате устройство, предоставено от вашия работодател с предварително инсталиран софтуер. След като VPN е инсталиран на устройството, вероятно ще трябва да въведете потребителско име и парола за достъп до файлове в частната мрежа.

3. VPN от сайт до сайт
Най-добро за: Комбиниране на две отделни фирмени мрежи за създаване на една защитена мрежа

VPN от сайт към сайт свързват една мрежа с друга. Компании с множество клонове или бизнеси, които работят заедно, често използват VPN от сайт до сайт, за да комуникират през една споделена мрежа. Тази VPN създава защитена връзка за търговия или споделяне на чувствителна информация.

4. Мобилен VPN
Най-добро за: Потребители, които често превключват между Wi-Fi или клетъчни мрежи или имат нестабилна интернет връзка

Мобилната VPN функционира по същия начин като VPN за отдалечен достъп, но позволява на потребителите да останат свързани с локалната мрежа на своя работодател, дори когато превключват между Wi-Fi или клетъчни мрежи. Той работи, като присвоява уникален IP адрес на устройство, а не на свързаната с него Wi-Fi или клетъчна мрежа.

A graphic illustrating the four different types of VPNs

 

Имам ли нужда от VPN?

Много хора  смятат, че не се нуждаят от VPN, ако не правят нищо незаконно. Но ние всички извършваме някои чувствителни дейности онлайн – плащане на сметки, проверка на банковите сметки или проучване на новодиагностицирано медицинско състояние – които бихме искали да запазим в тайна от хакери или рекламодатели.

Може да искате VPN, ако отговаряте на някой от следните критерии:

1. Загрижени сте какво прави вашият интернет доставчик с вашите данни.
През октомври 2021г. FCC публикува доклад, в който подробно се описва как няколко известни  интернет доставчици подвеждат своите клиенти да вярват, че не продават личните им данни, а „позволяват да бъдат използвани, прехвърляни и монетизирани от други и крият разкрития за подобни практики с дребен шрифт на техните политики за поверителност.“ Някои от тези данни след това бяха използвани за генериране на насочена реклама, поставяне на клиентите в демографски категории и, в някои случаи, споделяне на текуща информация за местоположението.

Дори и да не продават вашите данни, интернет доставчиците не са имунизирани срещу хакване. Хронологията ви на сърфиране на сървъра на вашия интернет доставчик ви прави уязвими за кражба на самоличност, ако той бъде хакнат.

Разбираемо е, че хората обичат да контролират информацията си. Едно предимство на VPN е, че блокира вашия интернет доставчик и той не вижда вашата онлайн активност, така се  защитават вашите лични данни.

2. Загрижени сте за прекомерно използване от правителството.
През 2013г. Едуард Сноудън шокира американците с новината, че NSA има безпрецедентен достъп до техните онлайн данни чрез протокола PRISM. Това разкритие и ефективното прекратяване на мрежовата неутралност през 2017г. доведоха до удвояване на използването на VPN от частни потребители в Съединените щати между 2016 и 2019г. Друго предимство на VPN е защитата от нежелано наблюдение.

Други страни, като Китай и Русия, имат активни практики за цензура в интернет, което може да ограничи достъпа ви до информация. В този случай ползата от използването на VPN е, че предотвратява цензурата. Заслужава обаче да се отбележи, че много държави с интернет цензура също ограничават достъпа до VPN, така че използването на такава е незаконно.

3. Загрижени сте какво правят приложенията и интернет услугите с вашите данни.
За съжаление, не трябва да се тревожите само за вашия интернет доставчик и възможното правителствено наблюдение. Приложенията и услугите, които използваме онлайн, също нямат добри резултати, когато става въпрос за защита на нашите данни.

Facebook е един от най-големите нарушители. Приложението събира данни, свързани с покупки, финансова информация, местоположение, информация за контакт, хронология на търсенията, хронология на браузъра и потребителско съдържание, и  го прави дори след като сте излезли от приложението.

Въпреки че VPN не може да попречи на приложенията и интернет услугите да събират всичко, той скрива вашия IP адрес, така че самоличността ви да е защитена. Освен това ограничава събирането на хронологията на вашия браузър.

4. Вие сте геймър.
Запалените геймъри също могат да се възползват от използването на VPN.

Някои игри са ограничени до определени географски региони, независимо дали поради цензура или лицензионни ограничения, така че VPN със сървър в определена област може да ви предостави достъп до играта.

Тъй като VPN блокира вашия IP адрес и следователно вашето физическо местоположение, той може също да ви предпази от тролове, които може да срещнете онлайн. Така че, ако се сблъскате с ужасен губещ в игра, неговото поведение на тролване няма да ви последва в реалния живот.

И накрая, VPN мрежите ви предпазват от ограничаване на честотната лента, което се случва, когато доставчик на интернет услуги умишлено забавя връзката ви по време на случаи на пиково използване, за да предотврати претоварването на мрежата. Геймърите са чести мишени на дроселиране, тъй като стрийминг игрите могат да изядат много честотна лента.

5. Банкирате или пазарувате онлайн.
VPN защитава вашите данни, когато банкирате или пазарувате онлайн, като ви предпазва от хакери, киберпрестъпници и крадци на самоличност.

Освен това може да ви спести пари, когато правите покупки, свързани с пътуване, като хотелска резервация или самолетен билет. Ако сте проучвали пътуване, уебсайт, който продава самолетни билети, може да разбере от хронологията ви на сърфиране и следователно да ви покаже по-скъпи билети.

VPN също може да ви защити от ценова дискриминация. Компаниите могат да таксуват различни суми за нещо в зависимост от това къде живеете. Например хората, които живеят в по-големи градове като Лос Анджелис и Ню Йорк, често плащат повече за същите услуги като някой друг в по-малко богат район.

В други случаи на ценова дискриминация, вашият интернет доставчик може да продаде вашите данни на производител, от който често купувате, който след това ще ви таксува повече, защото знае, че сте ангажиран клиент и следователно е по-вероятно да продължите да купувате, дори ако цената се увеличи.

6. Пътувате или използвате често обществени Wi-Fi мрежи.
Всяка обществена Wi-Fi мрежа е податлива на атаки от хакери, крадци на самоличност и киберпрестъпници. В някои случаи те дори създават фалшиви обществени Wi-Fi мрежи и проследяват всяка парола, която въвеждате, за да могат да откраднат самоличността ви.

Ако използвате обществен Wi-Fi на летища, библиотеки или кафенета, VPN може да ви предпази.

7. Искате да предавате поточно геоблокирано съдържание.
Ако пътувате в чужбина и все пак искате да предавате поточно най-новото предаване, което гледате у дома, или да предавате поточно базирани в региона спортни събития, VPN може да ви помогне да получите достъп до тях. Просто ще трябва да се уверите, че сте избрали VPN доставчик със сървър в региона, от който искате да предавате поточно съдържание.

Въпреки че само по себе си не е незаконно, трябва да отбележим, че подправянето на местоположението ви за достъп до геоблокирано съдържание може да наруши потребителските споразумения за услуги за стрийминг.

8. Искате да заобиколите защитна стена.
VPN може да ви помогне да заобиколите защитна стена, за да видите блокирано съдържание на работа или в училище. Въпреки това, ако използвате обществено устройство, предоставено от училището или вашия работодател, те пак може да видят какво съдържание разглеждате, така че използвайте VPN внимателно.

9. Работите дистанционно.
Първоначално Microsoft разработи VPN, както ги познаваме през 90-те години, за да позволи на отдалечените служители да имат достъп до защитени файлове и документи. Днес компании по целия свят ги използват, за да защитят компанията, като същевременно позволяват на служителите да работят от вкъщи или по време на командировки.

Как да настроите VPN

Процесът на настройка за VPN може да варира в зависимост от типа, от който се нуждаете. Повечето лични VPN мрежи обаче са лесни за инсталиране и активиране.

Стъпка 1: Инсталирайте VPN софтуер
Изтеглянето на VPN софтуер е един от най-лесните начини за инсталиране на VPN на вашия персонален компютър или устройство. След като изберете уважаван доставчик на VPN услуги, можете да започнете процеса, като инсталирате VPN софтуер, съвместим с вашето устройство и операционна система. Ако имате Windows или Android, можете да изтеглите Panda Security VPN безплатно, за да започнете. Много доставчици на услуги също предлагат VPN приложения, които можете да изтеглите на мобилното си устройство.

Стъпка 2: Активирайте своя VPN
След като изтеглите софтуера за VPN, ще трябва да го активирате през главния прозорец или менюто за конфигурации. Този процес може да варира в зависимост от вида на VPN и устройството, което имате, така че не забравяйте да прочетете внимателно всички предоставени инструкции, преди да активирате. Ако се свързвате към VPN за отдалечен достъп на фирмено устройство, то може вече да е активирано за вас.

Стъпка 3: Влезте или удостоверете връзката
Ако се свързвате към VPN мрежата на вашия работодател, вероятно ще трябва да въведете парола или да инсталирате специален сертификат, за да завършите процеса на настройка. Това позволява на системата да провери дали сте оторизиран потребител. В някои случаи може да се наложи да въвеждате отново данните си за вход всеки път, когато искате да се свържете с мрежата.

A graphic highlighting the different things to consider when choosing a VPN provider

Как да изберете VPN доставчик

Кой VPN доставчик ще изберете в крайна сметка зависи от това за какво искате VPN и кои функции са най-важни за вас. Препоръчваме да вземете предвид следното:

Как един доставчик прави парите си?
За много хора това е най-важното съображение при вземането на решение. Предлагат се безплатни VPN мрежи, но имайте предвид, че поддържането на сървъри струва пари и една компания трябва да печели пари по някакъв начин. Повечето безплатни VPN доставчици може да имат по-високи нива на прекъсване на връзката или липса на сигурност, тъй като техните сървъри са зле поддържани. Други могат да финансират сървърите си чрез продажба на реклами, прилагане на ограничения за данни или дори продажба на регистрационни файлове на вашето онлайн поведение.

Какви протоколи за сигурност използва доставчикът на VPN?
Различните VPN използват различни протоколи за сигурност, за да криптират вашите данни, всеки със собствен набор от силни и слаби страни. OpenVPN е един от най-сигурните VPN протоколи за сигурност, тъй като е с отворен код, което означава, че може да се адаптира към най-новите заплахи за сигурността бързо и лесно, запазвайки вашите данни защитени.

Доставчикът на VPN има ли политика без регистрация?
Въпреки че може да изглежда контраинтуитивно, някои доставчици на VPN регистрират поведението ви онлайн точно както прави вашият интернет доставчик. Така че, ако основната ви мотивация за използване на VPN е да запазите поверителна хронологията си на сърфиране, изберете VPN доставчик с политика без регистрация.

Колко сървъра има VPN доставчикът и къде се намират?
Тъй като доставчикът на VPN ви присвоява IP адрес на един от техните сървъри, всичко, което правите онлайн, трябва първо да премине през този сървър. Ако доставчикът на VPN има ограничен брой сървъри, повече трафик ще бъде насочен през него, което може драстично да намали скоростта. Ако VPN сървърът е далеч от вас, това също може да намали скоростта ви, тъй като вашите данни трябва да пътуват по-далеч. Ако основната ви причина за използване на VPN е достъп до геоблокирано съдържание като услуга за стрийминг, ще искате да се уверите, че доставчикът на VPN има сървър на местоположението, което искате да измамите.

Доставчикът на VPN има ли ограничения за данни или честотна лента?
Някои VPN доставчици ограничават данните или честотната лента по време на пиковите часове (знак, че нямат достатъчно сървъри) или ако използвате много данни или честотна лента. Ще искате да обмислите това внимателно в зависимост от това от колко данни или честотна лента имате нужда. Геймърът ще се нуждае от много повече честотна лента, отколкото някой, който работи върху електронни таблици онлайн за работа.

Доставчикът на VPN има ли ключ за изключване?
Въпреки че VPN мрежите са по-безопасни от обществените Wi-Fi мрежи, те не са непроницаеми. Някои доставчици на VPN включват функция за прекъсване, така че ако връзката ви бъде нарушена по някаква причина, VPN автоматично ще изключи програмите, за да защити вашите данни.

Доставчикът на VPN позволява ли достъп от множество устройства? Могат ли тези устройства да използват VPN едновременно?
VPN доставчиците обикновено позволяват три устройства в един акаунт, въпреки че можете да платите повече за достъп от повече устройства. Някои VPN доставчици може да ограничат колко устройства могат да бъдат свързани едновременно. Ако сте в дом с много членове на семейството, които може да са онлайн или да стриймват по едно и също време, едновременният достъп вероятно е по-важен за вас, отколкото за някой, който живее сам.

Доставчикът на VPN работи ли с вашата операционна система и осигурява ли адекватна поддръжка на клиенти?
Не искате да плащате за VPN, който няма да работи на вашето устройство или който няма да може да ви помогне, ако имате въпрос. Прочетете онлайн рецензии и проучете социалните медии, за да разберете по-добре клиентското обслужване на VPN доставчика от реални хора.

Доставчикът на VPN предлага ли допълнителни услуги като рекламни блокери?
В допълнение към запазването на поверителността на вашето местоположение и историята на сърфиране, някои доставчици на VPN също предоставят допълнителни полезни услуги като възможности за блокиране на реклами, за да подобрят изживяването ви при сърфиране.

Потенциални недостатъци на VPN

Използването на VPN е страхотна стратегия да се защитите онлайн, но не е безупречна. Има няколко ограничения и недостатъци при използването на VPN:

 • VPN не ви предпазва от злонамерен софтуер, троянски коне, вируси и т.н. Докато използвате VPN, важно е да използвате и антивирусен софтуер.
 • VPN не ви защитава от бисквитки. Бисквитките са малки пакети с код, които уебсайтовете изпращат на вашето устройство, за да ви запомнят. Това е начинът, по който те запомнят информацията ви за вход и какво има в пазарската ви количка дори след като сте излезли. Дори когато използвате VPN, тези бисквитки могат да проследяват поведението ви, въпреки че ще бъдат свързани с вашия фалшив IP адрес, за да запазят поверителността ви.
 • VPN не спира приложенията да виждат това, което харесвате. Те пак ще виждат с какво съдържание се ангажирате и ще използват тази информация, за да персонализират рекламите, които виждате в приложението. VPN обаче ще предпази тази информация от обвързване с вашия IP адрес.
 • VPN на вашия телефон не защитава вашите телефонни обаждания или текстови съобщения. VPN мрежите криптират само това, което се предава чрез интернет връзка. Вашият телефонен оператор все още има достъп до вашите записи на разговори и текстови съобщения.
 • – VPN може да бъде хакнат. Препоръчително е да използвате VPN с клауза без регистрация. Ако VPN сървърът е хакнат, няма да има запис за вашето онлайн поведение.
 • VPN може да забави вашата интернет връзка. Използването на VPN добавя още една стъпка към процеса на предаване на данни между вашия компютър и вашата крайна дестинация в интернет. Тази стъпка може да отнеме допълнително време, особено ако се свързвате към VPN сървър, който е географски далеч от вас.

Често задавани въпроси

За да научите повече за VPN, разгледайте тези най-често задавани въпроси:

Безопасни ли са VPN?
Стига да изберете уважаван доставчик на услуги, инсталирането на VPN е един от най-сигурните начини за защита на вашите данни и онлайн активност. Въпреки това VPN мрежите имат някои ограничения. Те не предпазват от фишинг измами или злонамерен софтуер, така че е важно да използвате качествен антивирусен софтуер като допълнителен слой на защита.

Трябва ли да оставя VPN включен през цялото време?
Свързвате се с вашата VPN всеки път, когато използвате вашето устройство, особено ако се свързвате към обществен Wi-Fi. Това гарантира, че връзката ви винаги е частна и предотвратява достъпа на трети страни до вашите лични данни или онлайн активност.

Можете ли да бъдете проследени, когато използвате VPN?
За съжаление в някои случаи все още можете да бъдете проследявани, докато използвате VPN. Ако вашият VPN е с ниско качество или не е инсталиран правилно, той може да не предлага толкова защита, колкото трябва. Определени дейности – като публикуване на лична информация онлайн или влизане в акаунта ви в Google – също могат да позволят на трети страни достъп до вашето местоположение или друга чувствителна информация, дори когато използвате VPN.

Колко струва VPN?
Разходите за инсталиране на VPN варират в зависимост от типа, устройството и нивото на защита. Някои компании предлагат безплатно лично изтегляне на VPN, докато премиум версиите могат да струват от $2 до $15 на месец.

Може ли някой да определи дали използвам VPN?
Никой уебсайт, който посещавате, няма да може да разбере, че вашият IP адрес принадлежи на VPN сървър. Ще изглежда като всеки друг IP адрес.

Вашият интернет доставчик обаче ще може да каже, че IP адресът, който ви е присвоил, не съвпада с този, от който работите, но вие не нарушавате никакви закони, така че те не могат да направят нищо.

Законни ли са VPN?
В повечето държави VPN мрежите са законни. Въпреки това, в страни с интернет цензура, използването на VPN може да бъде ограничено или напълно незаконно.

Не забравяйте, че ако участвате в незаконна дейност, докато сте на VPN, тази дейност все още е незаконна. VPN не е карта за излизане от затвора за извършване на престъпления.

Използването на VPN изтощава ли батерията на вашето устройство?
Използването на VPN може да изтощи батерията на вашето устройство, но някои VPN услуги включват функция за пестене на енергия, която ще изключи VPN, когато устройството ви заспи. Това може да ви спести малко живот на батерията.

Има ли безплатни VPN доставчици?
Има безплатни VPN доставчици, но имайте предвид, че те трябва да печелят пари по някакъв начин и ако не ги правят от вас, има вероятност да регистрират вашите данни и да ги продадат или да разрешат реклама, докато използвате VPN. Други компании може да не поддържат правилно сървърите си, което води до прекъсване на обслужването и по-бавни скорости.

Все още ли имам нужда от антивирусен софтуер, ако използвам VPN?
VPN мрежите шифроват само вашите данни и вашия IP адрес, така че все пак ще имате нужда от антивирусен софтуер, който да ви предпазва от зловреден софтуер и други заплахи, докато сте онлайн.

Мога ли да използвам VPN на телефона си?
Да, можете да инсталирате VPN на телефона си. Тъй като повечето телефони се свързват към обществени Wi-Fi мрежи, от решаващо значение е да защитите телефона си с VPN.

За да инсталирате VPN на телефона си, ще трябва да изтеглите приложение от магазина за приложения на Android или Apple.

През август 2022г. изследователят по сигурността Майкъл Хоровиц разкри, че устройствата на Apple може да заобиколят всяка инсталирана VPN, което им позволява да изтекат данни. Поради тази причина бъдете внимателни, когато сте онлайн на устройство с iOS, дори когато вашият VPN ви каже, че е свързан.

Какво е VPN номер?
Това е често срещано погрешно схващане. VPN няма номер; по-скоро скрива вашия действителен IP адрес (четири до шестцифрено число) и подправя нов на техния криптиран сървър.

Ако обаче използвате корпоративна VPN, те може да използват няколко различни, които се идентифицират с номер.

Каква е разликата между VPN и Tor?
И VPN, и Tor защитават вашата самоличност, местоположение и данни, докато сте онлайн.

Tor е интернет браузър, който скрива вашите данни, като ги канализира през три различни Tor сървъра, наречени възли, и ги криптира на всеки етап. Въпреки че това отскачащо и трислойно криптиране прави данните ви трудни за проследяване, то също значително забавя вашата интернет връзка.

VPN, за разлика от тях, има само една допълнителна точка в интернет пътуването на вашите данни, което го прави значително по-бърз от браузър Tor.

VPN мрежите бързо набират популярност като инструмент за киберсигурност благодарение на лесната си употреба и възможностите за киберсигурност. Ако сте готови да инсталирате VPN на вашето устройство, разгледайте нашите VPN опции за Windows и Android или вижте нашето ръководство за това как да проверите дали вашата VPN работи.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
21 юни 2024

Хакери на Хамас шпионират Палестина и Египет

Хакери, свързани с Хамас, са замесени в пет кампании за кибершпиона...
Бъдете социални
Още по темата
14/06/2024

Как да повишим киберсигурно...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което...
13/06/2024

Рискове, свързани с OAuth: ...

Вече сме твърде добре запознати с...
05/06/2024

Защо киберсигурността е от ...

В цифровата ера киберсигурността вече  е...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!