Търсене
Close this search box.

Виртуално пачване: решението за Windows 10 след 14.10.2025

Windows 10, която все още е най-разпространената операционна система за настолни компютри, обяви края на поддръжката си за 14 октомври 2025 г. Настоящата версия, 22H2, ще бъде последната версия на Windows 10, което означава, че Microsoft ще спре да предоставя поддръжка и актуализации на сигурността за тази конкретна версия и всички уязвимости, открити след датата на EOL (End of Life), няма да бъдат отстранени от Microsoft, което оставя вашата операционна система и тази на вашите клиенти изложени на рискове за сигурността.

Предишните версии на операционната система Windows, като Windows XP, Windows Vista, Windows 7 и дори Windows 8, вече са достигнали EOL, така че няма актуализации на сигурността за уязвимостите в тези системи, както ще се случи с Windows 10 на обявената дата за край на поддръжката.

В този контекст възможността да се разчита на решение, което включва функции за виртуално кърпене, е от ключово значение. Virtual Patching е техника за сигурност, която дава възможност за защита на системи и приложения, без да е необходимо да се прилага официална софтуерна кръпка. С други думи, тя се състои в прилагане на правила за сигурност в допълнителни слоеве за сигурност, като например антиексплойт или система за предотвратяване на проникване (IPS), за да се предотврати изпълнението на експлойт, без да е необходимо да се закърпва уязвимостта в засегнатото приложение.

Как виртуалното пачване  може да ви помогне с Windows 10

Защита срещу непоправени уязвимости: чрез прилагане на мерките на Virtual Patching известните уязвимости могат да бъдат блокирани и намалени, дори ако не получавате официални актуализации на сигурността. Това намалява риска от използване на уязвимости и потенциални атаки, насочени към вашата система или тази на вашите клиенти.

Допълнително време за миграция: По време на периода на отпадане на Windows клиентите ви може все още да са в процес на миграция към по-нова версия на операционната система. Virtual Patching осигурява допълнително време за завършване на миграцията, без да излага системите на известни заплахи за сигурността.

Защита на наследени системи: Вашият бизнес или бизнесът на вашите клиенти може да има критични системи или персонализирани приложения, които работят само с определена версия на Windows, която е в процес на изчерпване. С помощта на Virtual Patching можете да защитите тези наследени системи, докато планирате дългосрочна стратегия, като например миграция или пренаписване на приложения.

Гъвкавост при управлението на актуализациите: В някои случаи актуализациите за сигурност могат да предизвикат проблеми със съвместимостта с определени системи или приложения. Като използвате Virtual Patching, можете да имате по-голям контрол върху актуализациите и да намалите потенциалните рискове, свързани с незабавните актуализации.

Важно е да се отбележи, че Virtual Patching може да не покрива всички начини за използване на уязвими приложения, така че не замества необходимостта от поддържане на системите в актуално състояние и преминаване към поддържани версии на Windows. Въпреки това по време на периода на извеждане от употреба наличието на това допълнително ниво на защита може да ви помогне да намалите рисковете за сигурността и да защитите системите, докато завършите миграцията към поддържана и съвместима версия на операционната система.

За да намалим повърхността на атаките при използване на операционни системи или приложения от трети страни в EOL, се нуждаем от решение, което включва технологии като:

  • Контекстни открития, които предотвратяват изпълнението на аномални поведения, които често се използват чрез уязвимости.
  • Антиексплоатационна технология, която спира уязвимото поведение още преди да е налична кръпка.
  • Възможност за инспектиране на мрежовите пакети с помощта на технология за защитна стена, за да се откаже мрежовият трафик, който експлоатира уязвимости.

Watchguard EDPR включва всички тези технологии, които помагат за намаляване на повърхността на атаките, като допълват нашето решение за управление на кръпки, за да осигурят максимална защита на системите, използващи излязъл от употреба софтуер.

Източник: watchguard.com

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...
Бъдете социални
Още по темата
24/07/2024

Юлските актуализации за сиг...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на...
19/07/2024

Тази актуализация на Micros...

При свързване с непознати обществени Wi-Fi...
11/07/2024

Атакуващите са използвали у...

Изглежда два различни престъпни колектива  използват...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!