Търсене
Close this search box.

Визова забрана за шпионски софтуер в САЩ

Държавният секретар Антъни Джей Блинкен обяви днес нова политика за визови ограничения, която ще позволи на Държавния департамент да забрани на лица, свързани с търговски шпионски софтуер, да влизат в САЩ.

„Държавният департамент прилага днес нова политика, която ще позволи налагането на визови ограничения на лица, свързани със злоупотреба с търговски шпионски софтуер“, заяви Блинкен.

„Такива действия са свързани с произволни задържания, принудителни изчезвания и извънсъдебни убийства в най-ужасните случаи. Освен това злоупотребата с тези инструменти представлява заплаха за сигурността и контраразузнаването на американския персонал.“

Като част от тези усилия администрацията на Байдън издаде и изпълнителна заповед, с която забрани на правителството на САЩ да използва наемнически инструменти за наблюдение, които могат да представляват риск за външнополитическите интереси или националната сигурност.

Администрацията на Байдън публикува ръководни принципи за правителствата за предотвратяване на злоупотребата с технологии за наблюдение в рамките на съвместни усилия с 36 други правителства (известни като Коалиция за свобода онлайн) за предотвратяване на нарушенията на правата на човека.

Администрацията на Байдън също така публикува ръководни принципи по отношение на използването на технологии за наблюдение от страна на правителствата в рамките на съвместни усилия с 36 други правителства (известни като Freedom Online Coalition) за предотвратяване на злоупотребата с тях с цел създаване на условия за нарушаване на правата на човека.

Бюрото за промишленост и сигурност (BIS) към Министерството на търговията добави четири европейски търговски дружества за шпионски софтуер към своя Списък на субектите през юли 2023 г. поради участието им в трафика на кибернетични експлойти, използвани за хакване на устройствата на високорискови лица по целия свят.

Според Държавния департамент внедряването в световен мащаб на търговски шпионски инструменти, разработени от Intellexa S.A. от Гърция, Intellexa Limited от Ирландия, Cytrox Holdings Zrt от Унгария и Cytrox AD от Северна Македония, е имало за цел сплашване на политически противници, ограничаване на свободата на словото, потискане на инакомислието и следене на дейността на журналистите.

Визова забрана за шпионски софтуер в САЩ

Преди санкциите Групата за анализ на заплахите (TAG) на Google свърза Cytrox през май 2022 г. с множество уязвимости от типа „нулев ден“, използвани в шпионските атаки Predator, насочени към потребителите на Android, докато Intellexa беше обозначена като производител на шпионския софтуер Predator за Android и неговия зареждащ модул Alien от изследователите по сигурността Cisco Talos и Citizen Lab.

Шпионският софтуер на Intellexa е използван и в различни кампании за наблюдение, насочени към високопоставени европейски политици, журналисти и ръководители на Meta.

През ноември 2021 г. Министерството на търговията наложи санкции на още четири компании от Израел, Русия и Сингапур заради участието им в разработването на шпионски софтуер или продажбата на хакерски инструменти, използвани от спонсорирани от държавата хакерски групи.

Positive Technologies в Русия и Computer Security Initiative Consultancy (CSIS) в Сингапур бяха забранени за търговия с експлойти и хакерски инструменти. Израелските производители на шпионски софтуер Candiru и NSO Group бяха включени в списъка за разработване и комерсиализиране на шпионски софтуер, използван за атакуване на активисти и журналисти по целия свят.

„Съединените щати продължават да са обезпокоени от нарастващата злоупотреба с комерсиален шпионски софтуер по целия свят за улесняване на репресиите, ограничаване на свободното движение на информация и създаване на условия за нарушаване на човешките права“, заяви Блинкен.

„Съединените щати застават на страната на правата на човека и основните свободи и ще продължат да насърчават търсенето на отговорност от лицата, замесени в злоупотреба с търговски шпионски софтуер.“

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
12 април 2024

Глобиха AWS с над 1 млрд. лева

Съдебните заседатели установиха, че AWS е нарушила правата на собст...
Бъдете социални
Още по темата
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
13/04/2024

На федералните агенции на С...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и...
07/04/2024

МЗ на САЩ предупреждава бол...

Министерството на здравеопазването и човешките ресурси...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!