Търсене
Close this search box.

Внимавайте с услугите на Meta

80 % от всички онлайн измами,  произлизат от платформа  на Meta.

Миналия месец британската банка TSB публикува шокираща статистика – 80 % от всички онлайн измами, насочени към нейни клиенти, произхождат от платформата Meta. Според тяхното проучване има три основни измами: покупка, самозван избор и инвестиционни измами.

Тези онлайн измами използват три от най-популярните услуги на Meta, за да се насочат към жертвите: Facebook Marketplace, WhatsApp и Instagram.

Пазете се от Facebook Marketplace

Facebook Marketplace се превърна в изключително полезен инструмент за хората, които искат да купуват и продават предмети. Но с такава голяма потенциална аудитория уебсайтът е и магнит за измамниците.

Най-популярната измама е просто да се продават несъществуващи предмети, като се използва фалшив акаунт във Facebook. Измамникът приема плащането и след това изчезва с парите на жертвата си. Според TSB 60% от всички случаи на измама при покупка, докладвани от техни клиенти, са заради измама във Facebook Marketplace.

Пазете се от WhatsApp

Безспорно най-популярното приложение за незабавни съобщения в света, WhatsApp, има повече от 2 милиарда потребители в целия свят. Или 2 милиарда потенциални жертви на киберпрестъпления.

Най-популярната и ефективна измама в WhatsApp е известна като „измама с представяне за друго лице“. Жертвите получават съобщение от някой, който се представя за приятел или член на семейството, който се нуждае спешно от пари, за да разреши спешен проблем, например медицинско лечение, да плати неочаквана сметка или някакъв друг неотложен проблем. Ако жертвата изпрати пари, измамникът просто изчезва.

Пазете се от Instagram

Възможно е да спечелите състояние на фондовата борса – ако знаете какво правите. Много измамници вече използват Instagram, за да се свържат с потенциални жертви, които искат да инвестират и да спечелят.

Известни като „обръщане на пари“, измамниците ще рекламират в Instagram своята евтина инвестиционна експертиза. Жертвите се насърчават да направят банков превод, който измамникът ще инвестира от тяхно име – и гарантирано ще последват големи печалби. Проблемът е, че след като преводът е направен, измамникът изчезва с парите. TSB изчислява, че 67% от всички инвестиционни измами, с които се сблъскват клиентите им, са извършени чрез Instagram.

Как да останете в безопасност

Платформите на Meta – Facebook Marketplace, WhatsApp и Instagram – са незаменими за повечето хора. Те не биха могли да спрат да използват тези услуги, дори и да искат. Затова вместо това трябва да бъдем малко по-умни по отношение на начина, по който ги използваме.

В повечето случаи можете да разпознаете измамата, като отделите няколко минути, за да обмислите това, което виждате, и си зададете няколко прости въпроса:

Твърде добра ли е сделката, за да е истина? – Ако видите, че даден артикул се продава онлайн на необичайно ниска цена, има голяма вероятност да става въпрос за измама. Свържете се с продавача и попитайте дали можете да видите стоката „на живо“, преди да извършите плащането – ако той откаже, вероятно е измамник.
Наистина ли моят приятел се нуждае от пари? – Обадете се на приятеля или члена на семейството си, за да проверите дали наистина е в беда, преди да изпратите пари. Много е вероятно контактите ви да са наред – а спешното съобщение да е просто измама.
Трябва ли да се доверя на този човек? – Инвестициите могат да бъдат изключително рисковани, а даването на пари на хора в Instagram е направо опасно. Винаги проучвайте внимателно възможностите за инвестиране, преди да правите банкови преводи – и не забравяйте първо да поискате съвет от професионалист (например от банката си).
Струва си да запомните, че тези съвети важат и за всяка онлайн услуга – не само за Мета.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
Бъдете социални
Още по темата
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
02/04/2024

Индия спасява 250 граждани,...

Индийското правителство съобщи, че е спасило...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!