Търсене
Close this search box.

Войната за чиповете

Производителят на машини за чипове ASML разполага с възможност да деактивира дистанционно оборудването си в заводите на TSMC, ако Китай нахлуе в Тайван.

TSMC е най-големият клиент на системите за EUV литография на ASML, които използват екстремни ултравиолетови вълни (EUV) за производство на полупроводници от най-висок клас. Тези чипове дават възможност за широк спектър от приложения – от интелигентни технологии като телефони и автомобилна електроника до (най-важното) изкуствен интелект и военни приложения.

EUV са най-усъвършенстваните машини на пазара – и ASML е единственият производител в света. Това поставя холандския технологичен гигант (за пореден път) в центъра на ескалиращата война за чипове.

Позовавайки се на анонимни източници, запознати с въпроса, Bloomberg съобщава, че американски правителствени служители са изразили загриженост относно последиците от попадането на усъвършенстваните машини на TSMC (задвижвани от технологията EUV на ASML) в ръцете на Китай в случай на нападение срещу Тайван.

Според източниците ASML се е срещнала с холандското правителство и е уверила служителите, че може да деактивира машините от разстояние. Съобщава се, че компанията може да даде възможност за изключване чрез софтуерни актуализации, необходими по време на поддръжката, за да се поддържа работата на машините.

На своя уебсайт компанията заявява, че вграденият ѝ софтуер „управлява и контролира“ всички нейни литографски системи, като включва „милиони редове код“. Не е изключено един от тези редове да съдържа изключвател.

Войната за чипове в основата на геополитическото напрежение

Чиповете се превърнаха в най-търсената стока, която е в основата на всички технологии, които поддържат икономиката и света ни в движение. Поради това те са в центъра на геополитическата шахматна дъска.

На фона на усилията на световните правителства да осигурят производството и доставките на чипове, напрежението е особено голямо между САЩ и Китай.

САЩ не просто инвестират в увеличаване на вътрешното си производство на чипове, но и блокират достъпа на Китай до високотехнологични чипове или оборудване за тяхното производство. Това включва и една от машините на ASML за дълбоко ултравиолетово лъчение (DUV), която се използва за по-малко усъвършенствани чипове.

От 2019 г. на ASML е забранено да продава най-модерното си оборудване на Китай.

Евентуално нахлуване в Тайван би означавало, че Китай ще получи достъп до всяко оборудване, което и САЩ, и Нидерландия се стремят да държат извън обсега на Пекин.

То би могло също така да възпрепятства достъпа на Европа и САЩ до критични вериги за доставки. Чрез TSMC Тайван произвежда приблизително 90 % от най-модерните чипове в света.

Китай отдавна претендира за Тайван като своя територия и настоява за мирно обединение, въпреки че никога не е изключвал използването на сила. Китайският президент Си отхвърли прогнозите на САЩ за скорошно обединение до 2027 г.

Напрежението обаче нараства, тъй като новоизбраният президент на Тайван Лай Чинг-те призовава Китай да прекрати военните заплахи и сплашването.

Министърът на търговията на САЩ Рей Геймондо наскоро заяви, че едно китайско поглъщане на TSMC би било „абсолютно опустошително“ за доставките на полупроводници в страната.

Макар да не е сигурно дали ASML действително има властта да издърпа щепсела на машините си, в случай на инвазия е ясно, че достъпът до нейното оборудване би разместил още повече фигурите на дъската.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
17 юни 2024

ASUS предупреждава за проблеми при 7 рутера

ASUS пусна нова актуализация на фърмуера, която отстранява уязвимос...
16 юни 2024

CISA предупреждава за бъг в Windows, използван ...

Американската агенция за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
Бъдете социални
Още по темата
17/06/2024

Потребностите от електроене...

Новото партньорство на Google с базираната...
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!