Търсене
Close this search box.

VPN: Ръководство за начинаещи

VPN (виртуална частна мрежа) е инструмент за киберсигурност, който защитава вашите данни и ви позволява да разглеждате частно, когато сте свързани с обществена мрежа. Той създава криптиран тунел между вашето устройство и отдалечен сървър, който маскира вашия IP (интернет протокол) адрес и онлайн дейност.

Настройването на VPN е един от най -добрите начини да осигурите вашата онлайн дейност и да предотвратите  хакери или трети страни да имат достъп до чувствителна информация онлайн. Важно е обаче да разберете как работят VPN и кой тип е най -подходящ за вашите устройства, преди да започнете.

Как работи VPN?

За да разберете как работи VPN, важно е да знаете основите на процеса на интернет връзка. Когато се опитвате да получите достъп до уебсайт нормално, вашето устройство изпраща заявката чрез вашия доставчик на интернет услуги (ISP), за да ви свърже към сайта. Въпреки че този процес не е по своята същност лош, той позволява на вашия ISP да проследява историята на сърфирането ви и дава на всички уебсайтове, които посещавате достъп до вашия уникален IP адрес.

Когато имате инсталиран VPN, вашето устройство се свързва с отдалечен VPN сървър, създавайки защитен тунел, който криптира вашия трафик, преди да премине през вашия ISP. Това не позволява на ISP да интерпретира вашата онлайн дейност и скрива вашия IP адрес от уебсайтовете, които посещавате. Вместо да регистрират вашия IP адрес, сайтовете, които посещавате, ще могат да видят адреса, свързан с отдалечения VPN сървър.

VPN криптирането също защитава вашите данни от външни атаки. Ако трета страна получи достъп или се опита да наблюдава вашата онлайн дейност, те няма да могат да я интерпретират. Това включва сайтовете, които посещавате, местоположението на вашето устройство и всяка информация, която споделяте или получавате, докато сте свързани с интернет.

Видове VPN

Типът VPN, от който се нуждаете, зависи от вашето устройство и дали го използвате в лична или бизнес среда. Има четири основни вида VPN: личен, отдалечен достъп, сайт и мобилен.

Рерсонална VPN

Ако искате да добавите допълнителен слой сигурност към вашия лаптоп или компютър, личният VPN е най -добрият ви вариант. Личен VPN работи, като свързва потребителя с отдалечен сървър на различно географско място и установява криптиран тунел. Това криптира вашите данни, прикрива вашата самоличност и не позволява на третите страни да видят вашето физическо местоположение. Тъй като личните VPN могат да свързват потребителите със сървъри в друга държава, те често се използват за избягване на цензурата.

След като инсталирате личен VPN софтуер на устройството си, ще можете да се свържете със споделени и обществени мрежи чрез криптирана връзка. Това е особено полезно, ако планирате да се свържете с публичен  Wi-Fi в кафене или друго обществено място, където хакерите могат да дебнат.

Най -добро за: Шифроване на онлайн дейност и прикриване на географското местоположение на потребителя на лично устройство

VPN за отдалечен достъп

VPN за отдалечен достъп е популярен избор за служители, пътуващи по бизнес или работещи дистанционно. Този тип VPN свързва потребителите директно с частната мрежа на тяхната компания чрез публична или лична Wi-Fi. За разлика от частните VPN, VPN с отдалечен достъп ви позволява да се свържете директно с вътрешната мрежа на работодателя си, сякаш сте в офиса. Това предоставя достъп до фирмени файлове и ресурси и криптира данни, докато пътува по интернет.

За да инсталирате VPN с отдалечен достъп на вашето устройство, вероятно ще трябва да инсталирате специален софтуер или да конфигурирате вашата операционна система. След като VPN е инсталиран, вашият работодател вероятно ще изисква парола или друга форма на удостоверяване за достъп до мрежата на компанията.

Най -добро за: Свързване на отдалечени служители с вътрешната мрежа на компанията

Site-to-Site VPN

Докато VPN за отдалечен достъп позволява на отделните служители да се свързват с мрежата на компанията дистанционно, VPN на сайта са проектирани да комбинират две отделни мрежи на компаниите, сякаш са една. Компаниите с множество клонове и фирми, които често правят бизнес помежду си, обикновено ги използват за комуникация в една споделена мрежа.

VPN на сайтоа работи, като създава защитен тунел между две отделни мрежи и криптиращи данни, докато пътува между тях. Отделните компании с множество мрежи могат да използват VPN, базиран на интранет, VPN от сайт до място, който установява една широка мрежа (WAN), която потребителите могат да се свържат с използването на защитен вход или друг метод за удостоверяване.

За да установи връзка между мрежите на две отделни компании, всяка компания трябва да се свърже с VPN, базиран на екстранет. Този тип VPN на свързва външен доставчик или бизнес към мрежата на компанията, създавайки сигурна връзка за търговия или споделяне на чувствителни данни.

Най -доброто за: Комбиниране на две отделни фирмени мрежи за създаване на една защитена мрежа

Мобилен VPN

За разлика от VPN с отдалечен достъп, мобилен VPN позволява на потребителите да останат свързани към локалната мрежа на работодателя или организацията, дори при превключване между Wi-Fi или клетъчни мрежи. Това го прави по -добър вариант за хората, които се свързват от мобилно устройство или такива с нестабилна интернет връзка.

Мобилният VPN може да функционира  като отдалечен достъп или личен VPN. След като връзката бъде удостоверена, потребителят може да получи достъп до локална мрежа чрез криптиран тунел. VPN тунелът обаче се свързва с логически IP адрес, уникален за устройството, а не към Wi-Fi или клетъчната мрежа. Това позволява сигурната връзка да остане отворена, дори ако потребителят превключва от една Wi-Fi мрежа в друга.

Най-добро за: Потребителите, които често превключват между Wi-Fi или клетъчни мрежи или имат нестабилна интернет връзка

Как да настроите VPN

Процесът на настройка за VPN може да варира в зависимост от типа, от който се нуждаете. Повечето лични VPN обаче са лесни за инсталиране и активиране.

Стъпка 1: Инсталиране на VPN софтуер

Изтеглянето на VPN софтуер е един от най -лесните начини да инсталирате VPN на вашия персонален компютър или устройство. След като изберете реномиран доставчик на VPN услуги, можете да стартирате процеса, като инсталирате VPN софтуер, който е съвместим с вашето устройство и операционна система. Ако имате Windows или Android, можете да изтеглите PANDA Security VPN безплатно, за да започнете. Много доставчици на услуги предлагат и VPN приложения, които можете да изтеглите на мобилното си устройство.

Стъпка 2: Активирайте вашия VPN

След като изтеглите VPN софтуер, ще трябва да го активирате през главния прозорец или менюто за конфигурации. Този процес може да варира в зависимост от вида на VPN и устройството, което имате, така че не забравяйте внимателно да прочетете всички предоставени инструкции преди да  активирате. Ако се свързвате с VPN за отдалечен достъп на фирмено устройство, то може вече да бъде активирано за вас.

Стъпка 3: Вход или удостоверяване на връзка

Ако се свързвате с VPN мрежата на вашия работодател, вероятно ще трябва да въведете парола или да инсталирате специален сертификат, за да завършите процеса на настройка. Това позволява на системата да провери дали сте упълномощен потребител. В някои случаи може да се наложи да въведете отново информацията си за вход всеки път, когато искате да се свържете с мрежата.

Предимства от използването на VPN

VPN предлага множество предимства, от криптиране на чувствителна информация до избягване на цензурата. Някои от най -честите причини да използвате VPN включват:

Предотвратява цензурата

Ако живеете в страна, която цензурира определени уебсайтове, VPN може да ви помогне и да ви предостави достъп. Някои VPN  ви позволяват да изберете географското местоположение на VPN сървъра, към който се свързвате. Например, ако страната, в която живеете е в Blocks Twitter.com, можете да получите достъп до нея, като се свържете с VPN сървър в страна, в която Twitter е нецензуриран. Тази функция направи VPN широко популярни в Китай, Индонезия, Русия и други страни, които ограничават използването на интернет.

Избягва нежеланото наблюдение

Без VPN, вашият интернет доставчик и всеки сайт, който посещавате, могат да наблюдават и съхраняват информация за вашата дейност за сърфиране. Въпреки че това може да изглежда безобидно, правителствените агенции, рекламодателите и други трети страни могат да имат достъп и да използват тази информация без ваше знание или съгласие. Свързването с интернет или частна мрежа чрез VPN криптира вашите данни и онлайн дейност, което го прави я нечетливя за трети страни, които може да искат да събират или продават вашата информация.

Защитава чувствителната информация от хакери

VPN може да ви помогне и да ви предпази от множество цифрови атаки, от DNS измама до MITM и  атаки на зли близнаци. VPN пречат на хакерите да преглеждат чувствителна информация, като криптират вашите данни и скриват вашия IP адрес. Дори ако хакер има достъп до вашите данни или онлайн дейност, той няма да може да ги прочете.

Сигурно споделяне на файлове

Тъй като VPN криптира вашите данни и ви позволява да се свържете със сигурна мрежа отвсякъде, те добавят допълнителен слой сигурност при изтегляне или споделяне на файлове. Това е особено полезно за компании с отдалечени служители. Свързвайки се с мрежата на компанията чрез VPN за отдалечен достъп, служителите могат да имат достъп до файлове и ресурси на компанията, без да рискуват нарушаване на данните.

Често задавани въпроси

За да научите повече за VPN, помислете за тези най -често задавани въпроси:

Безопасни ли са VPN?

Докато изберете реномиран доставчик на услуги, инсталирането на VPN е един от най -сигурните начини за защита на вашите данни и онлайн активност.  VPN има някои ограничения. Не предпазва от фишинг измами или зловреден софтуер, така че е важно да се използва качествен антивирусен софтуер като допълнителен слой защита.

Трябва ли да оставя VPN свързаност през цялото време?

Трябва да оставяте своя VPN всеки път, когато използвате устройството си, особено ако се свързвате с интернет чрез Public Wi-Fi. Това гарантира, че вашата връзка винаги е частна и не позволява на третите страни да имат достъп до вашите лични данни или онлайн дейност.

Може ли да бъдете проследени, когато използвате VPN?

За съжаление, все още може да бъдете проследявани, докато използвате VPN в някои случаи. Ако вашият VPN е с ниско качество или не е инсталиран правилно, той може да не предлага толкова защита, колкото трябва. Някои дейности – като публикуване на лична информация онлайн или влизане във вашия акаунт в Google – също могат да позволят на трети страни да имат достъп до вашето местоположение или друга чувствителна информация, дори когато използвате VPN.

Колко струва VPN?

Разходите за инсталиране на VPN варират в зависимост от типа, устройството и нивото на защита. Някои компании предлагат безплатни лични изтегляния на VPN, докато премиум версиите могат да струват от 2 до 15 долара на месец.

VPN бързо набират популярност благодарение на лекотата си на използване и възможности за киберсигурност. Ако сте готови да инсталирате VPN на устройството си, помислете за нашите VPN опции за Windows и Android или разгледайте  това ръководство за това как да проверите дали вашият VPN работи.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
21 юни 2024

Хакери на Хамас шпионират Палестина и Египет

Хакери, свързани с Хамас, са замесени в пет кампании за кибершпиона...
Бъдете социални
Още по темата
14/06/2024

Как да повишим киберсигурно...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което...
13/06/2024

Рискове, свързани с OAuth: ...

Вече сме твърде добре запознати с...
05/06/2024

Защо киберсигурността е от ...

В цифровата ера киберсигурността вече  е...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!