Търсене
Close this search box.

Всичко за поверителността и сигурността на Apple Vision Pro

Apple официално представи първите AR/VR слушалки на компанията – Apple Vision Pro.
Новият продукт на технологичния гигант от Купертино се разработва от повече от пет години и се очаква да се появи по щандовете в началото на 2024 г. От това, което видяхме досега, продуктът изглежда точно така, както хората биха очаквали от Apple. Новите фантастични очила изглеждат елегантно и ще се предлагат с цената от 3500 долара, която е напълно приемлива за такъв продукт. Представянето обаче не означава, че хората могат да излязат и да закупят продукта веднага – Apple смята, че новите слушалки вероятно ще се появят на пазара в началото на 2024 г.

Новата слушалка не е единствената новост, която дойде от Apple през последните няколко дни. Раждането на новата продуктова категория в Apple донесе и нова операционна система – visionOS. Това е първата пространствена операционна система на Apple. Тя ще разполага с триизмерен интерфейс, който според Apple освобождава приложенията от границите на дисплея, така че те да могат да се появяват едно до друго във всякакъв мащаб.

Новите слушалки на Apple ще се предлагат с вградена защита на личните данни и сигурност. Apple казва, че очилата са проектирани да защитават личните данни на потребителите и ще им позволяват да контролират своите данни. Продуктът е изграден на основата на съществуващите функции за защита на личните данни и сигурност на Apple и на нова технология, наречена Optic ID. Optic ID ще бъде подобен на Touch ID, но потребителите ще могат да използват уникалността на ириса на окото вместо пръстови отпечатъци.

Потребителите на Apple с Vision Pro ще могат да разрешават покупки и да отключват пароли с помощта на Optic ID. Apple твърди, че данните ще бъдат криптирани и никога няма да напускат устройството на потребителя. Технологичният гигант също така твърди, че те ще бъдат достъпни само за процесора Secure Enclave.

Данните, въведени от очите, също няма да бъдат споделяни с никого, включително със самата Apple. Така че поне засега търговците няма да могат да проследяват къде гледа потребителят. Apple казва, че ще се предават само окончателните избори, когато потребителят докосне пръстите си.
Потребителите вероятно няма да са щастливи, ако хакер с VR/AR слушалки внезапно намери път към стаята на потребителя (виртуална или реална). Apple подчертава, че данните от камерата и движението на сензорите ще се обработват на системно ниво и отделните приложения няма да могат да виждат обкръжението на потребителя.

Въпреки че слушалките за VR и AR съществуват от почти десетилетие, никой от големите играчи в AR/VR индустрията не е успял да направи технологията напълно масова. Факт е, че десетки милиони американци притежават слушалки за VR, но индустрията за VR/AR все още има да извърви дълъг път, преди да бъде възприета от всички по същия начин, както това стана с мобилните телефони.

Пускането на пазара на Apple Vision Pro може да означава, че индустрията на пространствените компютри най-накрая ще преживее широко приемане, тъй като няма съмнение, че милиони ще си купят новия продукт. Да се надяваме, че Apple ще спази обещанията си да поддържа високи стандарти по отношение на поверителността и сигурността.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...
Бъдете социални
Още по темата
22/07/2024

CISA публикува наръчник за ...

Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
19/07/2024

Компаниите събират биометри...

Представете си, че се разхождате по...
17/07/2024

Как да възстановите изтрити...

Всички познаваме това чувство. Натискате Delete...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!