Всичко за поверителността и сигурността на Apple Vision Pro

Apple официално представи първите AR/VR слушалки на компанията – Apple Vision Pro.
Новият продукт на технологичния гигант от Купертино се разработва от повече от пет години и се очаква да се появи по щандовете в началото на 2024 г. От това, което видяхме досега, продуктът изглежда точно така, както хората биха очаквали от Apple. Новите фантастични очила изглеждат елегантно и ще се предлагат с цената от 3500 долара, която е напълно приемлива за такъв продукт. Представянето обаче не означава, че хората могат да излязат и да закупят продукта веднага – Apple смята, че новите слушалки вероятно ще се появят на пазара в началото на 2024 г.

Новата слушалка не е единствената новост, която дойде от Apple през последните няколко дни. Раждането на новата продуктова категория в Apple донесе и нова операционна система – visionOS. Това е първата пространствена операционна система на Apple. Тя ще разполага с триизмерен интерфейс, който според Apple освобождава приложенията от границите на дисплея, така че те да могат да се появяват едно до друго във всякакъв мащаб.

Новите слушалки на Apple ще се предлагат с вградена защита на личните данни и сигурност. Apple казва, че очилата са проектирани да защитават личните данни на потребителите и ще им позволяват да контролират своите данни. Продуктът е изграден на основата на съществуващите функции за защита на личните данни и сигурност на Apple и на нова технология, наречена Optic ID. Optic ID ще бъде подобен на Touch ID, но потребителите ще могат да използват уникалността на ириса на окото вместо пръстови отпечатъци.

Потребителите на Apple с Vision Pro ще могат да разрешават покупки и да отключват пароли с помощта на Optic ID. Apple твърди, че данните ще бъдат криптирани и никога няма да напускат устройството на потребителя. Технологичният гигант също така твърди, че те ще бъдат достъпни само за процесора Secure Enclave.

Данните, въведени от очите, също няма да бъдат споделяни с никого, включително със самата Apple. Така че поне засега търговците няма да могат да проследяват къде гледа потребителят. Apple казва, че ще се предават само окончателните избори, когато потребителят докосне пръстите си.
Потребителите вероятно няма да са щастливи, ако хакер с VR/AR слушалки внезапно намери път към стаята на потребителя (виртуална или реална). Apple подчертава, че данните от камерата и движението на сензорите ще се обработват на системно ниво и отделните приложения няма да могат да виждат обкръжението на потребителя.

Въпреки че слушалките за VR и AR съществуват от почти десетилетие, никой от големите играчи в AR/VR индустрията не е успял да направи технологията напълно масова. Факт е, че десетки милиони американци притежават слушалки за VR, но индустрията за VR/AR все още има да извърви дълъг път, преди да бъде възприета от всички по същия начин, както това стана с мобилните телефони.

Пускането на пазара на Apple Vision Pro може да означава, че индустрията на пространствените компютри най-накрая ще преживее широко приемане, тъй като няма съмнение, че милиони ще си купят новия продукт. Да се надяваме, че Apple ще спази обещанията си да поддържа високи стандарти по отношение на поверителността и сигурността.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

4 октомври 2023

Киберсигурността: ключов фактор за настоящето и...

Месецът за повишаване на осведомеността за киберсигурността се отбе...
4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
Бъдете социални
Още по темата
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
01/10/2023

Постквантовата криптография

Повечето хора почти не се замислят...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Последно добавени
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!