Търсене
Close this search box.

Втори британски квантов компютър излезе онлайн

Базираната в Калифорния компания за квантови схеми Rigetti представи в Обединеното кралство квантов компютър, който е на разположение за търговска употреба. Той е едва вторият в страната и е инсталиран в сътрудничество с Oxford Instruments NanoScience – компания за криогеника, която осигурява охлаждането, необходимо за свръхпроводящите кюбити.

Системата, подкрепена с безвъзмездни средства от правителството на Обединеното кралство, е първият квантов компютър на Rigetti, базиран в Обединеното кралство, и ще бъде достъпен чрез услугите на компанията за изчисления в облак.

Когато става въпрос за квантови изчисления, са необходими реален хардуер за схемите, в които се намират кюбитите, усъвършенствани криогенни системи, софтуер за изпълнение на коригиращи грешките квантови алгоритми и специализирани езици за програмиране. И средства, с които да обедините всичко това.

За тази цел други участници в програмата на стойност 10 млн. паунда бяха Лабораторията за квантов софтуер към Единбургския университет, стартиращата компания за квантови алгоритми Phasecraft и Standard Chartered Bank. Проектът получи финансиране и от програмата на правителството на Обединеното кралство Quantum Technologies Challenge, ръководена от UK Research & Innovation (UKRI).

32-кюбитовата система се намира в съоръжението Tubney Woods на Oxford Instruments в Оксфордшир и е това, което Rigetti нарича свой квантов компютър от „клас Аспен“. Системата, която не позволява на кюбитите да взаимодействат помежду си, когато не трябва (един от основните източници на грешки в квантовите компютърни изчисления), в този клас компютри на Rigetti ограничава изчислителната мощност и скоростта на системата.

Въпреки това компанията твърди, че архитектурата на нейния чип от четвърто поколение „Ankaa-1“ е три пъти по-бърза от Aspen. Тя възнамерява да разположи 24-кубитов квантов компютър „Ankaa-1“ в кампуса Harwell на Националния център за квантови изчисления (NQCC) на Обединеното кралство.

„Проектът беше планиран от самото начало, за да съответства на националните стратегически инициативи, и е фантастична стъпка към търговското внедряване на квантовите изчисления в Обединеното кралство“, заяви Мат Мартин, управляващ директор на Oxford Instruments NanoScience.

Създаване на предприятия, готови за работа с квантови технологии, чрез облака

Това, че правителствен орган за иновации подкрепя проект за квантови изчисления, може би не е голяма изненада. Но защо една банка би предоставила средства за проекта? Оказва се, че за да осигури бъдещето на своя бизнес.

„Да се утвърдим като финансова институция, готова за работа с кванти, става все по-важно с увеличаването на мащаба на квантовите компютри и усложняването на нашите проблеми. Важен резултат от тази работа е разглеждането на осъществимостта на методите за квантово машинно обучение за по-ефективна обработка, тълкуване и вземане на решения със сложни потоци от данни“, заяви Елена Щрабак, управляващ директор и глобален ръководител на отдела за наука за данните и иновации в Standard Chartered Bank.

Всъщност един от първите сектори, които се очаква да се възползват от предимствата на квантовите изчисления, са финансовите услуги. Това се дължи на потенциалните му последици за сигурността и криптирането, управлението на портфейли и моделирането на риска за целите на застраховането.

Докато чакаме квантовите компютри да излязат от ерата на NISQ – машините с ниска полезност, „квантова готовност“ със сигурност е фраза, която ще започнем да чуваме все по-често.

Докато производителите на квантов хардуер разбират как да мащабират физическите кюбити, а разработчиците на софтуер – как да пишат най-добрите кодове за корекция на грешки, изследователите и предприятията се обучават върху по-малки системи, за да научат как най-добре да се подготвят за привидно безкрайния потенциал на по-големите системи на бъдещето, устойчиви на грешки.

При квантовите системи, свързани с облака, те дори не се нуждаят от собствени квантови възможности. Те просто трябва да платят за интерфейс. По думите на Роджър Маккинли, директор по предизвикателствата в областта на квантовите технологии в Innovate UK, визията на програмата е да превърне Обединеното кралство в „място за тези, които се стремят да превърнат квантовите изследвания в квантов бизнес“.

Студентите от Оксфордския университет водят квантовата инициатива на Обединеното кралство
От 19 март 2024 г. единственият друг търговски достъпен квантов компютър в Обединеното кралство идва от спинаут на Оксфордския университет Oxford Quantum Circuits, който също предлага достъп чрез облака до своята 32-кюбитова система.

Компанията Oxford Instruments NanoScience е основана през 1959 г. и е първият търговски спинаут на Оксфордския университет. Rigetti е един от най-добре финансираните стартъпи в областта на квантовите изчисления в световен мащаб и излиза на борсата през 2021 г. От 2017 г. насам тя управлява квантови компютри в облака.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
17 юни 2024

ASUS предупреждава за проблеми при 7 рутера

ASUS пусна нова актуализация на фърмуера, която отстранява уязвимос...
Бъдете социални
Още по темата
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
12/06/2024

Стартъп от Великобритания и...

Базиран в Обединеното кралство стартъп е...
11/06/2024

ARX подготвя Европа за войн...

Иновационният фонд на НАТО (NIF) направи...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!