W4SP Stealer в множество пакети на PyPI

Бандитите са публикували поредния кръг от зловредни пакети в Python Package Index (PyPI) с цел да доставят зловреден софтуер за кражба на информация на компрометирани машини на разработчици.

Интересното е, че макар зловредният софтуер да носи различни имена като ANGEL Stealer, Celestial Stealer, Fade Stealer, Leaf $tealer, PURE Stealer, Satan Stealer и @skid Stealer, компанията за киберсигурност Phylum установи, че всички те са копия на W4SP Stealer.

W4SP Stealer функционира предимно за извличане на потребителски и идентификационни данни, портфейли с криптовалути, Discord токени и други файлове, представляващи интерес. Тя е създадена и публикувана от хакер, който се подвизава под псевдонимите BillyV3, BillyTheGoat и billythegoat356.

„По някаква причина всяко внедряване изглежда просто се е опитвало да направи намиране на препратките към W4SP в замяна на някакво друго привидно произволно име“, казват изследователите в доклад, публикуван по-рано тази седмица.

Шестнадесетте некоректни модула са следните: modulesecurity, informmodule, chazz, randomtime, proxygeneratorbil, easycordey, easycordeyy, tomproxies, sys-ej, py4sync, infosys, sysuptoer, nowsys, upamonkws, captchaboy и proxybooster.

Кампанията за разпространение на W4SP Stealer набира сила около октомври 2022г., въпреки че има индикации, че може да е започнала още на 25 август 2022г. Оттогава насам в PyPI са публикувани десетки допълнителни фалшиви пакети, съдържащи W4SP Stealer, от изпвършителите на  постоянната заплаха.

Най-новата итерация на дейността, доколкото си заслужава, не прави нищо очевидно, за да скрие гнусните си намерения, освен в случая на chazz, който използва пакета, за да изтегли замаскиран зловреден софтуер Leaf $tealer, хостван в услугата за пействане klgrth[.]io.

Струва си да се отбележи, че предишни версии на веригите за атаки също са били забелязани да извличат следващ етап на Python код директно от публично хранилище на GitHub, който след това пуска крадеца на пълномощия.

Нарастването на броя на новите имитиращи варианти съвпада с премахването от GitHub на хранилището, в което се съхраняваше оригиналният изходен код на W4SP Stealer, което показва, че киберпрестъпниците, които вероятно не са свързани с операцията, също използват зловредния софтуер за атаки срещу потребители на PyPI.

„Екосистемите с отворен код като PyPI, NPM и други подобни са много лесни цели за този вид хакери, които могат да се опитат да разгърнат този вид зловреден софтуер“, казват изследователите. Опитите им само ще стават все по-чести, по-настойчиви и най-сложни.“

Фирмата за сигурност на веригата за доставки на софтуер, която следи канала на заплахата в Discord, отбеляза още, че преди това маркиран пакет под името pystyle е бил троянизиран от BillyTheGoat, за да разпространява крадеца.

Модулът не само е натрупал хиляди изтегляния всеки месец, но и е започнал като безобидна програма през септември 2021г., за да помогне на потребителите да стилизират конзолния изход. Зловредните модификации са въведени във версии 2.1 и 2.2, пуснати на 28 октомври 2022г.

Твърди се, че тези две версии, които са живели в PyPI около час, преди да бъдат изтеглени, са получили 400 изтегляния, казва BillyTheGoat пред Phylum в „непоискана кореспонденция“.

„Това, че даден пакет е доброкачествен днес и е показал история на доброкачественост в продължение на години, не означава, че той ще остане такъв“, предупреждават изследователите. „Извършителите са проявили огромно търпение в създаването на легитимни пакети, само за да ги отровят със зловреден софтуер, след като са станали достатъчно популярни.“

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
25 септември 2023

Акаунтът на Буретин в X беше хакнат

Хакери компрометират акаунта на Виталик Буретин в X, като открадват...
25 септември 2023

Хакери от Gelsemium са забелязани при атака сре...

При атаките, насочени към правителство в Югоизточна Азия, които про...
Бъдете социални
Още по темата
15/08/2023

Атаките MaginotDNS използва...

Екип от изследователи от Калифорнийския университет...
09/08/2023

Джейлбрейкване на Tesla от...

Автомобилите Tesla са уязвими към почти...
08/08/2023

LetMeSpy се закрива

LetMeSpy се закри месец след нарушението...
Последно добавени
27/09/2023

Излязоха резултатите от оце...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс...
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!