W4SP Stealer в множество пакети на PyPI

Бандитите са публикували поредния кръг от зловредни пакети в Python Package Index (PyPI) с цел да доставят зловреден софтуер за кражба на информация на компрометирани машини на разработчици.

Интересното е, че макар зловредният софтуер да носи различни имена като ANGEL Stealer, Celestial Stealer, Fade Stealer, Leaf $tealer, PURE Stealer, Satan Stealer и @skid Stealer, компанията за киберсигурност Phylum установи, че всички те са копия на W4SP Stealer.

W4SP Stealer функционира предимно за извличане на потребителски и идентификационни данни, портфейли с криптовалути, Discord токени и други файлове, представляващи интерес. Тя е създадена и публикувана от хакер, който се подвизава под псевдонимите BillyV3, BillyTheGoat и billythegoat356.

„По някаква причина всяко внедряване изглежда просто се е опитвало да направи намиране на препратките към W4SP в замяна на някакво друго привидно произволно име“, казват изследователите в доклад, публикуван по-рано тази седмица.

Шестнадесетте некоректни модула са следните: modulesecurity, informmodule, chazz, randomtime, proxygeneratorbil, easycordey, easycordeyy, tomproxies, sys-ej, py4sync, infosys, sysuptoer, nowsys, upamonkws, captchaboy и proxybooster.

Кампанията за разпространение на W4SP Stealer набира сила около октомври 2022г., въпреки че има индикации, че може да е започнала още на 25 август 2022г. Оттогава насам в PyPI са публикувани десетки допълнителни фалшиви пакети, съдържащи W4SP Stealer, от изпвършителите на  постоянната заплаха.

Най-новата итерация на дейността, доколкото си заслужава, не прави нищо очевидно, за да скрие гнусните си намерения, освен в случая на chazz, който използва пакета, за да изтегли замаскиран зловреден софтуер Leaf $tealer, хостван в услугата за пействане klgrth[.]io.

Струва си да се отбележи, че предишни версии на веригите за атаки също са били забелязани да извличат следващ етап на Python код директно от публично хранилище на GitHub, който след това пуска крадеца на пълномощия.

Нарастването на броя на новите имитиращи варианти съвпада с премахването от GitHub на хранилището, в което се съхраняваше оригиналният изходен код на W4SP Stealer, което показва, че киберпрестъпниците, които вероятно не са свързани с операцията, също използват зловредния софтуер за атаки срещу потребители на PyPI.

„Екосистемите с отворен код като PyPI, NPM и други подобни са много лесни цели за този вид хакери, които могат да се опитат да разгърнат този вид зловреден софтуер“, казват изследователите. Опитите им само ще стават все по-чести, по-настойчиви и най-сложни.“

Фирмата за сигурност на веригата за доставки на софтуер, която следи канала на заплахата в Discord, отбеляза още, че преди това маркиран пакет под името pystyle е бил троянизиран от BillyTheGoat, за да разпространява крадеца.

Модулът не само е натрупал хиляди изтегляния всеки месец, но и е започнал като безобидна програма през септември 2021г., за да помогне на потребителите да стилизират конзолния изход. Зловредните модификации са въведени във версии 2.1 и 2.2, пуснати на 28 октомври 2022г.

Твърди се, че тези две версии, които са живели в PyPI около час, преди да бъдат изтеглени, са получили 400 изтегляния, казва BillyTheGoat пред Phylum в „непоискана кореспонденция“.

„Това, че даден пакет е доброкачествен днес и е показал история на доброкачественост в продължение на години, не означава, че той ще остане такъв“, предупреждават изследователите. „Извършителите са проявили огромно търпение в създаването на легитимни пакети, само за да ги отровят със зловреден софтуер, след като са станали достатъчно популярни.“

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

6 февруари 2023

Новият крипто токен Dingo начислява такса за тр...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност Check Point security са...
6 февруари 2023

#9 Cyber Security Talks Bulgaria ще се проведе...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ // CyberCLUB е отново време з...
4 февруари 2023

Нов рансъмуер използва грешка във VMware и се ...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на нова вълна от атаки, предна...
3 февруари 2023

Разкрити са нови уязвимости в сигурността при е...

Две нови слабости в сигурността, открити в няколко системи за зареж...
3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
1 февруари 2023

Microsoft спря продажбата на Windows 10 по-рано

Слагайки край на една епоха, Microsoft вече не продава директно про...
Бъдете социални
Още по темата
23/11/2022

12-те най-използвани техник...

Някои от най-разпространените и най-ефективни методи...
16/10/2022

Студент с присъда за хакван...

В четвъртък съдия от Пуерто Рико...
05/10/2022

Измамници още използват смъ...

Смъртта на британския монарх кралица Елизабет...
Последно добавени
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!