WatchGuard предупреждава, че Emotet се възражда

Компанията за мрежова сигурност подчерта, че експлойтите на Microsoft Office продължават да се разпространяват повече от всяка друга категория зловреден софтуер

Нов доклад показва, че  има намаление на общото откриване на злонамерен софтуер спрямо върховете, наблюдавани през първата половина на 2021г., въпреки че има продължаващо възраждане на ботнета Emotet.

Експлойтите на Microsoft Office продължават да се разпространяват повече от всяка друга категория зловреден софтуер, според доклада за интернет сигурността на WatchGuard Threat Lab за второто тримесечие. Най-големият инцидент за тримесечието е експлойтът на Follina Office, съобщен за първи път през април, но коригиран едва в края на май. Доставен чрез злонамерен документ, Follina успя да заобиколи Windows Protected View и Windows Defender и беше активно използван от групи, включително финансирани от държави, се посочва в доклада.

Изследователите също установиха, че откриването на крайни точки, заразени със зловреден софтуер като цяло е намаляло, но не еднакво. Въпреки намалението с 20% в общото откриване на злонамерен софтуер в крайни точки, браузърите, експлоатиращи злонамерен софтуер, общо се увеличиха с 23%, като Chrome отбелязва скок от 50%. WatchGuard установи, че една потенциална причина за увеличаването на откриванията на Chrome е постоянното наличие на различни експлойти от нулев ден. Скриптовете продължават да представляват лъвския дял от откриванията на крайни точки (87%) през Q2. Освен това откриването на злонамерен софтуер, базирано на мрежата, е спаднало с 15,7% на тримесечие. Това включва спад както в основния злонамерен софтуер, така и в уклончивия или нулевия злонамерен софтуер.

Компанията за мрежова сигурност  предупреди за възраждане на Emotet. Въпреки че обемът е намалял от последното тримесечие, Emotet остава една от най-големите заплахи за мрежовата сигурност. Единно от топ 10 за тримесечието като цяло и в топ 5  на криптиращ зловреден софтуер е XLM.Trojan.abracadabra – инжектор на Win Code, който разпространява ботнета Emotet .

„Въпреки че общите атаки на злонамерен софтуер през второто тримесечие спаднаха от историческите върхове, наблюдавани през предходните тримесечия, над 81% от откриванията идват чрез TLS криптирани връзки, продължавайки тревожната възходяща тенденция“, каза Кори Нахрайнер, главен служител по сигурността в WatchGuard. „Това може да отразява заплахите, които променят тактиката си, за да разчитат на по-неуловим зловреден софтуер.“

Докладът също така установява, че първите 10 кодови сигнатури представляват над 75% от откриванията на мрежови атаки. През тримесечието се наблюдава повишено насочване към системи за индустриален контрол (ICS) и системи за надзорен контрол и събиране на данни (SCADA), които контролират индустриално оборудване и процеси, както и нови сигнатури като WEB Directory Traversal -7 и WEB Directory Traversal -8. Двете нови сигнатури са сходни, първата експлоатира уязвимост, открита за първи път през 2012г. в специфичен софтуер за SCADA интерфейс, докато втората е най-широко разпространена  в Германия.

WatchGuard  споделят, че през второто тримесечие са блокирали общо повече от 18,1 милиона варианта на зловреден софтуер и повече от 4,2 милиона мрежови заплахи. Европа, Близкият изток и Африка (MENA) също бяха целеви региони, получавайки 52% от ударите със зловреден софтуер. Останалата част беше разделена между Америка и Азиатско-тихоокеанския регион, като APAC има лек превес.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
25 септември 2023

Акаунтът на Буретин в X беше хакнат

Хакери компрометират акаунта на Виталик Буретин в X, като открадват...
Бъдете социални
Още по темата
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Разликите между локалната и...

Разликата между управлението на киберсигурността в...
25/09/2023

Хакери от Gelsemium са забе...

При атаките, насочени към правителство в...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!