Търсене
Close this search box.

Wi-Fi 6 или 5G?

В съвременната среда са необходими бързи мрежи с ниска латентност и голям капацитет. Тези усъвършенствани мрежи обаче са изправени пред сериозно предизвикателство: съчетаване на скоростта, надеждността и гъвкавостта със сигурността.

Доскоро много дебати се водеха относно това коя технология е по-добра за целите на защитата. Изглеждаше, че има постоянна битка между потребителите, които виждат повече предимства в Wi-Fi 6, и потребителите, които предпочитат 5G мрежите. И двете технологии предлагат редица предимства за бизнеса в зависимост от характеристиките си, така че жизненоважно ли е да се избере само една от тях, за да останете в безопасност?

3 основни разлики между Wi-Fi 6 и 5G

Първо, трябва да подчертаем, че когато говорим за Wi-Fi 6, имаме предвид версия на технологията WLAN, докато 5G е мобилна технология и всички останали различия са подчинени на тази разлика:

Удостоверяване: Wi-Fi 6 обикновено поддържа протокола за сигурност WPA3 със силно криптиране и подобрена защита. По същия начин той включва едновременно удостоверяване на равнопоставеност (SAE) като част от този протокол, както и опортюнистично безжично криптиране (OWE), което позволява криптирани връзки дори без парола; или корпоративно удостоверяване чрез например разширяем протокол за удостоверяване, като 802.1X/EAP. В мрежите 5G откриваме удостоверяване на абонатен модул за идентификация, със SIM карти като тези, използвани в мобилните телефони; удостоверяване и съгласуване на ключове (AKA); разширено удостоверяване и съгласуване на ключове (EAP-AKA); или удостоверяване, базирано на сертификати.
Мрежова сигурност: Wi-Fi 6 подобрява ключовете за криптиране; или има енергоспестяващ режим на заспиване, целевото време за събуждане, което намалява времето за излагане на потенциални атаки. Тези мрежи дават възможност за сегментиране на мрежата и за отделно разполагане на устройствата на IoT, като по този начин се намалява потенциалната повърхност за атаки. Същевременно 5G мрежите, базирани на виртуализация и SDN – технологии, които предлагат гъвкавост и мащабируемост, поставят нови предизвикателства пред сигурността. Въпреки това 5G мрежите въвеждат няколко концепции за сигурност, като например функции за закрепване на сигурността, постоянни абонаментни идентификатори и скрити абонаментни идентификатори, които позволяват сигурно и безпроблемно повторно удостоверяване на свързаното устройство при движението му между мрежите, което предишните поколения мобилни технологии не можеха да гарантират.
Случаи на употреба: Wi-Fi 6 е широко разпространена в домовете и офисите поради по-големия си капацитет и скорости, особено на закрито. 5G може да бъде идеален вариант за приложения, които изискват непрекъсната работа и задължителни изисквания за пропускателна способност. По този начин 5G е отличен вариант за предприятия с по-големи среди, поддържащи повече устройства, като болници, образователни центрове, фабрики и индустриален IoT.

Какви са предимствата на комбинирането на Wi-Fi 6 и 5G?

Въпреки различията им, много експерти подчертават потенциалните ползи от партньорството на двете технологии. Ползите от комбинирането им включват:

Резервираност на мрежата:
При използването на двете технологии, ако една от тях е компрометирана, е възможно да се премине към другата връзка, за да продължи безпроблемно обслужването. От една страна, 5G предлага широко географско покритие, докато Wi-Fi 6 работи по-добре. Това означава, че тъй като те се припокриват, се елиминира всякаква празнина в безжичните услуги. Освен това, когато се внедряват по единен начин, 5G и Wi-Fi 6 предлагат повече възможности на крайните потребители, които могат лесно да превключват между двете връзки въз основа на местоположението, изискванията за сигурност или правата за достъп.

По-ефективно сегментиране:
В зависимост от нуждите от сигурност и производителност на различните потребители и/или устройства, чрез комбинирането на двете технологии можете да разпределите всяко от тях към конкретна мрежа, за да осигурите най-висока надеждност и сигурност за всички тях.

Иновации:
Когато се използват заедно, тези възможности за свързване могат да позволят иновации в мрежите, като например разрастване на възможностите за IoT и Edge computing.

Гъвкавост и адаптивност:
Те могат да осигурят по-добра поддръжка на отдалечени работни места, както и да укрепят цялостната мрежова свързаност със скорост, надеждност и гъвкавост.

Ясно е, че дебатът за това кой е по-добрият вариант е остарял. Възможността да се разчита и на двете технологии носи значителни ползи за продуктивността и гъвкавостта на бизнеса. Трябва обаче да знаем, че и двете могат да бъдат гарантирани в еднаква степен. В това отношение са полезни решенията, които позволяват тази комбинация, като Firebox T45 на WatchGuard, с интегрирана SD-WAN технология и опционална 5G, която ви позволява да гарантирате сигурността и на двата пътя за връзка и по този начин да получите всички предимства на комбинираното използване, за да стимулирате бизнеса си.

 

Източник: watchguard.com

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
17 април 2024

Пробивът на паролите в Sisense предизвиква "зло...

Експертите се опасяват, че компрометирането на Sisense, който разпо...
16 април 2024

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски долар...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски долара въздействие върху ...
Бъдете социални
Още по темата
17/04/2024

Последни тенденции при злов...

В днешната дигитална ера киберсигурността се...
07/04/2024

92 000 NAS устройства на D-...

Изследовател на заплахи е разкрил нов...
27/03/2024

CISA предупреждава за недо...

В понеделник Американската агенция за киберсигурност...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!