Windows 11 Smart App Control блокира прокарването на зловреден софтуер

Smart App Control, функция за сигурност на Windows 11, която блокира заплахите на ниво процес, сега идва с поддръжка за блокиране на няколко типа файлове, които хакерите наскоро внедриха за заразяване на цели със зловреден софтуер при фишинг атаки.

„Windows 11 със Smart App Control блокира iso и lnk файлове, които имат белег точно като Macros“, написа във вторник Дейвид Уестън, вицепрезидент на Microsoft за корпоративна и ОС сигурност.

Когато блокирате опасен файл с помощта на SAC, системата ще отвори диалогов прозорец на преден план със следното съобщение: „Smart App Control блокира приложение, което може да е опасно. Този файл е блокиран, защото файлове от този тип от интернет могат да бъдат опасни.“

Докато тества твърденията на Уестън, експертът по сигурността Уил Дорман също установи, че SAC автоматично спира отварянето на IMG, VHD и VHDX файлове.

Тази информация идва, след като Microsoft отново започна да блокира макроси във файлове на Office, изтеглени от интернет, принуждавайки нападателите да преминат към нови типове файлове, за да доставят своите злонамерени полезни товари на устройствата на жертвите, включително ISO, RAR и Windows Shortcut (LNK) файлове.

Microsoft обяви Smart App Control през април, като Уестън го описа като „основно подобрение на модела за сигурност на Windows 11“, предназначено да позволява отварянето само на безопасни и надеждни приложения.

Той също така добави, че „устройствата, работещи с предишни версии на Windows 11, ще трябва да бъдат нулирани и да имат чиста инсталация на Windows 11, за да се възползват от тази функция.“

Идва със своите недостатъци

Въпреки  че очевидно помага за защита срещу атаки, като работи в тандем със софтуер за сигурност като Microsoft Defender, Smart App Control също идва със своя дял от недостатъци и проблеми.

Най-очевидният от тях е фактът, че в момента може да бъде тестван само от Windows Insiders на системи, работещи под Windows 11.

Освен това може да се използва само при чисти инсталации на Windows 11, за да се гарантира, че на устройството вече не се изпълняват ненадеждни приложения, което принуждава потребителите да преинсталират или нулират устройствата си, за да изпробват новата функция.

Документацията на Microsoft също все още липсва. Например, не се споменава, че SAC блокира конкретни типове файлове, както разкри Уестън. Преди това функцията беше рекламирана като вградена способност за сигурност, фокусирана върху защита срещу злонамерени или неподписани приложения.

Също така, доста объркващо, Редмънд казва на своя уебсайт за поддръжка, че функцията може да бъде активирана отново, след като я изключите чрез преинсталиране на Windows (например с „Нулиране на този компютър“).

Microsoft също така казва, че SAC може да бъде изключен автоматично на някои системи след извършване на „режим на оценка“, за да се провери дали вашето устройство е „добър кандидат“ (т.е. че не съсипва вашето потребителско изживяване, като ви пречи с чести прекъсвания) .

Докато е в режим на оценка, SAC ще бъде деактивиран и няма да блокира нищо, докато не получите печата за одобрение „добър кандидат“.

Не на последно място, въпреки че трябва да се очаква нещо, няма списък за изключване на SAC, който да попречи на задействането му при опит за отваряне на конкретно приложение или файл.

Като цяло, освен някои недостатъци, които Microsoft трябва да изглади, докато функцията достигне обща наличност за всички клиенти на Windows 11 (може би и Windows 10), Smart App Control е добре дошло допълнение към Windows 11.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
Бъдете социални
Още по темата
20/09/2023

Microsoft ще започне да изт...

Днес Microsoft съобщи, че API на...
14/09/2023

Нова функция на Windows 11 ...

Microsoft добави нова функция за сигурност...
13/09/2023

Кумулативната актуализация ...

Microsoft пусна кумулативната актуализация Windows 11...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!