Япония подценява дигиталната трансформация

Япония е известна по света със своите технологии – в областта на високоскоростните железници, роботиката и дори тоалетните. Дори гледането на последния филм „Bullet Train“ дава представа за това как се възприема Япония, тъй като действието се развива на вероятно най-известните технологични забележителности в страната. Сега обаче ситуацията е много по-различна, тъй като както предприятията, така и публичният сектор се борят за модернизация. Тази борба за цифрова трансформация, която излага Япония на риск от ограничаване на бъдещия ѝ растеж, се дължи на фрагментираното ръководство на правителството, на предприятията, които са в плен на архаична работна култура, както и на недостига на технологични таланти.

Като се имат предвид тези предизвикателства, беше шокиращо, че японският министър на цифровите технологии Таро Коно се отнесе толкова лежерно към темата по време на сингапурската конференция за разработчици STACK 2022. В кратко видеопослание, с глава, излъчвана високо над сцената, Коно се усмихваше, докато казваше на публиката, че може би е чувала за войната на Япония срещу дискетите и факсовете. „Толкова ни е писнало от аналогови технологии“, пошегува се той и добави, че според него Япония изостава в цифровата трансформация. „Надяваме се, че скоро ще успеем да ви настигнем.“

Япония не просто „изостава“, но и претърпя пълно „цифрово поражение“ по време на COVID-19. Страната се бори да въведе онлайн система за резервиране на ваксини и трябваше да прибегне до физически билети. Това беше толкова бавно, че министър-председателят Йошихиде Суга призова въоръжените сили да помогнат и след още няколко дигитални провала се стигна  до създаването на дигиталната агенция, която Коно ръководи. В качеството си на неин ръководител Коно може би си струваше да създаде впечатление, че се отнася по-сериозно към работата си, особено когато пропускът да се развие дигитализацията доведе до логистична катастрофа по време на глобална пандемия.

Времето на Япония за цифровизация изтича

„Войната“ на Коно с дискетите стана чудесна реклама и дори повиши авторитета му в международен план. Въз основа на появата му в Сингапур правим извода, че той само се стремеше да повтори материала си и да даде допълнителен кислород на тази тема за разговор. Може би обаче е време да се заеме сериозно с цифровата трансформация и да се изправи пред потенциалните последици.

В Сингапур не може да има по-голям контраст между две държави – едната, която плува напред, и другата, която се бори да остане на повърхността. Агенцията за цифрова трансформация на Коно, създадена на 1 септември 2022г., не разполага с достатъчно персонал. Докато в сингапурската GovTech работят над 2000 души, в агенцията на Коно работят едва 700 души. Това е така въпреки много по-малкото население на Сингапур. Всъщност лидерите на Япония може би е добре да се вдъхновят от това, което Сингапур се стреми да постигне. Неговите различни агенции работят по редица вълнуващи проекти с помощта на GovTech – от цифровизация на производството на храни до опазване на естествената зеленина.

Вместо за конкретни идеи Коно говори за гореща цифрова трансформация, което означава технологии, които могат да достигнат до хората в цялата страна, включително до маргинализираните групи, за да се създаде по-приобщаващо общество. В това няма нищо лошо, но ако по начало не можете да приложите никаква смислена цифрова трансформация, технологиите няма да достигнат до никого.

Това се случва на фона на бързото намаляване на населението в страната с половин милион души годишно. Това се отразява и на броя на хората, които отпадат от работната сила. В условията на обезлюдяване и застаряващо общество Коно изтъква технологиите – по един мъгляв начин – като отговор на тези предизвикателства. Това се случва въпреки многото предишни усилия, които се сблъскват с проблеми, без стратегия за преодоляването им в бъдеще.

Град Маебаши, където правителството свързва националната идентификационна карта „Моят номер“, чието начало бе поставено през 2016г., със система за разплащане в транспорта, е добър пример за това как дори нови проекти се провалят. Въпреки че е в действие от няколко години, правителството се бори да привлече гражданите да се регистрират за лична карта. Скоро тя трябва да бъде свързана с шофьорските книжки, а до 2024г. гражданите трябва да се регистрират или евентуално да загубят достъп до общественото здравно осигуряване. Въпреки нарастващото й значение обаче, хората могат да се регистрират за такава само чрез попълване на формуляр и изпращането му по пощата – още един аналогов процес.

Цифровите амбиции трябва да започнат от дома

Коно с удоволствие изтъкна, че Япония ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 през следващата година, където се надява да поеме водеща роля във всички цифрови области. По време на срещата на върха той иска да води разговори за свободен поток от данни с доверие (DFFT), който цели да регулира потоците от данни чрез международно сътрудничество. Да – страната, която все още използва дискети, се надява да настоява за по-добри международни рамки.

Министърът на цифровите технологии дори анализира стратегиите за данни, използвани от други държави. Според него Китай, който е с авторитарно правителство, има монопол върху личните данни. Европа, от друга страна, има GDPR, в който неприкосновеността на личния живот е на първо и последно място и с който е трудно да се пренасят данни през границите. Накрая той споменава САЩ – „див запад“, когато става въпрос за данни.

Колкото до модела на Япония? Тя се стреми да постигне „правилния баланс“ между Европа и САЩ. Като се опитва да анализира тези правила, без да предлага оригинален модел за Япония, Коно просто създава впечатление, че може да говори на световната сцена. Междувременно ежедневните услуги в Япония продължават да страдат. Правителството сякаш прескача проблема, фокусирайки се върху абстрактни идеи, международни договори, докато не е в състояние да внесе промяната, за която се застъпва у дома, поне където има възможност.

Възможно е тук да има нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед. При сегашния министър-председател Фумио Кишида трима членове на кабинета напуснаха в рамките на един месец. Рейтингът му също се понижава. Въпреки че Коно е част от същата партия, той може да се кандидатира за висшия пост, ако Кишида реши да си тръгне, особено след като беше смятан за фаворит на предишните избори за лидер, но ги загуби.

Ръководенето на неговата агенция може да е сигнал, че той се застъпва за промяна, но Япония все още има да изкачва планини. В същото време, ако Коно наистина напусне сегашната си роля, това допълнително подчертава колко раздробено е цифровото ръководство, като трима министри ръководят агенцията за малко повече от година.

Изглежда, че Коно използва цифровата трансформация, за да се ангажира с партньорите си в чужбина, като същевременно пренебрегва основните проблеми в страната. Независимо от неговите амбиции, нуждата от конкретна цифрова трансформация в Япония продължава да нараства, като икономическите последици се влошават, колкото по-дълго не се вземат мерки.

Япония е в сериозна беда, с политически лидери, които пренебрегват осъществяването на истинска промяна, и с обществени услуги, които плачат за рационализация. COVID-19 вече разкри сериозни пукнатини в Япония, които водят до опустошителен ефект върху гражданите. Може би е време, вместо да се говори за дискети, да се заемат сериозно и да признаят отчаяното положение, в което се намира Япония.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
30 ноември 2023

Microsoft започва тестване на новата функция за...

Microsoft започна да тества нова функция на Windows 11 Energy Saver...
30 ноември 2023

Dollar Tree е жертва на нарушаване на сигурност...

Веригата дисконтови магазини Dollar Tree беше засегната от нарушава...
Бъдете социални
Още по темата
26/10/2023

"Влезте с" ... Функцията п...

Дефектите в прилагането на стандарта за...
20/10/2023

Професионалистите предупреж...

Европейският съюз (ЕС) може скоро да...
07/10/2023

5 основни характеристики на...

Мениджърите на пароли се превърнаха в...
Последно добавени
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!