Търсене
Close this search box.

Япония подценява дигиталната трансформация

Япония е известна по света със своите технологии – в областта на високоскоростните железници, роботиката и дори тоалетните. Дори гледането на последния филм „Bullet Train“ дава представа за това как се възприема Япония, тъй като действието се развива на вероятно най-известните технологични забележителности в страната. Сега обаче ситуацията е много по-различна, тъй като както предприятията, така и публичният сектор се борят за модернизация. Тази борба за цифрова трансформация, която излага Япония на риск от ограничаване на бъдещия ѝ растеж, се дължи на фрагментираното ръководство на правителството, на предприятията, които са в плен на архаична работна култура, както и на недостига на технологични таланти.

Като се имат предвид тези предизвикателства, беше шокиращо, че японският министър на цифровите технологии Таро Коно се отнесе толкова лежерно към темата по време на сингапурската конференция за разработчици STACK 2022. В кратко видеопослание, с глава, излъчвана високо над сцената, Коно се усмихваше, докато казваше на публиката, че може би е чувала за войната на Япония срещу дискетите и факсовете. „Толкова ни е писнало от аналогови технологии“, пошегува се той и добави, че според него Япония изостава в цифровата трансформация. „Надяваме се, че скоро ще успеем да ви настигнем.“

Япония не просто „изостава“, но и претърпя пълно „цифрово поражение“ по време на COVID-19. Страната се бори да въведе онлайн система за резервиране на ваксини и трябваше да прибегне до физически билети. Това беше толкова бавно, че министър-председателят Йошихиде Суга призова въоръжените сили да помогнат и след още няколко дигитални провала се стигна  до създаването на дигиталната агенция, която Коно ръководи. В качеството си на неин ръководител Коно може би си струваше да създаде впечатление, че се отнася по-сериозно към работата си, особено когато пропускът да се развие дигитализацията доведе до логистична катастрофа по време на глобална пандемия.

Времето на Япония за цифровизация изтича

„Войната“ на Коно с дискетите стана чудесна реклама и дори повиши авторитета му в международен план. Въз основа на появата му в Сингапур правим извода, че той само се стремеше да повтори материала си и да даде допълнителен кислород на тази тема за разговор. Може би обаче е време да се заеме сериозно с цифровата трансформация и да се изправи пред потенциалните последици.

В Сингапур не може да има по-голям контраст между две държави – едната, която плува напред, и другата, която се бори да остане на повърхността. Агенцията за цифрова трансформация на Коно, създадена на 1 септември 2022г., не разполага с достатъчно персонал. Докато в сингапурската GovTech работят над 2000 души, в агенцията на Коно работят едва 700 души. Това е така въпреки много по-малкото население на Сингапур. Всъщност лидерите на Япония може би е добре да се вдъхновят от това, което Сингапур се стреми да постигне. Неговите различни агенции работят по редица вълнуващи проекти с помощта на GovTech – от цифровизация на производството на храни до опазване на естествената зеленина.

Вместо за конкретни идеи Коно говори за гореща цифрова трансформация, което означава технологии, които могат да достигнат до хората в цялата страна, включително до маргинализираните групи, за да се създаде по-приобщаващо общество. В това няма нищо лошо, но ако по начало не можете да приложите никаква смислена цифрова трансформация, технологиите няма да достигнат до никого.

Това се случва на фона на бързото намаляване на населението в страната с половин милион души годишно. Това се отразява и на броя на хората, които отпадат от работната сила. В условията на обезлюдяване и застаряващо общество Коно изтъква технологиите – по един мъгляв начин – като отговор на тези предизвикателства. Това се случва въпреки многото предишни усилия, които се сблъскват с проблеми, без стратегия за преодоляването им в бъдеще.

Град Маебаши, където правителството свързва националната идентификационна карта „Моят номер“, чието начало бе поставено през 2016г., със система за разплащане в транспорта, е добър пример за това как дори нови проекти се провалят. Въпреки че е в действие от няколко години, правителството се бори да привлече гражданите да се регистрират за лична карта. Скоро тя трябва да бъде свързана с шофьорските книжки, а до 2024г. гражданите трябва да се регистрират или евентуално да загубят достъп до общественото здравно осигуряване. Въпреки нарастващото й значение обаче, хората могат да се регистрират за такава само чрез попълване на формуляр и изпращането му по пощата – още един аналогов процес.

Цифровите амбиции трябва да започнат от дома

Коно с удоволствие изтъкна, че Япония ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 през следващата година, където се надява да поеме водеща роля във всички цифрови области. По време на срещата на върха той иска да води разговори за свободен поток от данни с доверие (DFFT), който цели да регулира потоците от данни чрез международно сътрудничество. Да – страната, която все още използва дискети, се надява да настоява за по-добри международни рамки.

Министърът на цифровите технологии дори анализира стратегиите за данни, използвани от други държави. Според него Китай, който е с авторитарно правителство, има монопол върху личните данни. Европа, от друга страна, има GDPR, в който неприкосновеността на личния живот е на първо и последно място и с който е трудно да се пренасят данни през границите. Накрая той споменава САЩ – „див запад“, когато става въпрос за данни.

Колкото до модела на Япония? Тя се стреми да постигне „правилния баланс“ между Европа и САЩ. Като се опитва да анализира тези правила, без да предлага оригинален модел за Япония, Коно просто създава впечатление, че може да говори на световната сцена. Междувременно ежедневните услуги в Япония продължават да страдат. Правителството сякаш прескача проблема, фокусирайки се върху абстрактни идеи, международни договори, докато не е в състояние да внесе промяната, за която се застъпва у дома, поне където има възможност.

Възможно е тук да има нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед. При сегашния министър-председател Фумио Кишида трима членове на кабинета напуснаха в рамките на един месец. Рейтингът му също се понижава. Въпреки че Коно е част от същата партия, той може да се кандидатира за висшия пост, ако Кишида реши да си тръгне, особено след като беше смятан за фаворит на предишните избори за лидер, но ги загуби.

Ръководенето на неговата агенция може да е сигнал, че той се застъпва за промяна, но Япония все още има да изкачва планини. В същото време, ако Коно наистина напусне сегашната си роля, това допълнително подчертава колко раздробено е цифровото ръководство, като трима министри ръководят агенцията за малко повече от година.

Изглежда, че Коно използва цифровата трансформация, за да се ангажира с партньорите си в чужбина, като същевременно пренебрегва основните проблеми в страната. Независимо от неговите амбиции, нуждата от конкретна цифрова трансформация в Япония продължава да нараства, като икономическите последици се влошават, колкото по-дълго не се вземат мерки.

Япония е в сериозна беда, с политически лидери, които пренебрегват осъществяването на истинска промяна, и с обществени услуги, които плачат за рационализация. COVID-19 вече разкри сериозни пукнатини в Япония, които водят до опустошителен ефект върху гражданите. Може би е време, вместо да се говори за дискети, да се заемат сериозно и да признаят отчаяното положение, в което се намира Япония.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

21 май 2024

Arm ще пусне чипове с ИИ през 2025 година

Съобщава се, че базираната в Обединеното кралство компания Arm, еди...
20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
Бъдете социални
Още по темата
05/05/2024

Олимпиада под прицел

Въпреки че служителите на Олимпийските игри...
20/03/2024

Kои приложения използват на...

Въпреки че “неограничените” планове за интернет...
28/02/2024

Предимства на включването н...

Кибератаките се развиват и стават все...
Последно добавени
21/05/2024

Arm ще пусне чипове с ИИ пр...

Съобщава се, че базираната в Обединеното...
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!