Японска борса за криптовалути стана жертва на JokerSpy macOS Backdoor

Неизвестна борса за криптовалути, намираща се в Япония, е била обект на нова атака по-рано този месец за внедряване на задна врата за MacOS на Apple, наречена JokerSpy.

Лабораторията Elastic Security Labs, която наблюдава набора от прониквания под името REF9134, заяви, че атаката е довела до инсталирането на Swiftbelt – инструмент за преброяване, базиран на Swift, вдъхновен от инструмент с отворен код, наречен SeatBelt.

JokerSky беше документиран за първи път от Bitdefender миналата седмица, като беше описан като сложен набор от инструменти, предназначен за пробив на машини с MacOS.

Много малко се знае за изпълнителя, който стои зад атаките, освен факта, че атаките използват набор от програми, написани на Python и Swift, които идват с възможности за събиране на данни и изпълнение на произволни команди на компрометирани хостове.

Основен компонент на инструментариума е самоподписана многоархитектурна двоична програма, известна като xcc, която е разработена така, че да проверява за разрешения FullDiskAccess и ScreenRecording.

Файлът е подписан като XProtectCheck, което показва опит за маскиране като XProtect – вградена антивирусна технология в macOS, която използва правила за откриване, базирани на сигнатури, за премахване на зловреден софтуер от вече заразени хостове.

В инцидента, анализиран от Elastic, създаването на xcc е последвано от опит на заплахата „да заобиколи разрешенията на TCC, като създаде своя собствена база данни TCC и се опита да замени съществуващата“.

„На 1 юни е забелязан нов инструмент, базиран на Python, който се изпълнява от същата директория като xcc и е използван за изпълнение на инструмент с отворен код за преброяване след експлоатиране на macOS, известен като Swiftbelt“, казват изследователите по сигурността Колсън Уилхойт, Салим Битам, Сет Гудуин, Андрю Пийз и Рикардо Унгуряну.

Атаката беше насочена към голям базиран в Япония доставчик на криптовалутни услуги, фокусиран върху обмен на активи за търговия с Bitcoin, Ethereum и други разпространени криптовалути. Името на компанията не беше разкрито.

Бинарната програма xcc, от своя страна, се стартира с помощта на Bash чрез три различни приложения, които са наречени IntelliJ IDEA, iTerm (терминален емулатор за macOS) и Visual Studio Code, което показва, че за получаване на първоначален достъп вероятно са използвани задни версии на софтуер за разработка на софтуер.

Друг забележителен модул, инсталиран като част от атаката, е sh.py – имплант на Python, който се използва като канал за предоставяне на други инструменти за последваща експлоатация като Swiftbelt.

„За разлика от други методи за преброяване, Swiftbelt извиква код Swift, за да избегне създаването на артефакти от командния ред“, казват изследователите. „Забележително е, че вариантите на xcc също са написани с помощта на Swift.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
3 октомври 2023

ФБР предупреждава за ръст на измамите с "фантом...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава...
Бъдете социални
Още по темата
03/10/2023

Новият ASMCrypt Malware Loa...

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране...
02/10/2023

Motel One призна нарушение ...

Групата Motel One обяви, че е...
01/10/2023

Нова атака на Marvin съживя...

Недостатък, свързан с подложката PKCS #1...
Последно добавени
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
04/10/2023

Над 3 дузини зловредни паке...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!