Търсене
Close this search box.

Японска борса за криптовалути стана жертва на JokerSpy macOS Backdoor

Неизвестна борса за криптовалути, намираща се в Япония, е била обект на нова атака по-рано този месец за внедряване на задна врата за MacOS на Apple, наречена JokerSpy.

Лабораторията Elastic Security Labs, която наблюдава набора от прониквания под името REF9134, заяви, че атаката е довела до инсталирането на Swiftbelt – инструмент за преброяване, базиран на Swift, вдъхновен от инструмент с отворен код, наречен SeatBelt.

JokerSky беше документиран за първи път от Bitdefender миналата седмица, като беше описан като сложен набор от инструменти, предназначен за пробив на машини с MacOS.

Много малко се знае за изпълнителя, който стои зад атаките, освен факта, че атаките използват набор от програми, написани на Python и Swift, които идват с възможности за събиране на данни и изпълнение на произволни команди на компрометирани хостове.

Основен компонент на инструментариума е самоподписана многоархитектурна двоична програма, известна като xcc, която е разработена така, че да проверява за разрешения FullDiskAccess и ScreenRecording.

Файлът е подписан като XProtectCheck, което показва опит за маскиране като XProtect – вградена антивирусна технология в macOS, която използва правила за откриване, базирани на сигнатури, за премахване на зловреден софтуер от вече заразени хостове.

В инцидента, анализиран от Elastic, създаването на xcc е последвано от опит на заплахата „да заобиколи разрешенията на TCC, като създаде своя собствена база данни TCC и се опита да замени съществуващата“.

„На 1 юни е забелязан нов инструмент, базиран на Python, който се изпълнява от същата директория като xcc и е използван за изпълнение на инструмент с отворен код за преброяване след експлоатиране на macOS, известен като Swiftbelt“, казват изследователите по сигурността Колсън Уилхойт, Салим Битам, Сет Гудуин, Андрю Пийз и Рикардо Унгуряну.

Атаката беше насочена към голям базиран в Япония доставчик на криптовалутни услуги, фокусиран върху обмен на активи за търговия с Bitcoin, Ethereum и други разпространени криптовалути. Името на компанията не беше разкрито.

Бинарната програма xcc, от своя страна, се стартира с помощта на Bash чрез три различни приложения, които са наречени IntelliJ IDEA, iTerm (терминален емулатор за macOS) и Visual Studio Code, което показва, че за получаване на първоначален достъп вероятно са използвани задни версии на софтуер за разработка на софтуер.

Друг забележителен модул, инсталиран като част от атаката, е sh.py – имплант на Python, който се използва като канал за предоставяне на други инструменти за последваща експлоатация като Swiftbelt.

„За разлика от други методи за преброяване, Swiftbelt извиква код Swift, за да избегне създаването на артефакти от командния ред“, казват изследователите. „Забележително е, че вариантите на xcc също са написани с помощта на Swift.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...
Бъдете социални
Още по темата
23/07/2024

САЩ налагат санкции на руск...

Правителството на САЩ наложи санкции на...
23/07/2024

Гърция пребори успешно въл...

Агенцията за поземлен регистър в Гърция...
20/07/2024

Akira Ransomware: Светкавич...

Изнудвачите от Akira вече са способни...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!