Търсене
Close this search box.

YouTube преминава към инжектиране на реклами от страна на сървъра

Съобщава се, че YouTube вече вкарва реклами директно във видеопотоците, за да затрудни блокирането на реклами от страна на блокерите.

Докладът идва от SponsorBlock – разширение за браузър от трета страна, което събира данни за това кои видео сегменти съдържат спонсорирано съдържание и ги пропуска.

SponsorBlock съобщава, че инжектирането на реклами от страна на сървъра ще наруши функционалността му, въпреки че се очакват решения. Най-вече това ще се отрази на ефективността на други разширения за блокиране на реклами, които хората използват в YouTube.

Инжектиране на реклами от страна на сървъра

Понастоящем YouTube извършва инжектиране на реклами от страна на клиента, при което JavaScript скриптовете и видеоплейърът на устройството на потребителя зареждат и показват реклами.

Видеопотокът и рекламите са отделни, а плейърът е програмиран да спира съдържанието и да пуска реклами в определени моменти.

Повечето блокери на реклами обикновено деактивират рекламите в YouTube, като блокират JavaScript скриптовете, използвани за инжектиране на рекламата във видеопотока. SponsorBlock работи по малко по-различен начин, като събира информация за различните сегменти във видеоклипа и позволява на потребителите да пропускат тези, които са спонсорирани сегменти.

„SponsorBlock е разширение за браузър с отворен код и отворен API за прескачане на спонсорски сегменти във видеоклипове в YouTube“, обяснява уебсайтът на разширението.

„Потребителите подават информация кога се случва спонсор от разширението, а разширението автоматично пропуска спонсорите, за които знае, като използва система за запитвания, запазваща поверителността.“

Инжектирането на реклами от страна на сървъра интегрира рекламите директно във видеопотока, преди съдържанието да бъде доставено на зрителя, така че потребителите получават непрекъснат поток, в който вече са вградени рекламите.

SponsorBlock обяснява, че YouTube излъчва видеоклипове с помощта на поредица от по-малки видео сегменти или „парчета“, които се свързват, за да се създаде непрекъснато видео възпроизвеждане.

Файлът манифест определя реда, в който тези части се възпроизвеждат, и когато потребителят кликне върху видеоклип, сървърът на YouTube изпраща списък за възпроизвеждане, който включва както съдържание, така и части от реклами.

Този подход усложнява функционалността на SponsorBlocks, тъй като компенсира времевите маркери за спонсорираното съдържание, а в зависимост от продължителността на рекламите компенсирането варира.

Същевременно той създава трудности за блокерите на реклами, които ще бъдат по-малко способни да откриват рекламите, които сега са част от непрекъснатия поток, като елиминират лесно откриваемите инжекции от страната на клиента.

Решения и обходни пътища

SponsorBlocks заявява, че е прибягнал до блокиране на заявки от браузъри, които изпитват инжектиране на реклами от страна на сървъра, за да предотврати повреда на данните. Това обаче ще стане неустойчиво, тъй като YouTube преминава към инжектиране от страна на сървъра в по-голям мащаб.

В бъдеще инструментът ще се опита да изчисли продължителността на рекламата чрез различни откриваеми метаданни и елементи на потребителския интерфейс на YouTube, но системата все още не е готова.

Потенциалните решения за блокерите на реклами включват разработване на по-сложни алгоритми за откриване, използване на анализ на метаданни и използване на усъвършенствано разпознаване на образи за идентифициране на внезапни промени в аудио/видеото, които могат да означават възпроизвеждане на реклами.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...
Бъдете социални
Още по темата
23/07/2024

Wiz се отказа от сделката с...

Израелският гигант в областта на сигурността...
20/07/2024

IBM спечели важен контракт

IBM (NYSE: IBM) обяви , че...
17/07/2024

На прощаване: Kaspersky пре...

Kaspersky предлага безплатни продукти за сигурност...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!