Търсене
Close this search box.

За PGP криптирането

Имате ли нищо против непознат да чете имейлите ви?

Повечето хора биха отговорили на този въпрос с категорично „да“, но за съжаление в тази модерна технологична епоха е твърде лесно киберпрестъпниците да получат достъп до имейл акаунтите ви или до самите съобщения. За да гарантирате, че информацията ви е защитена от любопитни очи, ви е необходимо криптиране с доста добра поверителност (PGP).

PGP е система за криптиране, която кодира данните ви, правейки ги нечетими за всеки, който не разполага със средства за декодирането им. Чрез координиране и споделяне на виртуални ключове изпращачите и получателите на имейли могат да гарантират, че информацията им ще остане поверителна и сигурна.

В тази статия ще опишем подробно основите на PGP криптирането: какво представлява, как можете да го използвате и дали тази технология е подходяща за вас.

Какво представлява PGP криптирането?

PGP е система за криптиране, която се използва за безопасно изпращане на чувствителна или лична информация. Разработена за първи път през 1991 г., тази технология се превърна в един от най-популярните методи за криптиране на пазара поради своята сигурност и достъпност.

PGP криптирането се използва най-често за изпращане и получаване на поверителни имейли. Киберпрестъпниците могат лесно да прихващат съобщения и да получават достъп до имейл акаунти, а PGP гарантира, че информацията на потребителя остава защитена.

В епоха, в която киберзаплахите дебнат зад всеки виртуален ъгъл, този вид криптиране е основен инструмент за всеки, който иска да има гарантирана неприкосновеност на личния живот в своите цифрови комуникации.

Как работи?

PGP шифроването  работи чрез кодиране или криптиране на съобщението по начин, който го прави неразбираемо за всеки, който няма начин да го декодира. За да разберем напълно PGP криптирането, ще го разгледаме от техническа гледна точка и ще представим практическа аналогия.

От техническа гледна точка PGP криптирането защитава данните, като използва комбинация от публични ключове, частни ключове и ключове за сесии.

Когато потребителят иска да изпрати личен имейл или съобщение, той ще го криптира, като използва публичния ключ на получателя – криптиращ ключ, който е известен на всички. След като получателят получи имейла, той ще го декриптира, като използва своя частен ключ – ключ за криптиране, който е известен само на един потребител. По този начин се гарантира, че съобщението ще стигне до мястото, където трябва да отиде, и че получателят е единственият, който може да декриптира съобщението.

На най-високо технологично ниво криптирането с PGP се извършва в три стъпки:

  • Стъпка 1: PGP генерира изключително сложен еднократен случаен ключ на сесията, който не може да бъде отгатнат.
  • Стъпка 2: Този сесиен ключ се криптира, като се използва публичният ключ на получателя. Този публичен ключ се асоциира с лицето и то може да го сподели с всеки, от когото желае да получава съобщения.
  • Стъпка 3: Изпращачът предава своя сесиен ключ, а получателят може да използва своя частен ключ, за да декриптира и прочете съобщението.

След като разгледахме техническите аспекти на PGP, нека разгледаме една аналогия, за да затвърдим концепцията:

  • Майкъл иска да изпрати на Бет лично съобщение.
  • В отговор Бет изпраща на Майкъл отворена кутия (своя публичен ключ), както и отворен катинар (за който само тя има ключ).
  • Майкъл поставя съобщението в кутията, затваря я и я заключва с катинара. Сега, когато катинарът е затворен, никой друг освен Бет (притежателката на частния ключ) не може да го отвори.
  • Майкъл изпраща кутията на Бет, която я отваря със своя частен ключ.

Както виждате, с PGP криптирането Майкъл няма да се притеснява, че кутията ще бъде изгубена или открадната по време на транспортирането, защото само Бет има средствата да отвори ключалката.

В крайна сметка именно това прави PGP криптирането толкова сигурно – и също така защо е изключително важно да не губите или споделяте частния си ключ, ако редовно изпращате криптирани файлове.

Как да използвате криптирането PGP

Можете да използвате PGP криптирането навсякъде, където имате нужда от гарантиране на технологична поверителност. Въпреки това трите най-популярни начина за използването му са криптиране на имейли и файлове и проверка на цифров подпис.

Криптиране на имейли

Изпращането на съобщения по електронна поща се е превърнало в един от най-разпространените начини за обмен на информация, но този метод на комуникация е свързан с рискове. Както имейл акаунтите, така и самите съобщения могат лесно да бъдат прихванати от киберпрестъпници и други неупълномощени лица, което води до потенциално изтичане на данни.

PGP криптирането решава този проблем, като се включва в процеса на сигурен обмен на информация, който описахме по-горе. Криптирането на имейли е най-честата причина, поради която хората използват PGP криптиране.

Криптиране на файлове

Поради сложността на алгоритъма на PGP, която го прави практически неразбиваем, този метод на криптиране е полезен и за защита на лични файлове.

Физическите лица могат да използват PGP за криптиране на файлове на своя компютър, флаш памет, външен твърд диск или други устройства за съхранение. В съчетание с инструменти за откриване и реагиране на заплахи това е много сигурен начин за запазване на личната ви информация в тайна.

Проверка на цифров подпис

Чрез PGP физическите лица могат също така да гарантират автентичността на електронните документи, като проверяват самоличността на подателя и дали информацията в съобщението не е била подправена.

Тези цифрови подписи работят чрез генериране и криптиране на хеш на съобщението или фиксиран блок от данни, когато то се изпраща. Получателят на съобщението може да получи достъп до тези данни чрез използването на публични и частни ключове и ще може да види дали съобщението е било променено или манипулирано по друг начин.

Подходящо ли е за вас?

Шифроването PGP е мощен инструмент, но дали е подходящ за вас? По-долу ще изтъкнем предимствата и недостатъците на тази технология.

Плюсове на PGP 

PGP криптирането е популярен метод за защита на информацията – и за това има основателна причина. Някои от основните предимства на тази технология включват:

  • Неразбиваем алгоритъм: Алгоритъмът на PGP е практически неразбиваем, което означава, че вашите съобщения, файлове и друга информация са гарантирано защитени от неоторизирани потребители.
  • Повишена сигурност: Последователното използване на PGP в комуникациите ще повиши сигурността на облака, което ще доведе до по-сигурно онлайн преживяване за физическите лица и фирмите.
  • Евтино: PGP софтуерът е достъпен, като на пазара има множество евтини, но ефективни варианти.

Недостатъци на PGP криптирането 

Въпреки че тази технология е изключително ефективна, все пак има няколко недостатъка, с които потребителите трябва да са наясно. Някои от недостатъците на PGP криптирането включват:

Сложност: PGP криптир ането е сложен софтуер, чието усвояване може да бъде трудно и отнемащо време.
Изисква обучение: За да се гарантира сигурността, всички потребители трябва да пазят личните си ключове. Ако дадено лице изгуби или случайно предаде тази информация, съществува реална възможност за пробив в сигурността и разкриване на информация.
Не може да бъде анонимен: Всички изпращачи и получатели на информация, изпратена с PGP, могат да бъдат проследени, което означава, че при този метод на криптиране няма възможност за анонимност.

Как да настроите PGP криптирането

Сега, когато сте експерт по PGP, може би сте решили да използвате технологията в комуникациите си занапред. За щастие, настройката и използването на PGP е лесен процес.

Първата стъпка е да изберете доставчик на PGP. На пазара има много такива – както безплатни, така и платени варианти – които са съвместими с Windows, Mac, Linux, iOS и др. OpenPGP и Gpg4win са две безплатни опции с добри отзиви.

След като изтеглите софтуера, ще генерирате своите публични и частни ключове директно от платформата. Оттук нататък вашият имейл клиент ще има нова опция за лесно криптиране на имейл съобщението – и с това ще общувате сигурно с PGP.

Често задавани въпроси за PGP криптиране

Накрая ще завършим с няколко често задавани въпроса за PGP криптирането.

Използва ли се все още  PGP?
Да, PGP криптирането се използва и днес. Всъщност то е един от най-популярните методи за сигурност при изпращане на поверителна информация по електронна поща.

Може ли PGP криптирането да бъде разбито?
Не, PGP криптирането е изключително сложен алгоритъм, който не може да бъде разбит.

По-добър ли е PGP от AES?
PGP е също толкова ефективен, колкото и AES, а кой от тях ще изберете, зависи от вашите предпочитания. Основната разлика е, че AES използва един и същ ключ за криптиране и декриптиране, докато PGP използва два различни ключа.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
Бъдете социални
Още по темата
24/05/2024

Как остарелият рутер подкоп...

В днешната цифрова ера, в която...
24/05/2024

Обяснение на 5G домашен инт...

Доставчиците на интернет услуги (ДУУ) са...
26/04/2024

Мрежови заплахи: Демонстрац...

Проследете тази симулация на реална мрежова...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!